Güncelleme Tarihi:
Hızır'ı anlatan bazı kitaplar ve yazarları şu şekilde sıralanabilir:
1- Ahmet Celil Akıncı - Hızır'ı Arayan Peygamber
2- Mehmet Erdoğan Hızırla Kol Kola
3- Seyyid Kutup - Peygamberimiz Musa ve Hızır
Hızırla Kırk Saat Şiiri Kimin Eseri ve Kimin Tarafından Yazılmıştır?
Hızırla Kırk Saat, Sezai Karakoç tarafından kaleme alınmıştır. İnceleme, deneme, tiyatro ve deneme türünde 50'den fazla kitap yazan Sezai Karakoç, 22 Ocak 1933 tarihinde Diyarbakır'da doğdu. Şairin tüm şiirleri ''Gün Doğmadan'' adlı eserinde bir araya getirildi.
Sezai Karakoç'un şiirlerinde ve düşünce yazılarında ''diriliş'' kavramı önemli bir yer tutar. Şaire göre, 11. ve 12. yüzyılda altın çağını yaşayan İslam, daha sonraki yüzyıllarda, çeşitli nedenlerden ötürü eski gücünü yitirmeye başlamıştır. ''Diriliş'' ise, Müslümanların yeniden Kuran'a ve sünnete sarılıp eski gücüne kavuşması demektir.
Sezai Karakoç, şiirlerinde tıpkı Cahit Zarifoğlu gibi metaforik ve soyut bir dil kullanmıştır. Şair eserlerinde vahdet-i vücut, ahiret, Allah aşkı gibi dini - tasavvufi konuların yanı sıra yabancılaşma ve yalnızlık gibi bireysel konuları da işlemiştir.
Hızırla Kırk Saat Şiirinin Türü Nedir?
Hızırla Kırk Saat şiiri liriktir. Şair, hem düşüncelerini hem de iç dünyasını yer yer coşkun yer yer karmaşık bir üslupla aktarmıştır.
Hızırla Kırk Saat Şiirinin Konusu
Şiir, Hızırla buluşup hayatın anlamını ve mutlak hakikati arayan şairin gözlemlerinden ve iç seslerinden oluşur. Doğu ile Batı'nın arasındaki kültürel farklılıklar, modernizmin çıkmazı ve insanın anlam arayışı da Hızırla Kırk Saat şiirinde işlenen konular arasında yer almaktadır.
Hızırla Kırk Saat Şiiri İnceleme
Serbest vezinle yazılan Hızırla Kırk Saat anlatımcı teknik kullanılmıştır. Şair belli başlı konulara dair görüşlerini ve hissettiklerini, tahkiye (öyküleme) yoluyla anlatmıştır.
Hızırla Kırk Saat şiirinde kullanılan bir diğer söz sanatı telmihtir. Şiirin birçok yerinde Hızır'un belli başlı özellikleri okurlara hatırlatılmış, anlatımı güçlendirmek için çocukluk - ihtiyarlık, doğmamış - ölmeyen gibi tezat sözcükler bir arada kullanılmıştır.