Güncelleme Tarihi:
Uzun cevap: Yıllarca zararlı olduğu, kolesterolü yükselttiği ve önemli hastalıklara zemin hazırladığı iddia edilerek mutfaklarımızdan uzaklaştırılan tereyağının aslında çok faydalı olduğu kanıtlandı. Kanada, Alberta Üniversitesi’nden Prof. Dr. Spencer Proctor ve Flora Wang’in yaptığı araştırmalar, tereyağı gibi doğal yağların sağlık için çok faydalı olduğunu gösterdi. Araştırma sonucuna göre; tereyağı kalp krizi riskini düşürüyor, şeker hastalığı ve obezite tedavisine yardımcı oluyor, kolesterole iyi geliyor. Tereyağı, diğer yağların aksine hayvansal ve tamamen doğal olduğu için A, E, D vitaminleri ve proteinler açısından oldukça zengin bir gıda maddesi.
Ayrıca kalsiyum, demir ve fosfor da içeriyor. Tereyağı, doymuş yağ olduğundan, doymamış yağlara oranla çok daha faydalı (zeytinyağı, kanola yağı, kabuklu yemişlerin yağları ve avakado gibi meyvelerin yağı). İngiltere’de yapılan başka bir araştırma, doymamış yağ ağırlıklı beslenmenin kalp krizi riskini azaltmadığını, tam tersine artırdığını gösterdi. Bilinenin aksine, doymuş yağ oranının yüksek olması, yağ oluşumunu değil, yağın yakılmasını hızlandırıyor.
Doymamış yağlar ise insülin direncine bağlı obezite riskini artırıyorlar. Tereyağının ayrıca kolesterolü düşürdüğü ve şeker hastalığına iyi geldiği de biliniyor. Hatta çeşitli araştırmalar, onun güçlü bir antioksidan olduğunu gösteriyor. Yani vücutta biriken istenmeyen maddelerin atılmasını hızlandırıyor. Bir de iltihap kurutucu olması nedeniyle iyileşmeye yardımcı olduğunu ve sindirimi kolaylaştırdığını hatırlatmak gerek. Doktorlar bu harikalar yaratan yağın sadece kahvaltıda değil, yemeklerde de kullanılması yönünde tavsiyelerde bulunuyorlar.