Necmi Sönmez’in küratörlüğünde İzmir’deki Arkas Sanat Merkezi’nde açılan ‘Paris Havası’, Türk çağdaş sanatının yüzyıl ortalarında yaşadığı Paris kaynaklı radikal dönüşüme odaklanıyor. Sönmez, burada yaşanan özgürleştirici ve yaratıcı dinamiklere sahip sanatçılara dikkatimizi çekiyor.
#Paris HavasıTürk sanatının önde gelen isimlerinden ressam Tiraje Dikmen’in öğrencilere burs verilmek kaydıyla İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne bıraktığı milyonlarca lira değerinde gayrimenkul ile değer biçilemeyecek kültürel mirasının akıbetinin ne olduğunu sormuştum geçen hafta.
#YAZAR‘Paris Tecrübeleri’ kitabında 1945-1965 arası Paris’e gidip orada üreten Türk sanatçıları ele alan Necmi Sönmez, “Bu dönem çağdaş Türk sanatının en önemli dönüm noktalarından biridir. Paris’e geldikten kısa süre sonra hem önemli galerilerde kişisel sergiler açarak hem de grup etkinliklerinde boy göstererek ‘zamanın ruhunu yakalamayı’ başardılar” diyor.
#Necmi SönmezElde değil. Her ada tatili sonrası insanın aklına bir “Acaba mı” sorusu düşüyor. Kentin kalabalığı, kirliliği bastıkça, kentte güvende olma hissi azaldıkça, adada yaşama fikri daha da mantıklı geliyor. Belki de aradığımız huzur, adada yaşamakta saklı. Farklı yaştan, meslekten gelen ezelden adalılar anlatıyor.
#Adalarİstanbul, Maçka Modern galerisinde açılışı yapılan sergi 60'lı yılların başından beri Paris’te yaşamını sürdüren Fransa’daki Türklerin büyük çoğunluğunun tanıdığı Kardiyolog Doktor Demir Fıtrat Onger’in koleksiyonundan. Öyle bir koleksiyon ki Dr. Onger'in koleksiyonu arşivlik eserlerle dolu.