Merkez Bankası’nın koleksiyonu Pera’da

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası’nın koleksiyonu Pera’da
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2011 23:42

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde ‘Suretin Sireti: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu’ndan Bir Seçki’ sergisi bugün başladı.

Haberin Devamı

Türk sanatının 1950’lerden 2000’lere uzanan serüvenine ışık tutan sergi, 31 Aralık tarihine kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilir.

TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası sanat koleksiyonunu ilk kez 1994 yılında kamuoyuyla paylaşmıştı. Bugün Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde açılan ‘Suretin Sireti: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu’ndan Bir Seçki’ adlı sergi de 1994 tarihli ilk sergiye atıfta bulunuyor. Aralarında Fikret Muallâ, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Zeki Faik İzer, Tiraje Dikmen, Yüksel Arslan, Komet, Ömer Uluç, Adnan Çoker, Erol Akyavaş, Burhan Doğançay gibi
pek çok usta sanatçının eserlerine yer veren sergi, 31 Aralık tarihine kadar ziyarete açık olacak.

36 sanatçıdan 60 eser

Serginin dün düzenlenen basın toplantısı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, küratör Zeynep Yasa Yaman ve Bedri Baykam, Mehmet Güleryüz gibi sergide eserleri yer alan sanatçıların katılımıyla gerçekleştirildi.
1931’de oluşturulmaya başlanan koleksiyon, farklı kuşaklardan sanatçıların 1908’den günümüze kadar ürettikleri resim, heykel,
desen - çizim, baskı, yerleştirme gibi modern sanat yapıtlarından oluşuyor. Suretin Sireti ise, 36 usta sanatçının 60 yapıtıyla, Türk sanatının 1950’lerden 2000’lere uzanan serüvenine ışık tutuyor.

DİĞER KÜLTÜR SANAT HABERLLERİ

Haberin Devamı

Sanat tarihi sergisi

Serginin küratörlüğünü üstlenen Zeynep Yasa Yaman, serginin ‘görünenin ardındaki görünmeyen’i konu edindiğini söylüyor:
“İslam felsefesinde varlığın görünen, beş duyu ile algılanabilen yönü ‘suret’; bir kişinin duyularla sezilebilen tinsel durumunu, doğasını, yani suretten öte yanı ‘siret’ ile tanımlanıyor. Ben bir sanat tarihçisiyim. Bu sergi aracılığıyla Türkiye’deki modern sanat tarihi yazımı üzerine düşündürmek istiyorum. 1980’lere kadar bu konuda çıkmış sınırlı sayıda yayın var. Bu yayınların yazarlarının çoğu da sanatçılar. Yani sanatçılar kendi tarihlerini, kişisel beğenilerine göre yazmışlar aslında. Dolayısıyla, toplumsal dinamiklerle kaleme alınmış tarih arasında bir kopukluk var. Bunu gösterme amacını taşıyan sergiye de, görünenin ardındaki görünmeyeni işaret eden ‘Suretin Sireti’ adını koyduk. Yani, sadece bir sanat sergisi değil bu, aynı zamanda bir sanat tarihi sergisi.”

Haberin Devamı

Tasarım Bienali’nin küratörleri belli oldu

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı tarafından 13 Ekim - 16 Aralık 2012 tarihleri arasında ilki gerçekleştirilecek İstanbul Tasarım Bienali’nin eş küratörleri, Emre Arolat ve Joseph Grima olarak belirlendi. Bienali’e katılmak isteyen tasarımcılar için yapılacak açık çağrı ile ilgili ayrıntılı bilgiler Aralık ayında duyurulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!