Küfe Şiiri Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Şiirin Türü, Konusu Ve İncelemesi

Güncelleme Tarihi:

Küfe Şiiri Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Şiirin Türü, Konusu Ve İncelemesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 13:42

Milli Edebiyat döneminin temsilcileri, kaleme aldıkları manzum eserlerde, genellikle hece ölçüsü kullanmışlardır. Küfe şiiri ise bu dönemde aruz vezniyle yazılan nadir şiirlerden biridir. Biçimsel özellikleri dışında içerik ve üslup bakımından da diğer şiirlerden farklı olan Küfe, günümüzde de en beğenilen ve okunan eserler arasında yer alıyor. Küfe şiirini ayrıntılı bir şekilde detayları ile derledik.

Haberin Devamı

  Küfe şiiri ilk kez 1911 yılında ''Safahat'' adlı kitapta yayımlanmıştır. 

 

 Küfe Şiiri Kimin Eseri ve Kimin Tarafından Yazılmıştır? 

 

 Küfe şiiri, Vatan Şairi olarak bilinen Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy, 20 Aralık 1873 tarihinde doğdu. İlk dönem şiirlerinde milli mücadele ve Kurtuluş Savaşı konularına ağırlık verdi. Bazı eserlerini didaktik bazılarını lirik bir üslupla kaleme alan şairin eserlerinde İslamiyet ve Türklük ön plandadır. 

 

 Mehmet Akif Ersoy, hiciv ve taşlama türünde de birçok şiir yazmıştır. Hem dinin hem de tasavvufun yanlış yorumlandığını savunan şair, ''sofu'' ve ''din tüccarı'' olarak nitelendirdiği kişileri, kıyasıya eleştirmiştir. Örneğin: 

 

Haberin Devamı

 ''Verdiler Türk'e tasavvuf diye olgun şırayı

 Muttasıl şimdi hakikat kusuyor Sıtkı Dayı'' 

 

 Mehmet Akif Ersoy, bu şiirinde tasavvufun kendisini değil, onu yozlaştıran kişileri tenkit etmiştir. Şair, mutlak bir kadercilik anlayışıyla her şeye razı olan kişileri de sıklıkla eleştirmiş, bu tür bir teslimiyetin İslam'ın temel ilkeleriyle bağdaşmadığını ifade etmiştir. 

 

 Küfe Şiirinin Türü Nedir? 

 

 Küfe şiiri, serbest müstezat türünde kaleme alınmış bir eserdir. Bu şiir türünün en önemli özelliği hece ölçüsü ve aruz vezninin birlikte kullanılıyor olmasıdır.

  Küfe Şiirinin Konusu 

 

 Küfe şiirinde, yoksulluğa daha fazla dayanamayıp ölen bir hamalın yetim kalan oğlu anlatılıyor. Çocuk babasının ölümünden, onun gün boyu sırtında taşımak zorunda olduğu küfeyi sorumlu tutar. Şiirde, insanın sırtına bindirilen ve her an biraz daha ağırlaşan bir yük olarak anlatılan küfe, dünyayı simgeler. O yükün altında kalan kişiler ölürken, arkalarında yasını tutan eşleri ve çocukları kalır. 

 

Haberin Devamı

 Küfe Şiiri İnceleme 

 

 Öyküleyici anlatım tekniğiyle yazılan küfe şiirinin nazım birimi benddir. Hasan, Hasan'ın vefat eden hamal babası, annesi ve komşu teyze şiirde yer alan karakterlerdir. Baba hariç tüm karakterler, şiirin çeşitli kısımlarında konuşulur. Karakterlerin birbirleriyle konuştuğu kısımlar sade bir üslupla kaleme alınmıştır.

  Tezat, kapalı istiare ve telmih Küfe şiirinde kullanılan söz sanatlarıdır. Şiirde yer alan bazı Osmanlıca tamlamalar ise şunlardır: 

 

 Lisan-ı Hal - Bir durumu sözle değil görünümle ifade etmek

 Cebin-i Safi - Temiz alın, mecazen, günahsız, masum

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!