Ezber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeKısa sürede tüketemeyeceğimiz, pratik olsun diye önceden hazırladığımız bazı besinleribuzluk ya da derin dondurucuda saklarız. Et, ekmek, soğan, sarımsak, sebze, meyve ne bulursak buzluğa atıyoruz ama yaptığımız bazı hatalar bu gıdaların besin değerlerini yitirmelerine, lezzetlerini kaybetmelerine ve en önemlisi zararlı hale gelmemelerine neden oluyor. Biz de Prof. Dr. Nevzat Artık’tan bu konuda kafaları karıştıran soruların yanıtlarını aldık.
#Gıda DondurmaGünümüzde birbirinden farklı balık türleri bulunmaktadır. Özellikle balıkların avlanma şekilleri ve tüketim yöntemleri çok merak ediliyor. Panga Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Asya Kedi balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Sefaköy'de kurulan bir tezgahta 3 kangal sucuğun 150 TL'den satıldığı görüntüler sosyal medyada gündem olurken, akıllara sucukta yapılan hileleri getirdi. Gıda Mühendisi Doç. Dr. Murat Doğan hileye dikkat çekerken, "Temel olarak iyi olmayan etler kullanılıyor. Sakatat türü etler, hayvanın kullanılmayan yerleri, pankreası, midesi, bağırsaklarının bir kısmı. Kemiğin üzerindeki kıymayı tıraşlayarak kullanıyorlar, böylece maliyetleri düşürmüş oluyorlar. Kemik tozu da karışmış olan kıymalar kullanılıyor" dedi.
#SucukÇocuk sahibi olmaya niyetleniyorsanız öncelikle doğal yolla bunu başarabilmenin yollarını aramalısınız. Ama hemen belirteyim, ilk bir ay içerisinde bunu başarabilenlerin oranı ancak %20 civarındadır. Oysa 1 yıl beklense, bu sayı 4 kat artarak, yüzde 80’i bebeklerini kucaklayabilecektir.
#KısırlıkKedilerin ekmek yiyip yiyemeyeceği sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle birçok kişi tarafından evde kedi beslenmesi sebebiyle merak edilen bilgiler arasındadır. Bu bakımdan kedilerin ekmek yiyip yiyemeyeceğini öğrenebilir ve buna göre bir beslenme planlayabilirsiniz. Sizin için kediler ekmek yer mi? Kedi sütlü ve bayat ekmek yiyebilir mi detaylarıyla derledik.
#KediSon günlerde özellikle gençlerde vegan beslenmeye yönelik önemli bir eğilim ve artış gözlenmekte. Bir yandan küresel ısınma ve iklim değişimleri diğer yandan gençlerin canlılara olan bakış açısı yeni beslenme alışkanlıklarını ortaya çıkarmakta. İşte tam bu noktada sevimli inekler tartışmanın odağına oturdu.
#BursaAilesinde istisnasız herkesin kalp rahatsızlığı vardı. Kendi kendine “Sen de bunu yaşayacaksın, boşuna uğraşma” diyordu. Ama tesadüfen denk geldiği bir makale hayatını değiştirdi. Bitkisel beslenmeyle kalp hastalığından korunabileceğini öğrendi, dört buçuk yıl önce vegan oldu. İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Murat Kınıkoğlu, bugün Türkiye’de veganlığın en sıkı savunucularından biri. Kınıkoğlu’yla kendi hayatını da kökünden değiştiren bu akımı konuştuk.
#VeganKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#BalıkProf. Dr. Canan Karatay insan ömrünün uzadığı iddiasına karşı çıkarak "Nereye uzuyor insan ömrü Allah aşkına? Kandırılıyorsunuz efendim. Kan-dı-rı-lıyor- su-nuz! İnsan ömrünün uzadığı falan yok. İngiltere, Amerika, Fransa hepsi endişe içinde, “Çocuklarımız bizden daha kısa ömürlü olacak” diye. Neredeyse bütün çocuklar, gençler hasta. Gençlerin hepsi sorunlu" şeklinde konuştu.
#Canan KaratayAntalya’nın sakin bir bölgesinde kendi halinde bir çiftlik... Bu çiftlikte ne büyükbaş ne de küçükbaş hayvan var. Binlerce çekirge, hamam böceği, un kurdu, Arjantin hamam böceği ve nicesi... Yılda 960 bin böcek satan çiftliğin arkasındaki kişi Selami Gökgöl. Böceklerin fiyatı tanesi 50 kuruştan başlıyor, 5.5 TL’ye kadar ulaşıyor. Yurt dışında bu iş “para basan” olarak anılıyor. Hayvan yemi olarak alan da var, protein takviyesi niyetine yiyen de... Hatta ilaç yapan da... İşte Antalya'daki o çiftlik...
#Böcek ÇiftliğiEn çok tüketilen besin kaynaklarından biri olan tavuk hakkında özellikle kadınların merak ettiği bir konu var. Bu konu tavuk etinin pişirmeden önce hijyenik olması açısından yıkanıp yıkanmayacağı. Kadınlar bu hususta bilgi edinmek ve uzman görüşlerini öğrenmek için araştırma yapıyor. Peki, tavuk eti yıkanır mı? Pişirmeden önce tavuk yıkanmalı mı?
#Tavuk Eti Yıkanır Mı?Türkiye’de et fiyatları son dönemde uçuşa geçti. Üreticiler de kasaplar da dert yanıyor. Bakanlık, ‘fahiş kâr peşinde koşan unsurlar’ı işaret ediyor. Olan yine tüketiciye oluyor. Peki et fiyatları neden bu kadar pahalı? Ucuz ve kaliteli et bulmak için ne yapmak gerek? Araştırdık.
#Et FiyatlarıBazı gıdalar birlikte yendiklerinde daha lezzetli ve faydalı “besin çiftleri” haline gelir. Bunlar “hayırlı ve mutlu gıda evlilikleri” olarak bilinir. Bazen de tam tersine “gıda evliliği” önemli bir sağlık sabotajcısı olur. Biz bunlara “yanlış evlilikler” ve “tehlikeli çiftler” diyoruz. Üzülerek söyleyeyim, bu tehlikeli çiftlerin çoğu yaygın ve sık tükettiğimiz besinler. Pek çoğu da “damak çatlatan” lezzetler. Konuya biraz daha derinlemesine girmek istiyorsanız buyurun...
#Yazar