Bazı tatsızlıkların gezinizi mahvetmesine izin vermeyin

Yolcular, seyyahlar için en önemli sorunlardan biri ‘yolcu ishali.’ Yolcu ishali seyahatlerde en sık karşılaşılan sorunlardan. Hatta riskli bölgelere seyahate çıkanların yüzde 80’inin yolcu ishali olduğu tahmin ediliyor. Bruselloz, kolera, kriptosporidiyoz, giardiyaz, hepatit A ve E, lejyoner hastalığı, leptospiroz, listeryoz, skistosomiyaz ve tifo gibi birçok önemli bulaşıcı hastalık mikroplu yemekler ve sudan geçer.

Haberin Devamı

Kısa da olsa ishal nöbeti tatilin keyfini kaçırmak veya iş gezisini bozmak için yeter de artar bile.

İshale, mide bulantısı, kusma ve ateş eşlik edebilir. Yolcu ishali mikroplu yemek, içecek ve sudan geçer. Farklı bakteri, virüs, parazit ve mantar enfeksiyonlarının bulaştığı yiyecek ve sular yolcu ishaline neden olabilir.

Yemekler, içecekler ve içme sularının güvenliği genel olarak hazırlanışları sırasında uygulanan hijyen standartlarına bağlı. Düşük standartlarda hijyen ve sağlık koşulları olan, yemek, içecek ve içme sularının güvenliği kontrol edilmeyen ülkelerde yolcu ishalinin bulaşma riski yüksek.

Buralarda su veya yemek kökenli herhangi bir enfeksiyona yakalanma riskini en aza indirmek için, kaliteli restoranlar ve otellerde sunulanlar da dahil olmak üzere, tüm yiyecek ve içeceklere karşı tedbirli davranın. Bu riskler yoksul ülkelerde daha fazladır. Ama hijyen koşulları kötü olan mekanlar her ülkede olabilir.

YÜZERKEN DE BULAŞABİLİR

Su yoluyla geçen enfeksiyonların diğer bir potansiyel kaynağı yüzme mekanları. Özellikle kanalizasyonla kirlenmiş, göller ve nehirlerdeki deniz suyu veya tatlı sular; süzme ve dezenfeksiyonun yetersiz olduğu hatta hiç olmadığı yüzme havuzları ve kaplıcalardır. Mikroplu suda yıkanmak da ishale yol açan mikroorganizmalar ve diğer enfeksiyon ajanlarının vücuda girmesine yol açabilir. Bebekler ve küçük çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi güçsüz olanlar mikroplu içecekler ve yiyecekler ve güvenli olmayan yüzme mekanlarından kaçınmak için sıkı tedbirler almalıdırlar.

Bunları unutmayın

 Mikroplu olma olasılığı bulunan yemek ve içecekleri tüketmekten kaçının.

 Mikroplu olma olasılığı bulunan yüzme mekanlarını kullanmayın.

- İshali nasıl tedavi edebileceğinizi öğrenin. Bunun için oral rehidrasyon tuzları alabilirsiniz.

 Su dezenfekte eden ajanları yanınıza alın

 Birkaç saattir oda sıcaklığında bulunan pişmiş yiyecekleri yemeyin, sadece tamamen pişmiş ve sıcak olan yemekleri tercih edin.

 Pişmemiş yiyeceklerin yanı sıra soyulan ve kabuklu sebze ve meyvelerin ve yüzeyi zarara uğramış meyveleri de yemekten kaçının.

Haberin Devamı

 Çiğ ve az pişmiş yumurta içeren yemek kaplarından uzak durun.

 Sokak satıcılarından yemek almayın.

 Bazı ülkelerdeki balık ve kabuklularda zehirli biyotoksinler bulunabilir, o bölgedeki yerlerden tavsiyeler alın.

 Pastörize olmayan (çiğ) sütleri içmeden önce kaynatın.

 Güvenliğinden şüphe duyduğunuz içme sularını kaynatın. Kaynatmak mümkün değilse, onaylı ve iyi bakımlı bir filtre ve/veya bir dezenfektan ajan kullanın.

 Güvenli bir sudan olmayan buzları kullanmayın, güvenli olmayan suyla dişlerinizi fırçalamayın.

 Şişedeki veya paketteki soğuk içecekler, kapalı olduğu müddetçe güvenlidir; sıcak içecekler de genellikle güvenlidir.

Deniz ürünleri de zehirleyebilir

Deniz ürünlerinde bulunan bazı biyolojik toksinler de zehirlenmeye neden olabilir. Bunlar; felç yapan kabuklular, nörotoksik kabuklular, amnezik kabuklular, ciguatera toksini, uskumru balığı, kirpi balığı.

Yazarın Tüm Yazıları