Fideist Nedir, Ne Anlama Gelir? Felsefe Ve Dinde Fideizm Ne Demek?

Güncelleme Tarihi:

Fideist Nedir, Ne Anlama Gelir Felsefe Ve Dinde Fideizm Ne Demek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2022 21:50

Dünya çapında öne çıkan yaygın felsefi akımlar içerisinde fideist gelir. Aynı zamanda fideizm olarak da bilinen bu akım, özellikle dini inanç üzerinden ön plana çıkar. En çok merak edilen konular içerisinde de yer aldığını söylemek mümkün. Peki fideist nedir, ne anlama gelir? Felsefe ve dinde fideizm ne demek detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Kökeni Latinceye ve fide kelimesinden türemiş olan bu akım, dünya çapında önemli bir yere sahiptir. İnanç üzerinden öne çıkan anlamı ile beraber, aynı zamanda inancılık olarak da anlatmak mümkün. Akıl ve inancın birbirine karşı olduğu üstünlük üzerinden ele alınır. Günümüzde bu akıma inanan ve bunu kabul eden oldukça fazla sayıda kişi bulunmaktadır. 

 Fideist Nedir? 

 İnancın akıldan bağımsız olduğunu anlatan felsefi yapı fideizm olarak bilinir. Aynı zamanda belli gerçekleri ulaşmada akıldan üstün olduğunu, aklı kontrol ettiğini öne çıkaran bir inançtır. Bu inancı bekleyen kişiler ise fideist olarak bilinir. Dünya çapında yaygın şekilde savunulan bu önemli teori, oldukça geniş bir kitleye sahiptir. Böylece aklın üzerinde başka bir kontrol mekanizmasının olduğunu gösteren bir yöntem olarak da öne çıktığını söylemek mümkün. Daha çok dini inancı olan kişilerin kabul ettiği yöntemleri içerisinde yer alıyor. 

Haberin Devamı

 Fideist Ne Anlama Gelir? 

 Akıl ile iman arasında gerçekleşen ilişkide, imanın hakikate ulaşmada daha üstün olacağını savunan teori fideizm olarak bilinir. Aynı zamanda rasyonalist yani akılcılık tezine karşılık şekilde öne çıkıyor. Böylece imanın ya da inancın, akıldan daha üstün olduğunu gösteren bir inançtır. Diğer yandan aklı akıldan üstün olduğunu göstermesi ile beraber, gerekli durumlarda aklı kullanan ve akıldan üstün karar veren bir mekanizma olarak da öne çıkar. Böylece aklın üstünde bir karar yapısı bulunduğunu gösteren bir etki olarak da ifade etmek mümkün. 

 Felsefede Fideizm Ne Demek? 

 Latince kökenli bir kelime olması ile beraber fideizm, aynı zamanda inancılık şekilde bilinir. Diğer bir yapı üzerinden ise tarih felsefesi olarak da anlatılır. Özellikle Tanrıya ve bir dine inanma konusunda, herhangi bir argümana gerek olmayan felsefi yapıdır. Metafizik bir kelime ve terim olması ile beraber, aynı zamanda akılcılığın karşıtı olarak da doğmuştur. Tam tersi inancın ve imanın, akıldan üstün olduğunu gösteren bir felsefi yapı olarak öne çıkar. Bu sebepten dolayı fideizm ile beraber rasyonalizm birbirine zıt düşen felsefi akımlardır. 

Haberin Devamı

 Dinde Fideizm Ne Demek? 

 Felsefe ile beraber özellikle fideizm din üzerinden ele alınır. Çünkü diğer bir ifade ile inancılık olarak da anlatılır. Yani imanın ve inancın akıldan daha üstün olduğunu gösterir. Böylece aklın dışında ve üstünde başka bir karar mekanizmasını anlatır. Bu da dini açıdan ele alındığı zaman Tanrı olarak anlatılır. Günümüzde dünya çapında oldukça önemli bir inanç olduğunu ifade etmek gerekir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!