Güncelleme Tarihi:
Eskil Ağaçlandırma, Kalkındırma ve Tuz Gölü'nü Koruma Derneği Başkanı Ahmet Sanlav, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 kurucu üyeyle kurdukları derneğin üye sayısının kısa zamanda 30'a ulaştığını söyledi.
Eskil'in Tuz Gölü'nün güneyinde yer aldığını, hayvancılık faaliyeti, tarım, yeraltı su durumu gibi birçok alanda gölle etkileşim içinde olduğunu belirtti. Son yıllarda göl ve çevresinde yaşanan gelişmeler üzerine dernek kurmaya karar verdiklerini anlatan Sanlav, “Tuz Gölü kuruma tehdidi altında bulunuyor. Göl çevresindeki gölet ve bataklıkların büyük bir kısmı kurudu ve çölleşme tehdidi başladı. Son yıllarda flamingo yavruları da kuraklık yüzünden ölmeye başladı. Göl çevresindeki tatlı su kaynakları da değerlendirilemiyor. Bozkırın ortasında yer alan Eskil ilçesinde de ağaç yok denecek kadar az. Bizde bunun üzerine bu derneği kurmaya karar verdik” dedi.
Tuz Gölü'nün bir kuş cenneti olduğunu ve gölü korumak için derneği kurduklarını belirten Sanlav, şunları kaydetti: “Tuz Gölü ve çevresindeki küçük göletlerle bataklık alanlar, kuş varlığı yönünden Türkiye'nin en zengin havzalarından biri. Bu alanlar kış mevsiminde yaban kuşlarının göç güzergahında bulunduğu için, kuşların dinlenme, kışlama ve kuluçkaya yatmaları için önemli bir saha konumunda. Göl içinde ve çevresinde flamingo, kaz ve ördek türleri, yaban tavşanı, bataklık kırlangıcı ve birçok kuş türü bulunuyor. Özellikle binlerce flamingo yavrusu Tuz Gölü'nde gözlerini dünyaya açıyor. Ancak son yıllarda yeraltı su kuyularından aşırı su çekilmesi ve kuraklığa bağlı olarak su kaynaklarının kurumasıyla, yaban kuşlarının sayısı da hızla azaldı.”Sanlav, Tuz Gölü ve çevresindeki bataklıklar ile küçük göletlerin yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte kurumasına karşılık, hiç kurumayan kaynaklar da bulunduğunu belirtti.
KAMP ALANLARI KURULACAK, BALIK YETİŞTİRİLECEK
Tuz Gölü yakınlarındaki tatlı sularda geçmişte balık yetiştirildiğini ve dernek olarak bu sularda yeniden balık yetiştirmek istediklerini belirten Sanlav, şöyle devam etti:“Dernek olarak tatlı su kaynaklarını değerlendirmek için faaliyette bulunmak istiyoruz. Gerekli izinleri alarak su kaynak gözlerini bir araya getirerek, ekolojik bitkileri tahrip etmeden oluşturacağımız göletlerde kuş türleri yuva kurabilecek ve üreme yapabilecekler. Geçmişte tatlı sular üzerinde balık çiftliği kurulmuş ve havuzlarda balık yetiştiriciliği yapılmış. Daha sonra farklı amaçla kullanılarak kapatılmış. Günümüzde de dernek olarak düzenleme yaparak yeniden balık yetiştirmek istiyoruz. Tatlı su kaynaklarının çevresi kamp alanları için de uygun. Buralarda çadır kampı yapacağız. Ekosistemi koruyarak endemik bitkiler arasında yürüyüşler ve kuş gözlemciliği yapmak istiyoruz.”Dernek olarak çölleşme ile mücadele edeceklerini kaydeden Sanlav, 2011 yılında da Aksaray İl Çevre ve Orman Müdürlüğünden 10 bin fidan sözünü aldıklarını sözlerine ekledi.