Gezerken yediğiniz içtiğiniz sizin olmasın temiz olsun
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Hepatit A ve E, kolera, tifo gibi birçok önemli hastalık, mikroplu yemek ve sudan geçiyor. "Yolculuk ishali"ne yol açıyor. Yolculuk ishali, seyahatlerde en sık rastlanan sorun olarak biliniyor. Hatta yolcuların yüzde 80’inin karşılaştığı tahmin ediliyor. Temizliğinden kuşku duyulan gıda ve içeceklerden sakınmak ise en etkili ve basit korunma yöntemi.
Elbette yemek, içecek gidilen, ziyaret edilen yerin kültürünün bir parçası. Tatil ya da iş seyahatinde mide bulantısı, kusma, ateş ve ishalle uğraşmak istemiyorsanız yiyecek ve içeceklerinize özen gösterin.
Yemekler, içecekler ve içme sularının güvenliği, genellikle hazırlanışları sırasındaki hijyen koşullara bağlı. Kötü altyapılı, hijyenin önemsenmediği yerler ise yolcu ishaline yakalanmak için en uygun zeminler. Buralara yolculuk yapıyorsanız su veya yemek kökenli herhangi bir enfeksiyona yakalanma riskini en aza indirmek için tüm yiyecek ve içeceklerde tedbirli olun. Kaliteli restoranlar ve otellerde yedikleriniz dahil... Unutmayın ki sözkonusu riskler yoksul ülkelerde daha fazla. Ancak hijyen koşulları kötü olan mekanlar her ülkede bulunabilir.
Yüzme mekanları su yoluyla geçen enfeksiyonların diğer önemli kaynağı. Özellikle de kanalizasyonla kirlenmiş, göller ve nehirlerdeki deniz suyu veya tatlı sular, dezenfeksiyonun yetersiz, daha kötüsü hiç olmadığı yüzme havuzları ve kaplıcalar. Mikroplu suda yıkanmak da ishale yol açan mikroorganizmalar ve diğer enfeksiyon ajanlarının vücuda girmesine yol açabilir. Daha kolay hastalanan ve hastalıkların daha ağır seyrettiği bebekler ve küçük çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi güçsüz kişilerin mikroplu içecekler ve yiyecekler, güvenli olmayan yüzme mekanlarından kesinlikle kaçınmasını öneriyoruz.
BUNLARA DİKKAT EDİN
Mikroplu olma olasılığı bulunan yüzme mekanlarına gitmeyin.
Ağızdan alınan rehidrasyon tuzları ve su dezenfekte eden ajanları yanınıza alın.
Birkaç saattir oda sıcaklığında bulunan pişmiş yiyecekleri yemeyin.
Çiğ ve az pişmiş yumurtanın bulaştığı yemek kaplarından uzak durun.
Sokak satıcılarından yemek almaktan kaçının, güvenilir olmayan yerlerden dondurma almayın.
Bazı ülkelerdeki balık ve kabuklularda zehirli biyotoksinler bulunabilir. Bu konuda tavsiye alın.
Pastörize olmayan sütü içmeden önce iyice kaynatın.
Güvenliğinden şüpheli olduğunuz içme sularını kaynatın. Kaynatmak mümkün değilse, onaylı ve iyi bakımlı bir filtre ve/veya bir dezenfektan ajan kullanılabilir.