Bir grup Türkiye kökenli göçmen aydının 15 yıl önce hayat verdiği ‘Frankfurt Felsefe Kulübü’, Almanya’da her hafta düzenli olarak Türkçe sunumların gerçekleştirildiği en uzun ömürlü kurumların başında yer alıyor. ‘Her çarşamba felsefe günüdür’ sloganıyla kurulan kulüp, 15 yıldır hemen her çarşamba günü akşamı, önceden belirlenen bir konudaki sunumu dinlemek ve tartışmak üzere toplanıyor.
#Frankfurt Felsefe KulübüYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa kampüsünde fil ahırı olarak kullanıldığı düşünülen bakımsız haldeki tarihi yapı, yakında restore edilerek öğrenci kantini ve okuma salonu yapılacak. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm ve Restorasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Can Şakir Binan, "Şu anda harap durumda görünüyor, eski bir yapı olduğu için normal. Buradaki birçok yapı restore edildi. Hala restorasyonu devam eden yapılar var. Fil ahırlarında da restorasyon çalışması en kısa sürede başlayacak" dedi.
#YtüAlexis Wicks ‘Kızıldeniz’ ile geniş literatür bilgisini tarih felsefenin içinde yoğururken merkezde tuttuğu amaca kolaylıkla dönme refleksine sahip bir çalışma sunuyor. Kızıldeniz üzerinden bir tarih felsefesi yanında Osmanlı tarihyazıcılığının imkânlarını düşünmek için çıtası yüksek, hayli zengin bir kitap...
#KızıldenizDünya çapında öne çıkan yaygın felsefi akımlar içerisinde fideist gelir. Aynı zamanda fideizm olarak da bilinen bu akım, özellikle dini inanç üzerinden ön plana çıkar. En çok merak edilen konular içerisinde de yer aldığını söylemek mümkün. Peki fideist nedir, ne anlama gelir? Felsefe ve dinde fideizm ne demek detayları ile derledik.
Türk ve Osmanlı Edebiyatı, kültürü çok sayıda önemli eser içermektedir. Bunların bazıları çok bilinir iken bazıları biraz daha geri planda kalmıştır. Mukaddime isimli eser de böyle bir eserdir ve merak konusu olmaktadır. İşte Mukaddime nedir, Mukaddime ne anlatır, Mukaddime kimin eseridir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Felsefe tarihinde göz ardı edilen bir filozof Johann Gottfried Herder... Türkçeye de nihayet, temel kitabıyla gelen Herder, ‘İnsanlığın Tarih Felsefesi Üzerine İdeler’ için kaleme aldığı önsözünde, 20’nci yüzyıl boyunca yaşadığımız bir problemi de dile getirir: “Uygarlaşmış bir halk içinde uygarlaşmış insan sayısı ne kadardır?”
#Johann Gottfried HerderDüşünmek, olayların yorumunu bir mantık silsilesi içinde yapabilmek için felsefeye ve filozoflara ihtiyacımız var. Felsefeciler, dünyayı doğru algılamamızda bize yardımcı olurlar. Doğan Özlem, Türkiye’de bize hem felsefeyi öğreten hem bir akademisyen olarak öğrenci yetiştiren hem de felsefenin diğer alanlarla bağlantılarını saptayan bir felsefeci.
#Doğan HızlanBütün Osmanlı tarihi boyunca sadrazamı arzu ettiği çalışma arkadaşlarından ısrarla mahrum bırakan veya arzu etmediklerini onun yanı başına koyan bir hükümdara pek rastlanmaz. ‘Vekil-i Mutlak’ın bir tür özerkliği vardır ve ona saygı göstermek padişahın da kendi devlet anlayışına uygun bir hareket ve ananeye sadakat demektir.
#İlber OrtaylıKahinlik ve şiir tanrısı Apollon’un doğduğu yer burası. Fethiye’nin kıyılarında bir açıkhava müzesi. İsmi Levissi, Türkçesiyle Kayaköy. Halkı 1923’te, Mübadele’yle topraklarını terk etmek zorunda kalınca pencereleri sardunyalı evleri, gülhatmili sokakları yalnızlığa mahkum oldu. O gün bugündür derin bir uykuda. Rüyasında ne mi görüyor?
Devrimci Müslümanlar, uzun süredir farklı söylemlerle hemen herkesin ilgisini çekiyor. “Mülk Allah’ındır” diyerek ‘abdestli kapitalist’lere karşı bayrak açan devrimci Müslümanlar, İslam’ın mülkiyete bakış açısına yepyeni yorumlar getiriyor. 1 Mayıs’a katıldılar, Gezi sürecinde ön saflarda yer aldılar, parkta cuma namazı kılıp TOMA’ların önünde iftar açtılar... “Dinin özü eşitlenmektir” diyen Eren Erdem de “Devrim Ayetleri” kitabıyla ezberleri bozuyor. Öğrencilik yıllarında harçlığını boyacılık yaparak çıkaran Erdem ile hem gri merdivenleri beyaza boyadık hem de koyu bir sohbete daldık. Elçiye zeval olmaz, beğenmeniz dileğiyle... Hepinize şimdiden iyi bayramlar.
Kahinlik ve şiir tanrısı Apollon’un doğduğu yer burası. Fethiye’nin kıyılarında bir açıkhava müzesi. İsmi Levissi, Türkçesiyle Kayaköy. Halkı 1923’te, Mübadele’yle topraklarını terk etmek zorunda kalınca pencereleri sardunyalı evleri, gülhatmili sokakları yalnızlığa mahkum oldu. O gün bugündür derin bir uykuda. Rüyasında ne mi görüyor?
Sarıkamış Dayanışma Grubu ve AKUT üyeleri temmuzun ilk haftasında Sarıkamış Şehitlerini anmak için Erzurum’un Narman ilçesinden, Bardız’a yürüdü. 2700 metreye kadar yükselen Topçu Yolu’ndaki 65 kilometrelik yürüyüş beş gün sürdü. Grup yol boyunca bilinmeyen Şehitliklere uğrayıp bayrak bıraktı.
Yıllardır her yılbaşı, "bu yıl içinde mutlaka Çin’e gitmeliyim" diye düşünmüş, niyetlenmiş ve kendime vaatlerde bulunmuştum. Bir türlü kısmet olmadı. Hiç bilmediğim, bir kerecik bile görmediğim Sarı Nehir hakkında bir hikaye bile yazmış, Yangze Irmağı üzerine hayallere dalmıştım. Uzun yıllardır yasaklı olan bu bölge Çin kültürünün ve tarihinin ana rahmiydi. Ve ben bu vadiyi çok ama çok merak ediyordum. Bugüne kadar, oradan beni ilgilendirecek bir haber de çıkmamıştı. Önceleri, başka ülkelere yaptığım gibi kendi başıma çekip gideyim diye düşündüm. Ancak, birkaç yıl önce dış dünyaya açılan söz konusu bölgeye bireysel gezi yapılamıyor, bir acente aracılığıyla gidilebiliyordu.