Güncelleme Tarihi:
Tedavisini düzenli olarak yaptırmayan diyabet hastalarının kör olma riskiyle karşı karşıya olmasına rağmen sadece yüzde 11’i düzenli göz muayenesi oluyor. Birçok kişi ise hasta olduğunun farkında bile değil. Diyabet hastalarının bir kısmı da görme kaybı yaşamadan göz doktoruna başvurmuyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kubilhan Elmas diyabet hastalığında görme kaybının önüne geçmenin tek yolunun, diyabet teşhisi alan bir kişinin ilk olarak göz hekimi tarafından muayene edilmesi olduğu konusunda uyarıyor.
DİYABETİK RETİNOPATİ, GÖRME KAYBINA NEDEN OLUYOR
Diyabetin retina damarlarını tıkayarak ciddi göz hastalıklarına yol açtığını belirten, Dünyagöz Ankara Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kubilhan Elmas, “Diyabet, kanda bulunan glikoz ve şeker oranlarının artmasıyla ortaya çıkan ciddi bir metabolik rahatsızlık. Bu hastalık, retina damarlarının tıkanması sonucu hücre kaybına, damar geçirgenliğinin bozulmasına ve yeni damarların oluşmasına yol açar. Görme kaybı ve ağrılı göz tansiyonu yükselmeleri gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Retina damarlarının tıkanması sebebiyle göz rahatsızlıklarının oluşmasına yol açan bu hastalığa sahip kişilerin, düzenli göz muayenelerini aksatmadan gerçekleştirmeleri, görme yetisinin korunması açısından çok büyük önem taşıyor” dedi
DİYABETİN ETKİLERİ GÖZDE HIZLA BELLİ OLUYOR
Diyabet hastalığının gözde oluşturduğu hasalar (Diyabetik retinopati) sebebiyle önlenebilir körlüklerin bir numaralı sebebi olduğunun altını çizen Op. Dr. Kubilhan Elmas, “diyabet hastaları özellikle hastalığın beşinci yılından itibaren yılda en az bir kez göz muayenesi yaptırmalıdır. Diyabetik retinopati teşhisi konulanlar ise 3-4 aylık periyotlarla kontrol altında olmaları gerekir. Ancak, bu hastaların yüzde 86’sının semptomlar görülmeye başlandığında, yaklaşık %3’ünün ise görme yetisini kaybettiğinde göz doktoruna başvuruyor. Semptomlar görülmeye başladıktan sonra ise geri dönüş çok zor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Türkiye’de diyabet hastalarının %82’si bu hastalık yüzünden günlük aktivitelerini yapmakta zorluklar yaşıyor; araştırmaya katılan hastaların tamamı ise bu hastalığın mental sağlıklarını olumsuz etkilediğini söylüyor” şeklinde konuştu.” ifadelerini kullandı.
DİYABETİN ÖNLENMESİNDE ERKEN TEŞHİS VE SAĞLIKLI YAŞAM
Diyabetin gelişimindeki en önemli etkenlerden birisinin obezite olduğunu vurgulayan Op. Dr. Kubilhan Elmas, “diyabetik retinopati’nin etkilerini azaltmak için sağlıklı bir yaşam tarzı, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz şart. Ayrıca, şekerli gıdalardan kaçınmak, gazlı içecekleri sınırlamak ve tatlandırıcı kullanmak gibi basit önlemler, hastalığın etkilerini yavaşlatabilir” diyerek uyardı.
DİYABETE KARŞI 9 ÖNLEM
Şekerli yiyeceklerden uzak durun.
Gazlı içecekleri hayatınızdan çıkarın.
Çay ve kahveye şeker yerine tatlandırıcı kullanın.
Her gün bir çay kaşığı tarçın yiyin.
Alkolü az tüketin.
Margarinden kaçının.
Daha fazla sebze ve salata tüketin.
Tansiyonunuzu kontrol altında tutun (140/90’un altında).
Sigara içmeyin.
Diyabet tedavi edilemese de, erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile komplikasyonlar önlenebilir, göz sağlığınız korunabilir.