Tavuk etinde hastalık yapan bakteri tehdidi

Güncelleme Tarihi:

Tavuk etinde hastalık yapan bakteri tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2016 10:28

Hamilelerde düşük, ölü doğum ve kanda iltihaplanmaya yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Işıl Var, tavuk etiyle ilgili yaptıkları bilimsel araştırmada, bazı ürünlerde ‘listeria monocytogenes’ adı verilen menenjit, gebelerde düşük, ölü doğum ve kanda iltihaplanmaya yol açan bir bakteri saptadıklarını söyledi.

GEBELERDE DÜŞÜK VE ÖLÜ DOĞUM NEDENİ

Öğrencileriyle birlikte yaptıkları araştırmayla ilgili konuşan Doç. Dr. Işıl Var, 2011- 2014 yılları arasında kentteki 21 market ve 3 tavuk işletmesinde göğüs, kanat ve but gibi 160 tavuk eti örneğini incelediklerini açıkladı. Uzun bir laboratuar incelemesi sonrası ele aldıkları 29 örnekte, ’listeria monocytogenes’ bakterisi görüldüğünü bildiren Doç. Dr. Işıl Var, bu bakterinin menenjit, gebelerde düşük, ölü doğum ve kanda iltihaplanmaya yol açtığını belirtti.

Haberin Devamı

Tavuk etinde hastalık yapan bakteri tehdidi

İYİ PİŞİRİLEREK TÜKETİLMELİ

Söz konusu bakterinin çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ancak tedirgin değil, tedbirli olunması gerektiğini belirten Doç. Dr. Işıl Var:

“Bu bakteri hijyen kurallarına uyulmamasına bağlı ortaya çıkıyor. Bu nedenle tavuk etiyle ilgili işletmelerin ve market gibi satış noktalarının hijyen kurallarına uymasının yanı sıra düzenli denetimi gerekiyor. Bu bakteri özellikle hamileler, kronik rahatsızlıkları bulunanlar, yaşlılar ve çocuklar açısından riskli. Her ihtimale karşı tavuk eti ve tavuk ürünlerinin iyi pişirilerek tüketilmesi gerek” şeklinde konuştu.

DHA

BUGÜN YENİLEN TAVUKLAR, TAVUK DEĞİL
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!