tat haberleri sayfasında tat hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 10882 tat haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tatmak fiilinden türetilen tat kelimesi 12. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Dil ile algılanan acı, ekşi gibi duyumlara tat denir. Tatlı kelimesi ise hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanılır. Mecazen hoş, çekici, latif manasına gelen tat sözcüğü, birçok tamlamada ve ikilemede de yer alır. Örnekler: 1- Tat Alma Duygusu 2- Acı Tatlı 3- Tatsız Tuzsuz. Tat kelimesinin eş anlamlısı nedir? Tat kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKKoyunlar, insanların sofralarına pirzola olsun diye getirmezler kuzularını. İneklerin insanlara süt sağlamak gibi bir derdi, katırların, develerin yük taşıma gibi bir hevesi yoktur. Kiraz ağaçlarının tabaklara meze yetiştirmek değildir hedefi. Ancak bu, insanın ihtiyaçlarını tabiattan karşılamaması gerektiği anlamına da gelmez.
#BursaŞeker 14. yüzyıldan itibaren saray ve çevresindeki mutfaklarda kullanılmaya başlamıştır. 1517 ‘de Mısır’ın Osmanlı topraklarında katılmasıyla birlikte Osmanlı İmparatorluğu artık kendi şekerini kendisi üretmeye başlamış ve varlıklı ailelerin mutfaklarında nihayet şeker görülmüştür.
#BursaNeredeyse tüm Anadolu’da bayram tatlısı olarak bilinen baklava, yalnızca bayramlarda değil, ziyafet ve kutlama yemeklerinde de sofraların baş tacıdır. Her ne kadar zahmetli ve masraflı bir tatlı olsa da baklava yüzyıllardır itibarını koruyarak varlığını sürdürmüştür.
#BusaGünümüzde kahvaltılarda tatlı olarak bal, tahin-pekmez ve hazır market ürünleri dışında reçel de kendine yer bulur. Reçel Anadolu’da evlerde kadınlar tarafından hazırlanmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde bolca çeşit meyve bulunduğundan reçeller de salça gibi, erişte gibi kışlık hazırlıklar arasındadır.
#Bursa2 hafta önceki yazıda peynir çeşitlerimizi incelemeye başlamıştık. Ancak geçtiğimiz hafta Muharrem Ayı’nın 10. Gününe denk geldiği için aşureyi işlemek daha doğru olur diye düşündüm. Bu hafta peynir konusuna kaldığımız yerden devam ediyoruz. Sofralarımızda en çok kullandığımız ve neredeyse herkesin tadını bildiği iki kült peynirimiz: Beyaz peynir ve kaşar peyniri.
#BursaNilüfer Belediyesi’nin bu yıl 8’incisini düzenlediği ‘Ürünlü Biber Festivali’nde acısıyla tatlısıyla biber konuşuldu. Özgün ve yöresel ürünleri Türkiye ve dünyaya tanıtmak, yerel üreticiyi desteklemek amacıyla gerçekleştirilen Ürünlü Biber Festivali’nde biz de jüri üyesi olarak birbirinden lezzetli biber yemeklerinin tadına baktık. Bu güzel etkinlikte Ürünlü kadınları sadece lezzetle yarışmadılar yaratıcı yemek sunumlarıyla bizleri şaşırttı.
#BursaYaz sonu kimimiz için tatile gitmenin tam zamanı, kimimiz içinse dönüş vakti. İstikamet hangi yöne olursa olsun, yolculuğun en sevilen taraflarından biri de o güzergâhtaki en iyi mekânların, en lezzetli yemeklerin peşine düşmek... Köfteden tosta, kokoreçten pirzolaya molamızın tadına tat katacak,hatta yolumuzu uzatmamıza değecek en iyi yol üstü lezzet duraklarını jürimiz seçti.
#TatKöpek balıklarının kanser tedavisindeki rolü son yıllarda büyük bir merak konusu oldu. Ancak bu canlıların gerçekten kanserden korunabilen tek tür olup olmadığı hâlâ tartışmalı. Adana’da yakalanan 4.5 metrelik köpek balığının, kanser hastalarına ücretsiz dağıtılması ise bu söylentiyi yeniden gündeme getirdi. Peki, köpek balığı eti ve köpek balığı kıkırdağı gerçekten kansere karşı faydalı mı? Ya da kanserden korunmada etkili olabilir mi?
#AdanaKocaeli'deki gıda zehirlenmesi geçiren 648 kişinin tavuk döner yediği işletmenin tutuklanan sahiplerinin ifadesine DHA ulaştı. Şüphelilerden K.Y. (36) "Zehirlenme vakalarının neden meydana geldiğini bilmiyorum" derken, E.T.’nin (35) ise "Uzun yıllardır sektördeyim; kimsenin sağlığıyla oynamadım. Benim sosum, bu sektöre farklı bir lezzet getirmiştir" dediği öğrenildi.
#KocaeliT.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir yandan özgün kültürümüzü uluslararası sanat formlarıyla buluşturan bir yandan da şehirlerimizin marka değerlerini yükselterek dünyanın en büyük festivali olma özelliğine sahip olan Türkiye Kültür Yolu Festivalinin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilk durağı olan Adana oldu.
#AdanaUzman Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, "İşlevsel besinler yaşlanma belirtilerini geciktiriyor. Bazı araştırmalar meyve sebze, tahıl ve çeşitli bitkisel ürünlerde doğal olarak bulunan ve bu gıdaların renk, tat, koku gibi çeşitli karakteristik özellikleri sağlayan fenolik bileşiklerin cilt görünümü ve işlevinde yaşa bağlı bozulmayı geciktirmek, hatta önlemek için faydalı etkilerini göstermiştir. Kuruluk, sivilce, yaşlanma ve hatta güneş direnci gibi çeşitli cilt durumları beslenme düzeninden etkilenmektedir" dedi.
#SağlıkBir mekâna gittiğimizde sık sık sous-vide, confit veya deglaze etmek gibi pişirme teknikleri duyuyoruz. Miso, kimchi, yuzu ya da bottarga adlı özel malzemeler de karşımıza çıkıyor. Aioli, chimichurri, bagna càuda veya beurre blanc adlı yemek sosları da cabası. Bu hafta menülerde rastladığımız ‘iddialı’ terimlerden bahsedeceğiz.
#Ebru ErkeEmma Roma Jayne, 2022 yılında obezite ameliyatı olana kadar hep kilosuyla mücadele etti. Bir gün annesinden duyduğu o sözler karşısında karar verdi ve iki yıl içinde 60 kiloya yakın verdi ancak kilo kaybı dışında insanların kendisine daha nazik davranmasından sesinin değişmesine kadar bazı beklenmedik değişikliklerle karşılaştı.
#Kilo VermeGüllü, fıstıklı, cevizli, meyveli, kaymaklı ve çikolata kaplı... Kültürümüzün en özel tatlarından. Osmanlı mutfağından günümüze uzanan bu lezzet pek çok çeşidiyle her damağa hitap ediyor. Geleneksel reçetelerden modern okunuşlara kadar Türkiye’nin dört bir yanından bayramda ağzınızı tatlandıracak en iyi lokum adreslerini sıraladık.
#LokumBayrama sayılı günler kala evlerde bayram telaşı başladı. Ziyarete gelen misafirler için çikolata, şeker ya da tatlı alışverişlerinin başladığı bugünlerde uzmanlar taklit ve tağşişe dikkat çekerek vatandaşları uyarıyor. Peki bayramda şekerleme, tatlı, çikolata ve lokum gibi gikramlıkları alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#Şeker BayramıŞeker Bayramı yaklaşıyor. Adından da anlaşılacağı gibi tatlıların, çikolataların ve bol ikramın ön planda olduğu bir bayram, Ramazan Bayramı. Ancak bayram coşkusu içinde fazla tatlı tüketmek, kilo artışına ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki bayramın keyfini kaçırmadan tatlı yiyerek de dengeyi sağlamak mümkün mü?
#Yelda BaşaranUnutulmaya yüz tutan şerbet ve hoşaflar ramazan vesilesiyle dönemsel olarak hatırlanıyor. İkisi de modern zamanların bize dayattığı şişelenmiş içeceklere göre çok daha leziz ve sağlıklı. Üstelik yapılışları da kolay. Ayrıca hepsini rafine şekersiz ve damak tadınıza göre değişik tat kombinasyonlarıyla hazırlayabilirsiniz.
#HoşafGeleneklerimizde, mutfak kültürümüzde bir ürünün sapını, kökünü ayrı ayrı değerlendirip kullanmak var. Atıksız mutfak üzerine uzman, aşçı Özge Şahin yemek pişirirken gıda israfının önüne geçebilmemiz için ipuçları verdi, kendi mutfak sırlarını paylaştı.
#Metro TürkiyeGiresun'da Ramazan ayının vazgeçilmez tatlarından biri haline gelen fındıklı sütlü kadayıf ve coğrafi işaret tescilli fındık ezmeli kadayıf tatlısı, Giresun'un meşhur tombul fındığıyla lezzet buluyor. Giresun’da üretilen bu özel tatlılar, özellikle Ramazan ayında sofralardan eksik olmuyor.
#RamazanBu hafta Beyoğlu’nun sembollerinden Markiz Pastanesi’nde devam eden bir sanat performansının parçası olduk. :mentalKLINIK ikilisi Yasemin Baydar ve Birol Demir pastanenin tarihi atmosferinde mükemmeliyetin parçalandığı, neyi kutladığımızı unuttuğumuz bir parti sonrasına davet etmişlerdi bizi.
#Markiz PastanesiEtli-sebzeli pilavlar tek tabakta pratik bir ana yemek oluyor ayrıca gözümüzü, karnımızı doyuruyor ve bence ramazana da çok yakışıyor. Geçen haftaki Şanlıurfa ziyaretimde ilk kez tattığım üzlemeli pilavdan ilham aldım ve tek tabaklık tarifleri bir araya getirdim.
#PilavYeni bir araştırma, tat alma duyusundaki değişikliklerin erken ölüm riskiyle bağlantılı olabileceğini ortaya koydu. Yapılan incelemede, bu durumun ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğini de ortaya koydu. İşte korkutan araştırmanın sonuçları…
#SağlıkGeçmişin yankılarının her taşında hissedildiği kadim bir şehir, Üsküp. Kuzey Makedonya’nın başkenti ama benim için bir şehirden çok daha fazlası. Osmanlı yapıları, çarşısı, dar sokakları yüreğime dokunan hatıralarla sarılı. Üsküp’te attığım her adım modern dünyanın telaşına karışan bir eski zaman hikâyesi anlatıyor...
#ÜsküpNeredeyse 20 yıldır motosikletin üzerinde Asil Özbay. Akademisyen ve gezgin; Avrupa ve Asya’nın bütün zorlu rotalarında binlerce kilometre yol kat etmiş. Özbay’dan 34 YOL plakalı motoruyla hayallerinin peşinden gitme macerasını dinledik, motorlu gezginler için deneyim ve tavsiyelerini istedik.
#Asil ÖzbayRamazan geldi; bir ay boyunca kalabalık sofraların başında toplanacağız.Birbirinden lezzetli yemekler iftar ve sahur için hazırlanacak. Yazarımız Ebru Erke mutfakta yemek pişirirken coğrafi işaretli ürünlerimizin çeşitliliğinden faydalanabileceğimizi, sofralarımıza daha da lezzet katabileceğimizi söylüyor.
#Ramazan