Canlıların dünya üzerinde yaşamlarını sürdürebilmesi için doğayı korumak büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda WWF kavramı ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de orman projeleri, su kaynakları, deniz ve kıyı kategorisinde gerçekleştirilen WWF açılımı da sıklıkla araştırılmaktadır. Peki WWF ne demek ve açılımı nedir? WWF neyin kısaltması? Sizlere WWF hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Dünyanın en tehlikeli köpek balıkları içerisinde boğa köpekbalığı gelmektedir. Özellikle boyutları ve yapısı ile aynı zamanda oldukça yetenekli bir avcıdır. Peki boğa köpek balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi detayları ile derledik.
İstanbul'da Asya Kaplan Sivrisineğinin popülasyonu artıyor. Doç. Dr. Kerem Öter, "Asya Kaplan Sivrisineğini ülkemiz içinde 10 sene önce İpsala sınırında bulduk ve 4-5 yıldır da İstanbul'da yerleşti, popülasyon artmaya başladı." dedi. Peki, Asya Kaplan Sivrisineği nedir?
#Asya Kaplan Sivrisineği Nedir?Yunanistan’da evinde öldürülen 20 yaşındaki Karolain Anagnostopulu’nun katili yaklaşık 40 gün sonra yakalandı. 11 aylık bebeğinin yanında ölü bulunan Karolain’in katilinin sanıldığı gibi soyguncular değil, pilot olan eşi Babis Anagnostopulos olduğu ortaya çıktı. Katil kocayı, Karolain’in akıllı saat ele verdi.
#Karolain AnagnostopuluHalk arasında 'Beyin yiyen amip' olarak bilinen 'naegleria fowleri' adlı tek hücreli canlının neden olduğu hastalığın Türkiye'de görüldüğü, burundan girerek beyine yerleşen amipin bir haftada ölüme yol açtığı yönünde açıklamalar herkesi tedirgin etti. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatma Nurhayat Saydam, tüm dünyayı tedirgin eden 'naegleria fowleri' adlı tek hücreli canlının neden olduğu hastalıkla ilgili tüm merak ettiklerimizi anlatıyor.
#AmipABD'de görülen ve 'beyin yiyen amip' olarak bilinen 'naegleria fowleri' adlı tek hücreli canlının neden olduğu hastalığın Türkiye'de görüldüğü yönünde açıklamalar herkesi korkuttu. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gülgün Dilek Arman, tatlı sulara dikkat çekerek, "Akarsu, göl gibi temizliğinden emin olmadığınız tatlı sularda yüzmeyin. Temiz bir kaynaktan gelmeyen suyla doldurulan havuzdaki klorlama yeterli olmayabilir. Özellikle göz temizliğinde kullandığımız solüsyonun temizliğine de dikkat edin. Lens kullanan kişiler iki kat dikkatli olmalı" uyarısında bulundu.
#AmipBiyolojik çeşitliliğin ve ekosistemin korunması amacıyla Avrupa’da yürütülen ‘Tehdit Altındaki Coğrafyalar Programı’ kapsamında, Antalya Körfezi’nden başlayan hattın iyileştirilmesi planlandı. Körfezde türlerin neslinin devamlılığını sağlayacak önlemler alınacak.
#EKOSİSTEMSevilen belgesel ‘River Monster’ın kahramanı Jeremy Wade Amazon’dan Hindistan’a, Kongo’dan Tayland’a her yerde canavar tatlı su balıkları yakaladı. Sırada Türkiye var. Florida açıklarında balığa çıktığımız Wade, programının gördüğü ilgi üzerine, Discovery Kanalı Türkiye’de çekim yapmak istiyor.
Hepatit A ve E, kolera, tifo gibi birçok önemli hastalık, mikroplu yemek ve sudan geçiyor. "Yolculuk ishali"ne yol açıyor. Yolculuk ishali, seyahatlerde en sık rastlanan sorun olarak biliniyor. Hatta yolcuların yüzde 80’inin karşılaştığı tahmin ediliyor. Temizliğinden kuşku duyulan gıda ve içeceklerden sakınmak ise en etkili ve basit korunma yöntemi.
Yolcular, seyyahlar için en önemli sorunlardan biri ‘yolcu ishali.’ Yolcu ishali seyahatlerde en sık karşılaşılan sorunlardan. Hatta riskli bölgelere seyahate çıkanların yüzde 80’inin yolcu ishali olduğu tahmin ediliyor. Bruselloz, kolera, kriptosporidiyoz, giardiyaz, hepatit A ve E, lejyoner hastalığı, leptospiroz, listeryoz, skistosomiyaz ve tifo gibi birçok önemli bulaşıcı hastalık mikroplu yemekler ve sudan geçer.
Bana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolKüresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#SuCennet ülkemizin doğal zenginliklerini teker teker kaybediyoruz. Göllerimiz de buna dahil. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği İstanbul bilim danışmanı Dr. Erol Kesici ülkemizdeki 240 gölden 186’sının kuruduğunu, kalanların da kirlilikle mücadele ettiğini anlatıyor. Bunun sebep ve sonuçlarını konuştuk.
#Hazan Aköz Işık‘En Sevdiğim Pastam’ yıllardır yalnız bir hayat sürdüren 70 yaşındaki bir kadının, tesadüfen farkına vardığı aynı yaştaki bir taksiciyle birlikte bir gece boyunca gelişen ilişkisini anlatıyor. Maryam Moghadam-Behtash Sanaeeha ikilisinin ortak imzasını taşıyan yapım mutluluk, aşk arayışı, yaşlılığın kendine özgü zorlukları gibi konularda dolaşırken arka planında da İran’daki molla rejiminin halkına reva gördüğü zulmü, kadınların hayatlarına yönelik baskıları da perdeye taşıyor.
#En Sevdiğim PastamDünya Haritası içeriğimizde Dünya Siyasi ve Fiziki haritası ile birlikte Ülkeler, Okyanuslar, Sular, Dağlar, Boğazlar ve başlıca bilinen akarsular yer almaktadır. Her biri için ayrı ayrı harita bilgisine erişim sağlayabilirsiniz. Dünya haritasında ülkeler ve kıtalar kolayca görülebilir.
#Dünya Haritası