Ezber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeHerhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütHerhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütYemekleri pişirme yöntemi en az tükettiğimiz besinler kadar önemli çünkü tercih ettiğimiz yöntem yediğimiz besinin kalitesini etkiliyor. Peki hangisi en sağlıklı? Başka bir deyişle hangisi daha az sağlıksız? Haşlama, ızgara, fırın gibi klasik yöntemlere alternatif olarak piyasaya çıkan yeni ürünler aklımızı bu konuda iyice karıştırıyor. Biz de son teknolojik pişirme yöntemleri ile klasik pişirme yöntemlerini mercek altına aldık.
#YemekEğer muazzam bir Akdeniz coğrafyasına sahipseniz, hele bir de bu coğrafyanın bir kolu Ortadoğu’ya kadar uzanıyorsa başlıktaki sorunun yanıtı hiç tereddütsüz ve tabii ki “ZEYTİNYAĞI” olacaktır. İsterseniz gelin, az ya da çok ama her gün midemize zorunlu olarak indirdiğimiz “Bitkisel yağların hangisi daha sağlıklı?” sorusuna daha detaycı ve tarafsız bir gözle bakmaya ve meseleyi daha iyi anlamaya çalışalım. Hazırsanız buyurun...
#Zeytin YağıKahvenin sağlık üzerindeki etkileri yıllardır süregelen tartışma konularından biri. Kimi uzmanlar müthiş sağlıklı bir içecek olduğunu söylerken, kimileri zararlı olduğunu savunuyor. Bu makaleyi kaleme alırken, profesyonel bir kafeinman olarak, konuyu mümkün olduğunca tarafsız ele almaya çalıştım.
#1Yıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriDurun, hemen ‘ev yoğurdu’ demeyin. Etrafta uzman olarak geçinen konuyla alakasız bilimsel yaklaşımlarla ev yoğurdunu kusursuz biçimde ‘sağlıklı’, markalı yoğurtları ise her koşulda ‘sağlıksız’ ilan edenler var. Sokakta satılan yoğurtların dahi markalı yoğurtlardan daha sağlıklı olduğunu öne sürenler de yok değil. Peki ama kime inanalım, gelin birlikte bakalım...
#YAZARTereyağı; genellikle inek sütünün yağından elde edilen kendine has koku, tat ve aromaya sahip, rengi açık sarıdan koyu sarıya doğru değişebilen bir süt ürünüdür. Lezzeti dolayısıyla mutfağımızda sıkça tercih ettiğimiz tereyağı, doymuş yağ asidi oranı bakımından zengin olması ve kolesterol içermesi sebebiyle bazen gözümüze korkutucu bir yağ olarak görülebiliyor. Peki, tereyağı ne kadar ve nasıl tüketmeli?
#TereyağıProf. Dr. Canan Karatay, "Bir meyve yersen 5 kilometre koş ki toksik etkisini vücuttan atabilesin. Tarım zehiriyle yüklü meyveleri yemeyeceksiniz. Elmalarda mineral kalmamış. Çocuk başı gibi elma olmaz. Onun için yemeyin. En sağlıklı meyve zeytindir." dedi.
#Canan KaratayOmega-3 yağları ve kolin gibi çok önemli besin unsurları yumurtanın sarısında bulunuyor. Beyazı, toplam proteinin yarısını (3-4 gram protein) ve bolca da sodyum, potasyum içeriyor. Bu rakamlar dikkate alınınca beyazı mı, sarısı mı gibi bir tartışmaya girmenin gereği bile yok.