Söz sanatları içerisinde belki de anlaşılması en basit olan sanatların başında “Tezat” gelmektedir. Zıtlık sanatı olarak da bilinen birbirine karşıt kavramların bir arada kullanılmasıdır. Sizin için Tezat nedir? Tezat sanatı nedir? Türkçede kullanılan tezat sanatı örnekleri ve özellikleri konularını derledik.
#Tezat Nedir?Türkçede anlatımı güçlendirmek için birçok söz sanatından faydalanılır. Bu söz sanatları metnin daha iyi anlaşılmasını da sağlar. Mecaz-ı Mürsel ve Teşbih sanatı daha çok manzum eserlerde kullanılır. Ancak öykü, roman, deneme gibi yazın türlerinde de teşbih ve mecaz-ı mürsel örneklerine rastlamak mümkündür. 8. sınıflar için ''Türkçe Söz Sanatları'' konusunu örnek cümlelerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Söz Sanatları Konu AnlatımıHer odasında başka tür müziğin duyulduğu bir evde büyümüş Mela Bedel. Bu da ona şarkı yaparken türler arasında özgürce gezinebilme yeteneği kazandırmış. Şimdi yeni teklisi ‘N’olduysa Oldu’ ile ‘gerçek hislere ihtiyaç duyanlara’ yalnız olmadıklarını anımsatıyor.
#Mela BedelAvrupa Parlamentosu seçimleriyle birlikte tekrar gündeme gelen kıtadaki aşırı sağın yükselişiyle ilgili sorularımızı uzmanlara yönelttik: Avrupa özgürlük ve demokrasisi tehdit altında mı? Bu yükselişin Türkiye’ye etkileri neler olur?
#Avrupa ParlamentosuUzun yıllar yoğun bakım servislerinde çalışan hemşire Penny Sartori, ölümle burun buruna gelen hastalarla ilgili 8 yıllık çalışmalarının sonunda ölümün düşünüldüğü kadar korkunç olmadığını öne sürüyor. İngiliz araştırmacının ölüme yakın deneyimler yaşayan hastalarla ilgili anlattıkları ise oldukça dikkat çekici...
#Ölüm30 yıldır ekranda, sahnede ve beyazperdede. O, sadece dizilerde oynayarak oyuncu olunmayacağını savunuyor; “Bir montaj ya da bir dublaj harikasıyla yönetmen onu oldurabiliyor. Yani taşı da koysan oraya, onun da güzel bir açısıyla oluyor bu iş” diyor. Kanal D’de yayımlanan ‘Dilek Taşı’nda izlediğimiz Özge Özberk’le buluşuyoruz, “Aldatıldığımı hep ayrıldıktan sonra öğreniyorum” dediği aşk hayatını, işini, çekingenliklerini ve oyunculuğu konuşuyoruz: “Milyon takipçili güzel oyuncularımızın reytinglerini gördük, demek ki takipçi sayısının olması bu iş için yeterli değil.”
#Hakan GenceYıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Bölümü Başkanı olan sanatçı Prof. Dr. Lütfü Kaplanoğlu’nun (LUKA) 25'inci kişisel sergisi 'Troy', misafir öğretim üyesi olarak gittiği Ivey Business School’un da yer aldığı Kanada’nın London kentindeki London Art Space’te açıldı. Serginin ana teması Troya olsa da Artuklulardan Selçuklulara, Hattilerden Hititlere Anadolu’da yaşamış diğer 'Troya'ların izini sürdüğünü belirten LUKA, “Anadolu’nun hangi değerini ele alsam ona bir başka başyapıt imge olarak bakıyorum” diyor.
#LUKABiz toplum olarak sözlü geleneğe çok bağlıyız ve hikâye anlatmayı da anlatılan hikâyeyi aktarmayı da çok severiz. Bu sebeple olsa gerek, Türk edebiyatının en seçkin örnekleri bugün hâlâ ilk günkü heyecanla okunuyor, yeni yorumlarıyla televizyon ekranlarında dizi oluyor, tiyatro sahnesine taşınıyor. Yakın tarihimizin buruk ve tutkulu hikâyelerinden biri olan ‘Ay Parçasının Güz Yaşları’ deneyimli yazar Elif Ebru Batı Wibrew’in etkileyici kurgusuyla karşımıza çıkıyor. Kitabı vesilesiyle yan yana geldiğimiz yazarla, öykünün başladığı İstanbul Adalar manzaralı bir parkta buluştuk ve son kitabını konuştuk.
#Elif Ebru Batı WibrewHem kadın ismi hem de sıfat olarak kullanılan Hürrem kelimesinin sözlük anlamı neşelidir. İnsanı güldüren ve mutlu eden her şey Hürrem olarak adlandırılır. Bu kelime, şen, bahtiyar, mesut, şakrak ve ferah sözcükleriyle yakın anlamlıdır. Hürrem ismi hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.
Düşünce, olay, duygu ve hayaller dil aracılığıyla estetik bir şekilde anlatılmasına edebiyat denmektedir. Edebiyatçılar ise bu edebi yazıları yazan kişilerdir. Şiir ürünleri de edebiyat alanının en önemli edebi yazı parçaları arasında yerini almaktadır. Şiir Türk Edebiyatında kendi arasında kategorilere yani çeşitlere ayrılmaktadır. Dramatik şiir de işte edebi yazın türü olan şiirin bir çeşididir. Şiir dilin ses estetiği ve ritmik özellikleri kullanılarak yazılan okuyucuda estetik duygular uyandıran bir yazı türüdür. Bu bakımdan yazıda sizlerin de bilgilenmesi amacıyla detaylı olacak şekilde dramatik şiir nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, özellikleri, temsilcileri ve örneklerini sizler için derledik.
#Dramatik ŞiirHouse/elektronik müzik yapan DJ ve prodüktör Faruk Sabancı bu sefer rap müziğin önemli isimlerinden Eypio ile gücünü birleştirdi. ‘Anakonda’ isimli yeni bir şarkı çıkardılar. İkiliyle konuştuk. Eypio: “Faruk ‘Abi beat var, okur musun’ dedi. Ben de okudum.”
#EypioOkullarda, öğrencilere şiir, kafiye, söz sanatları gibi konuları öğretmek amacıyla birçok şiir okutulmaktadır. İlköğretimde en çok okutulan şiirlerden biri ''Orda Bir Köy Var Uzakta'' adlı şiirdir. Bu şiir belli bir ezgiyle söylendiği için, şarkı olarak da nitelendirilir. Orada Bir Köy Var Uzakta şiir kime aittir? Şiirin ana fikri ve konusu nedir tüm detayları ile derledik.
Milli Edebiyat döneminin temsilcileri, kaleme aldıkları manzum eserlerde, genellikle hece ölçüsü kullanmışlardır. Küfe şiiri ise bu dönemde aruz vezniyle yazılan nadir şiirlerden biridir. Biçimsel özellikleri dışında içerik ve üslup bakımından da diğer şiirlerden farklı olan Küfe, günümüzde de en beğenilen ve okunan eserler arasında yer alıyor. Küfe şiirini ayrıntılı bir şekilde detayları ile derledik.
Tasavvufi ve dini eserlerde yer alan birçok karakterin kaynağı Kuran'ı Kerimdir. Her ne kadar Kuran'ı Kerim'de adı geçmese de Hızır da bu karakterlerin arasında yer alır. Tasavvufi menkıbelerde Hızır ile İlyas'ın ab-ı hayattan içip sonsuza kadar yaşayacaklarından ve zor durumda kalan müminlere yardım ettiklerinden bahsedilir. Bunun dışında, edebiyatımızda Hızır'ı konu edinen birçok şiir ve öykü kalem alınmıştır. O şiirlerden biri olan Hızırla Kırık Saat kimin eseridir? Şiirin biçimsel özellikleri, türü ve konusu nedir tüm detayları ile derledik.
Hollywood tarihinin belki de en uzun "eski aşıklar kavgası" bitmek bilmiyor... Birbirleriyle yasalar önünde hesaplaşan eski çift konuştukça geçmişlerinin bugüne kadar hiç bilinmeyen, kapalı kapılar ardında yaşadıkları ayrıntıları da kamuoyunun gözleri önüne kelimenin tam anlamıyla "bardaktan boşanırcasına" yağıyor...
#Johnny DeppBetimleyici anlatım hem olay hem de düşünce yazılarında sıklıkla kullanılır. Olay örgüsü içerisinde anlatılan mekanların ve karakterlerin ayrıntılı bir şekilde tasvir edilmesine betimleme denir. Bu anlatım tekniğinin temel amacı, metnin içerisindeki detayların okur tarafından çok daha kolay ve hızlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamaktır. Betimleyici anlatım nedir ve özellikleri nelerdir sizin için örnek metinlerle birlikte detaylı bir şekilde derledik.
Düşünce ve olay yazılarında konunun ayrıntılı bir şekilde tasvir edilmesine betimleme denir. Betimleme, sanatsal, ruhsal, fiziksel ve açıklayıcı anlatım olarak dörde ayrılır. Sanatsal anlatımda teşbih ve mecaz gibi söz sanatlarına yer verilir. Ruhsal anlatımda karakterlerin psikolojik tahlili yapılırken, fiziksel anlatımda, dış görünüş ön planda tutulur. (Örneğin karakterin saç rengi, boyu, kilosu vs.) Açıklayıcı anlatım nedir ve özellikleri nelerdir sizin için örnek metinlerle detaylı olarak derledik.
Yunanca kökenli bir sözcük olan lirik, ''lir'' sözcüğünden türetilmiştir. Antik Yunan döneminde lir eşliğinde okunan şarkılara lirik denirdi. Günümüzde ise düşünce ve izlenimlerden çok duyguların ön plana çıktığı şiirler lirik olarak nitelendirilir. Lirik şiir nedir, konusu ve özellikleri nelerdir? Sizin için temsilcileri ve örnek şiirlerle birlikte ayrıntılı bir şekilde derledik.
#EğitimÖz şiir adıyla da bilinen saf şiir, 20. Yüzyılın ikinci yarısında Ahmet Haşim'in öncülüğünü üstlendiği bir edebiyat akımıdır. İkinci Yeninin öncülü kabul edilen saf şiirde, anlam ve retorik değil, kafiye ve ahenk ön planda tutulmuştur. Saf şiir nedir ve özellikleri nelerdir? Sizin için temsilcileri ve örnekleri ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#EğitimDilimize Yunancadan geçen dramatik kelimesi, acıklı ve elem verici anlamına gelir. Antik Yunan döneminde dram tiyatrosu, trajedi ve komedi türlerinin harmanlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu tür oyunların giriş kısmında okunan ve oyunu özetler nitelikte olan manzum eserlere didaktik şiir denir. Didaktik şiirin özellikleri örneklerle derledik.
#Eğitimİzmirli iş insanı ve yazar Melis Bozkurt’un ikinci kitabı ‘Kusur İmzadır Kusursuzluk Bir Yalan!’, Destek Yayınları tarafından kitapseverlerin beğenisine sundu. Bozkurt, psikoloji türünde kaleme aldığı ve kısa sürede 6. baskısı yapılan kitabında insanın aslında kusurlarıyla bir bütün olduğunu vurgulayarak, özgünlükler ve otantikliğin de çoğu zaman kusur olarak adlandırıldığını söyledi.
#1Önce Bitcoin'i sonra GameStop hisselerini uçurdular. Ardından kimsenin ciddiye almadığı köpek coin'lerini önemli birer değer haline getirdiler. Ancak bunların hepsi geride kaldı. ABD'li dijital yatırımcıların gözü bugün bunların hiçbirini görmüyor çünkü yepyeni bir heyecan kaynağı buldular. Meraklandınız değil mi? Tüm ayrıntılar haberimizde...
#Volfram KüpleriHayatımızı güzelleştiren, moralimizi düzelten ve motivasyonumuzu artıran bazı küçük şeyler vardır. Bu şeyler belki küçük ve basit ayrıntılardır fakat ruhumuz üzerindeki olumlu etkileri inkar edilemez. Güzel bir kahvaltı, keyifli bir müzik, mis kokulu bir demet çiçek. Bunlar yaşama anlam katan güzelliklerdir. Bahçe, ağaç ve çiçekler ruhu dinlendiren ve iyileştiren önemli şeylerdir. Çiçeklerin bazı anlamları olduğu yüzyıllardır yazılır ve anlatılır. Çok sevilen narin bir çiçek olan nergis çiçeğinin anlamı da bu sebeple pek merak konusu olmaktadır. İşte nergis çiçeği neyi simgeler, nergis çiçeğinin anlamı nedir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Türk edebiyatında nazım türleri üçe ayrılır. Halk edebiyatında çoğunlukla güzelleme, ağıt, şathiye, devriye ve ilahi türünde şiirler kaleme alınmıştır. Divan edebiyatında ise en fazla yazılan şiir türlerinin başında gazel, tahmis, kaside ve nazire gelir. Üçüncü ve son nazım türü modern Türk şiiridir. Batı edebiyatının etkisi altında, 20. yüzyılda ortaya çıkan modern Türk şiiri, epik, dramatik, pastoral ve mensur şiir olmak üzere dörde ayrılır. Mensur Şiir nedir ve özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Mensur Şiir Nedir?Duyguları, izlenimleri ve fikirleri okurlara aktarmak için kaleme alınan eserlere edebi metin denir. Bir metinde anlatımı zenginleştirmek için başta tezat, aliterasyon, mecaz-ı mürsel ve istiare olmak üzere birçok söz sanatı kullanılır. Fıkra, makale ve deneme gibi yazılarda ise düşünceyi geliştirme yollarına yer verilir. Edebi metin nedir, özellikleri ve türleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Edebi Metin Nedir?Günlük hayatta birbirini tutmayan durumları anlatmak için tezat kelimesi kullanılmaktadır. Türk Dil kurumuna göre tezat kelimesinin anlamını ve sözlük anlamını öğrenmek isteyenler için tüm bilgileri derledik. Tezat kelimesine karşılık gelen tam anlamını öğrenerek kullanmak mümkün olmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tezat Ne Demek?