tatlandırıcı haberleri sayfasında tatlandırıcı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1217 tatlandırıcı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sağlıklı yaşamaya özen gösteriyorsunuz. Organik sebze/meyve tüketiyorsunuz. Tarım ilaçlarına maruz kalmamış ürünler tercih ediyorsunuz. İçeriğinde tatlandırıcı olmayan, glikoz şurubu, fruktoz şurubu olmayan yiyecek içecekler seçiyorsunuz. Hatta yiyeceklerinizi tüketmeden önce alkali suda 10-15 dakika bekletiyorsunuz. Yine de ihmal ettikleriniz olabilir. Aman dikkat!
#TatlandırıcıŞeker, tüm formlarıyla, dünyada en fazla tüketilen madde. Fonksiyonel beslenme açısından baktığımızda “şeker” sukroz, kalorik tatlandırıcılar, yapay tatlandırıcılar ve şeker alkolleri de dahil olmak üzere tüm şeker formlarını kapsayan bir şemsiye terimdir. Rafine şeker, özellikle erken çocuklukta en çok kaçınılması gereken maddelerin başında geliyor. Fazla şeker tüketimi sebebiyle süreç, tatlıya eğilim ile başlıyor, fazla insülin salgılanması, insülin direnci, karaciğer yağlanması, hücre yaşlanması, metabolik bozukluklar ile devam ediyor. Pek çok ebeveyn çocuğu için rafine şeker tüketiminden kaçıyor ve yerine alternatif arıyor. Peki ya yağmurdan kaçarken doluya tutulursak? “Şekersiz” adı altındaki her şey gerçekten şekersiz mi? Ya da daha doğal diye tüketilen şekerler ya da tatlandırıcılar gerçekten masum mu? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Hande Namal Türkyılmaz, tüm merak edilenleri yanıtladı...
#Yapay TatlandırıcılarTarım ve Orman Bakanlığınca, alternatif tatlandırıcıların, dış ticareti ve yurt içi tüketimi etkin şekilde takip edilerek, gıda mevzuatıyla belirlenen sınırlar dahilinde kullanımı sağlanacak. Bu amaçla riskli olduğu belirlenen ithalatçı şirketler ile gıda imalatçıları, ilgili kurumlarla iş birliği yapılarak denetlenecek ve ürünleri analiz edilecek.
#TatlandırıcıBüyüme çağındaki çocukların ağız ve diş sağlığı günümüzde anne-babaların öncelikleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Haleon Türkiye Uzman Kanalı Direktörü Devrim Şimşek’in de katkılarıyla, ağız ve diş sağlığı ile ilgili önemli tüm detayları sizin için derledik.
#Sponsorlu İçerikTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzSosyal medyada gördüğünüz iştah açıcı yemeklerden sonra soluğu mutfakta alıyorsanız, hedonik açlık yaşıyor olabilirsiniz. Araştırmalar, sosyal medyanın cazip yiyecekleri teşvik etmesinin bu açlık türünü artırdığını ve modern beslenme alışkanlıklarını nasıl etkilediğini ortaya koyuyor. Peki, hedonik açlık hangi sağlık sorunlarına yol açabilir ve bu durumdan nasıl kurtulabilirsiniz?
#SağlıkProbiyotiklerin bağırsak sağlığımız için önemini artık hepimiz biliyoruz. İşte bu uğurda farklı markalar bağırsak sağlığını desteklediği iddia eden probiyotik ve prebiyotik gazlı içecekler piyasaya sürülüyor. Probiyotikli sodalar da bunlardan biri... Peki, gerçekten bu iddiaların altı dolu mu? Günlük almamız gereken probiyotik miktarını bu içeceklerden alabilir miyiz?
#Probiyotik İçeceklerAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeBildiğimiz klasik sodaya daha sağlıklı bir alternatif olarak hızla popülerlik kazanan probiyotik sodayı belki hiç görmediniz hatta belki de adını ilk defa duyuyorsunuz ama özellikle Avrupa ülkelerinde bu içecekler oldukça popüler. Bağırsak sağlığını desteklediği iddia eden probiyotik ve prebiyotik gazlı içecekler gerçekten bu iddiaların altını dolduruyor mu? Günlük almamız gereken probiyotik miktarını bu içeceklerden alabilir miyiz?
#ProbiyotikÇağın vebası metabolik hastalıklar, her yıl dünyanın yüz binlerce kişinin ölümüne yol açıyor. Ancak bu hastalıklardan korunmak aslında oldukça kolay. Hafta içi yayımlanan bir araştırma da bu konuda çok çarpıcı veriler ortaya koydu.
#BeslenmeGıdaların besin değerlerini arttırıyor, kompleks lezzetler yaratırken sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. Fermantasyonu turşuyla sınırlamayın. Peynir ve et yerine geçen alternatif ürünlerin yapımında oynadığı kilit rollerle vegan ve vejetaryen mutfakların da yıldızı.
#Fermantasyon1777’de kurulan, Türkiye’nin en eski markası Ali Muhiddin Hacı Bekir’in akide renkleriyle İstiklal Caddesi ruhu buluştu ve bir İstanbul şekerlemecisi doğdu. Evrensel marka olmanın tüm gerekliliklerini yerine getiren Beyoğlu’ndaki şık mağazada logolu porselen takımlardan tasarım lokum kutularına bambaşka bir boyuta taşınan vizyona hayran kaldım.
#Akide ŞekeriTatlıyı, şekerli şeyleri çoğumuz seviyoruz ama fazla tüketimi hem kilo almaya hem de şeker hastalığı, karaciğer yağlanması gibi bir dizi sağlık sorunlarına neden olduğu için pek çok insan rafine şeker yerine doğal tatlandırıcıları tercih ediyor. Mutfağımızda en çok yer bal, akçaağaç şurubu, pekmez gibi doğal tatlandırıcılar bulunuyor. Peki, bu tatlandırıcıları gözümüz kapalı tüketebilir miyiz? Tamamen doğal ve sağlıklı diyebilir miyiz? Hem bu konuda yapılan araştırmaları inceledik hem de Diyetisyen Nur Ecem Baydı Ozman ile konuştuk
#BalPek çok insan daha sağlıklı olduğunu düşündüğü için rafine şekere yerine alternatif olarak bal, pekmez, akçaağaç, agave şurubu gibi doğal tatlandırıcıları tüketiyor. Ancak doğal diye tükettiğimiz bu lezzetler gerçekten sandığımız kadar sağlıklı mı? Hem bu konuda yapılan araştırmaları inceledik hem de Diyetisyen Nur Ecem Baydı Ozman ile konuştuk.
#Doğal TatlandırıcıYemeklere ferahlığıyla eşlik eden hoşaf ve kompostolar özel günlerin, kalabalık sofraların vazgeçilmez iki geleneksel içeceği. Hoşafın kuru, kompostonunsa taze meyve kullanılarak yapılmasıysa aralarındaki en temel fark. Çok sevdiğim üç tarifimi birlikte hazırlayalım...
#HoşafHepimizin başına en az bir kez gelmiştir. Canınız bir şey çeker, çok heveslenir hemen yapıp yemek istersiniz. Ama kollarınızı sıvayıp mutfağa girdiğiniz anda bir şeylerin eksik olduğunu görürsünüz. Ya dolapta yumurta kalmamıştır, ya kavanozun dibindeki un yeterli değildir. Bu durumda yapabileceğiniz en kolay şey eksik malzemeleri evde olanlarla telafi etmektir. İşte bu konuda işinizi kolaylaştıracak birkaç ipucu...
#Mutfak TüyolarıKendinizi biraz gergin, biraz stresli, biraz mutsuz, hissettiğinizde eliniz sebepsizce çikolataya mı gidiyor? Peki yedikten sonra duygu durumunuzu hiç gözlemlediniz mi? Mutlu mu oluyorsunuz yoksa ölçüyü kaçırdığınızı hissedip ‘kilo alacağım’ diyerek suçluluk duygusuna kapılıp mutsuz mu? Acaba çikolata yerine sizi mutlu edebilecek besinler neler? Hangi çikolata diğerlerine göre daha masum? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#ÇikolataBirçok insan sağlık nedeniyle şeker alımını azaltıyor. Gıda endüstrisi ise tüketicilere tatlı ürünler sunmanın başka bir yolunu bulmuş durumda: Pek çok ambalajlı gıdadaki şekerin yerine sessizce sukraloz, stevia, alluloz, eritritol başta olmak üzere çok çeşitli yapay tatlandırıcılar ve şeker ikameleri kullanılıyor.
#Yapay TatlandırıcılarKalıtsal faktörlerden güneş ışığı ve hava sıcaklıkları gibi dış etkenlere kadar birçok şey, sağlığımız üzerinde büyük etkiye sahip. Beslenme de bu etkenlerden biri. Bu bağlamda yaşlanma karşıtı besinler sık sık gündeme geliyor. Çin’de yapılan yeni bir araştırma da çayın yaşlanmayı yavaşlatmaktaki rolünü ortaya koydu. Peki çay bunu nasıl başarıyor? Günde kaç bardak tüketmek gerekiyor? Tüm çay türleri aynı etkiyi yapıyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkTarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selim Kaplan, limon suyu izlenimi veren limon sosu gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzının yasaklanmasıyla ilgili yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından üretimine izin verilmeyeceğini söyledi. Kaplan, yıl sonu itibarıyla da bu ürünlerin raflardan ve masalardan kalkacağını belirtti.
#Limon SosuSon yıllarda çok popüler olan şekersiz beslenmenin yapay tatlandırıcı kullanımının artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Bu, elbette “Şeker tüketin” demek değil ancak şeker kullanımını azaltmak isterken gıda endüstrisi tarafından ‘sağlıklı’ olarak pazarlanan ama aslında metabolik sağlığı bozan yapay tatlandırıcılara maruz kalmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Yoğurt ve ekmekte dahi bulunan yapay şekerler neler ve sağlığımızla nasıl oynuyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#Yapay Tatlandırıcılar