Kanal D ekranından yayınlanan ‘Gelinim mutfakta’ programında bugün yarışmacılar 'Taş Köfte' hazırlandı. Programın izleyicileri yoğun bir şekilde ‘taş köftesi tarifi’ni araştırıyor. ‘Peki yöresel bir lezzet olan 'taş köfte nasıl yapılır?’, ‘taş köftenin pişme süresi ne kadardır?', İşte Iğdır' ait bir yemek olan taş köftesinin püf noktaları ve malzemeleri....
#Gelinim Mutfakta Taş KöftesiYaz boyu kısa-uzun tatiller, yakın-uzak seyahatler için her fırsatı değerlendireceğiz. Varılan yerden çok yolda olmayı sevenlerin vazgeçemediği yol üstü yemekçilerinin en güzellerinden bir öneri listesi hazırladık. ‘Denize’ giderken kullanılan yollara göre de bölümlere ayırdık. Okurken bile müdavimlerin ağzını sulandıran, bilmeyenleri yola çıkma hevesiyle dolduracak adresler arasında salaş etçiler de var, kahvaltıcılar da; alışveriş edilecek peynirciler de var, klasikleşmiş tostçular da...
#Ebru ErkeBeğendi denince akla ilk önce hünkârbeğendi gelse de onu levrek gibi balıklarla ya da domates soslu köfteyle sunmak hatta patlıcan yerine kabak kullanarak daha hafif bir versiyonunu hazırlamak da mümkün. Şefler Arda Türkmen ve Doğa Çitçi’den işin püf noktalarını aldık.
#Gizem DinçbaşIğdır yöresine ait çeşitli birçok yemek bulunmaktadır. Iğdır mutfağında yer alan yemekler özellikle de Iğdır'a gitmeyi düşünen kişiler tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Iğdır Yemekleri - Iğdır'da ne yenir ve neyi meşhur? Iğdır mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Iğdır iline gitmeden önce meşhur olan yemekleri hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
#Iğdır YemekleriAĞUSTOS ayı geldi çattı! “Biz tatil yapamadan yaz bitiyor mu?” stresine girenlerin adeta cennetten düşercesine akın ettiği Bodrum’da esnafın yüzü biraz da olsa gülmeye başladı. Bu arada yerli ve yabancı sanatçılar, dünyaca meşhur şarkıcılar ve DJ’ler de canlı performanslarıyla Bodrum akşamlarına güzel bir ivme kazandırdı. Bunların arasından en dikkat çeken isimlerden biri de Lujo Hotel’de sahne alacak olan eski Take That grubu üyesi, nam-ı diğer damadımız Robbie Williams. Yurtiçi ve yurtdışından bu konsere inanılmaz bir ilgi olduğu ve yüksek fiyatlı da olsa biletlerin bitme noktasına geldiği duyumunu aldık. Ajda Pekkan, Sertab Erener, Fazıl Say gibi isimlerin sahne alacağı antik tiyatro konserlerinin haricinde, yarımadanın farklı yerlerindeki festivaller de Bodrum’un renklerine renk katıyor. Bugünkü yazımızda, “Herkesin bir Bodrum klasikleri listesi” vardır sözünden yola çıkarak, biz de size kendi Bodrum klasiklerimizden kısa bir liste derledik. Keyifle okumanız dileğiyle...
#1BODRUM’un geç de olsa hareketlenmeye, o renkli ve eğlenceli yüksek sezon enerjisini yeni yeni yakalamaya başladığı şu günlerde, yarımadanın dört bir yanındaki farklı mekanlarda partiler, etkinlikler, konserler de tüm hızıyla devam ediyor. Durum böyle olunca da özellikle temmuz ve ağustos ayında Bodrum’a akın edenlerden bize sıklıkla gelen, “Nerede kalalım?”, “Nerede yiyelim?”, “Bu senenin en popüler restoran / beach / hoteli hangisi?” gibi soruların ardı arkası kesilmiyor. Tabii ki farklı beklentilerdeki arkadaşlardan gelen bu sorulara her defasında onların zevk ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş cevaplar vererek adeta fahri concierge hizmeti de sunmuş gibi hissediyoruz kendimizi çoğu zaman. Bodrum’da yaşayan kişiler olarak eminiz benzer soru yağmurları size de geliyordur. “Kime nereyi tavsiye etsem beğenir?” diye kafanızı yorup zahmete girmeyin diye, biz sizin için tek tek deneyimleyerek, bu hafta da özellikle damağa olduğu kadar göze de hitap eden şık, kaliteli ve rafine mekanları paylaşmak istedik.
#1YOKUŞ başına geldiğinde / Bodrum’u göreceksin / Sanma ki sen / Geldiğin gibi gideceksin / Senden öncekiler de / Böyleydiler / Akıllarını hep Bodrum’da / Bırakıp gittiler. ‘Halikarnas Balıkçısı’ Cevat Şakir Kabaağaçlı o kadar güzel anlatmış ki adeta üzerine söylenecek söz bırakmamış. Gerçekten de Bodrum, 3 bin 500 yıllık tarihi, kadim medeniyetlerden miras aldığı kültürü, sanatı, doğal güzellikleri, özgün mimarisi, muhteşem koyları, sabaha kadar süren eğlence hayatı, ziyaretçilerin her ihtiyacına cevap veren farklı konseptteki nitelikli konaklama tesisleri, gastronomisi ile cennetten farksız. Ve her köşesi keşfedilmeyi bekliyor. Ben de sizi bu hafta tarihin hemen yanı başında hizmet veren bir lezzet durağına götürmek istiyorum: Tyro...
#1Mürver Restaurant’ın menüsüne yeni tatlar eklendi. Dondurmacı Cremeria Milano, Cihangir’e yeni şube açtı. Sinop lakerdası coğrafi işaret tescili aldı. Sosyal medyada trend olan soğanlı milföy ve oyuncu-yemek programcısı Rıza Sönmez’in yemek kitabıyla yeme-içme dünyasından haberler burada...
#SinopÜlkemizin önemli transit geçiş kentlerinden biri. Turizm değil, bir tarım şehri. Saruhanlı Beyliği’nden Osmanlı’nın şehzadeler sancağına dolu dolu tarihini ve kültürünü, ovasının bereketini mutfağına cömertçe yansıtan Manisa’dayız; ‘yemeden geçme’ diyeceğimiz geleneksel yemeklerini adım adım listeledik.
#GastronomiTürk tarihinin bilinen ilk kadın diplomatı Sara Hatun’un günümüze kadar gelen menüsünden tutun da 4 bin yıllık geçmişinde ağırladığı her medeniyetin izlerini taşıyan Elazığ mutfağı, zenginliğiyle ziyaretçilerine bir şölen sunuyor. Eğer siz de rotanızı türküler eşliğinde bu şehre düşürürseniz yöresel lezzetlerini tatmayı ihmal etmeyin.
#HürriyetBir şehrin belleğinin en güzel yansıması sofralarıdır. Şehrin sosyal ritmini ölçebileceğiniz restoranlar, usta işi çarşı yemeklerinin yeri ayrıdır elbette ama evlere girdiğinizde iş değişir. Büyüklerden el alarak hazırlanan sofralar, yörenin gerçek mutfak hafızasıdır. Geçen hafta çekim için gittiğim Antakya’da evlerin mutfağında aile büyüklerini dinledim.
#GastronomiBayramlarda yollara düşüp sevdiklerimizi ziyaret ediyoruz. Onlarla bayramı kutlamak kadar işin yolculuk kısmı da çok zevkli. Hele ki yol üstünde gerçek lezzet durakları varsa... Buyurun, sizin için seçtiğim, farklı güzergâhlarda, bir yemek molasını fazlasıyla hak eden yolüstü lezzet adresleri...
#Hürriyetİstanbul Maslak denince aklınıza sadece iş blokları, sanayi sitesi, otomobil tamircileri veya bohem sanatçı atölyeleri gelmesin. Son yıllarda sürekli çehresi değişen, gelişerek yenilenen bölgede yemek duraklarının sayısı da her geçen gün artıyor. Pilavcısından rafine şef restoranlarına, esnaf lokantalarından iyi hamburgerin adreslerine kadar pek çok seçenek var. Etraftaki işyerlerinden gelen talebin ve yeni açılan özgün işletmelerin de bu hareketlilikteki payı büyük. Hangi mekânlara gidilir, nerede ne yenip ne içilir, adresleri bilenlere sorduk.
#Maslak1983’te Metin Fadıllıoğlu’nun açtığı, Ulus 29, İstanbul yeme-içme dünyasına fırtına gibi girmiş, kısa sürede muhteşem Boğaz manzarasından Zeynep Fadıllıoğlu’nun tasarladığı dekorasyonuna, yemeklerinden müziklerine tam bir cazibe merkezi olmuştu. Kısa sürede de müdavimlerini oluşturmuştu.
#Müge AkgünAlpagut Bağları’nda dolaşırken iyice ballanmış öküzgözü salkımlarından üzüm koparıp atıyorum ağzıma. Öküzgözü ve boğazkere bölgenin en iyileri. Bağları gezip ardından yöresel sofralarına oturduğumuz Elazığ’ın kadim mutfağı damaklarımızı şenlendiriyor.
#ElazığSon yıllarda yurtdışındaki örnekleriyle yarışır düzeyde estetik ve kalite anlayışına sahip bağlar, mutfaklarıyla da ön plana çıkıyor. Usta şeflerin dokunuşlarıyla lezzetlenen yerel malzemeler tadı kolay kolay unutulmayacak gastronomi deneyimleri yaşatıyor. Bağbozumu haftaları başlamışken bağlarda gezip maharetli ellerden çıkan lezzetler arasında bir tur yapalım.
#Bağ TuruAyvalık, sonu ille denize kavuşan daracık taş sokaklarından Çamlık’a, Sarımsaklı’dan Cunda’ya hayallerdeki Ege kasabası. Girit’ten ve Midilli’den esen lezzet rüzgârıysa zeytinyağına ve balığına meftun. Tabak tabak Ayvalık-Cunda turumuzda gelenekseli de var, modern adresler de....
#YAZARYaz geldiğinde sanki Türkiye’de Bodrum ve Alaçatı’dan başka tatil yapacak yer yokmuş gibi bir algı yaratılıyor. Ya da tatil sadece deniz kıyısında yapılırmış gibi... Oysa yönümüzü biraz daha güneye ya da biraz daha kuzeye çevirsek daha ne özel yerler keşfedeceğiz... Belki de en güzeli kendimize “Huzur mu huzursuzluk mu, ben ne istiyorum?” diye sormak. Her neredeyseniz iyi bayramlar ve tatiller dileğiyle. Tabii hijyen, maske ve mesafe kuralını unutmadan.
#Müge Akgünİyisiyle kötüsüyle bir yılın daha sonuna geldik. Bu sayfada gastronomiden kültür sanata hangi alanda olursa olsun ele aldığım, yer verdiğim konulara, kişilere, kurumlara hep iyi yanlarından bakmaya çalıştım. “Gazetecinin görevi eleştirmektir” denir ama yaşam kültürünün olumlu yanlarını, güzellikleri paylaşmak, öne çıkarmak bana aynı ölçüde anlamlı geliyor. 2019’un son cumartesisinde yine böyle paylaşmaya değer bulduğum yerler ve etkinlikler var. 2020 tüm dünyaya, ülkemize ve her birimize uğuruyla gelsin, sıkıntıları sorunları geride bırakmak için hep beraber çaba gösterelim.
#Müge AkgünTatil başladı. Belki yola çıktınız, belki hazırlık yapıyorsunuz, belki de çoktan cennet sahillere vardınız. Gittiğiniz yerde neler yapacaksınız? Yemeden içmeye, gezilip görülecek yerlere, eğlence ve gece hayatına dair fikir ve tavsiyeler derledik; tadını çıkarın. Biz şehirde kalanlara da okuyup hayal etmesi düşüyor.
#Bayram