Tarhana mutfağımızın ev sevilenlerinden... Bağışıklık sistemi için de çok faydalı olduğu için vazgeçilmez kışlıklardan biri. Evde katkısız olarak hazırlandığında ise daha sağlık hale geliyor. Peki Tarhana hamuru nasıl hazırlanır, kurutulur? Tüm yapım aşamalarını tarhana tarifi ile derledi. Şimdiden afiyet olsun...
#Tarhana YapımıTürk mutfağının en sevilen malzemelerinden biri olan tarhana, son yıllarda sadece çorba olarak değil, cips gibi atıştırmalıklarla da karşımıza çıkıyor. Özellikle koronavirüs pandemisi esnasında besleyici değeri ve bağışıklık artırıcı özelliği nedeniyle oldukça popüler olan tarhana evde katkısız bir biçimde yapıldığında çok daha kıymetli ve sağlıklı bir hale geliyor. Uzun ömürlü olması için iyice kurutulması gereken, bu nedenle yaz aylarının sonlarında kış hazırlığı olarak yapılan tarhanada telaş şimdiden başladı bile. Peki tarhana nasıl yapılır? Tarhana hamuru nasıl hazırlanır, tarhana nasıl kurutulur? Bütün bu soruların cevapları ve farklı yörelerden tarhana tariflerimiz aşağıda. Bereketi şifası bol olsun…
#TarhanaÜzüm reçeli tarifiyle, yazın en güzel meyvelerinden üzümün keyfini daha uzun sürede çıkarabilirsiniz. Çekirdeksiz siyah üzümle hazırlayacağınız üzüm reçeli kahvaltı sofralarınıza renk katacak. Peki üzüm reçeli nasıl yapılır? İşte üzüm reçeli tarifi, malzemeleri ve yapımı...
#Üzüm Reçeli Nasıl Yapılır"Darhane çorbası" yakıştırmasını sonuna kadar hak eden tarhana, aynı zamanda güçlü bir probiyotik kaynağı. Bu özelliği sayesinde de bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. O nedenle son dönemde tarhanaya gösterilen ilgi birkaç katına çıktı. Marketlerde tarhana bulmak elbette mümkün ama evde yapılmış tarhananın yerini de hiçbir şey tutmuyor. Sizin için Türkiye'nin farklı yörelerinden evde yapılabilecek tarhana tarifleri derledik. Bu arada şunu da hatırlatalım: Tarhana normalde yaz sonunda yapılır ve sıcak günlerde kurutularak tüm kış tüketilecek biçimde saklanır o yüzden de büyük miktarlarda yapılır. Ancak siz dilerseniz daha küçük miktarlarda yoğurduğunuz tarhanayı taze taze de tüketebilirsiniz. Afiyet olsun...
#TarhanaAnadolu mutfağından sofralarımıza uzanan tarhana çorbası, kış aylarında gribal enfeksiyonlar için adeta şifa kaynağı. Soğuk havaların kendisini göstermesi ile birlikte evde tarhana çorbası tarifi de araştırılmaya başladı. Hemen hemen her yörede yapılan içerisinde bolca baharat barındıran bu lezzet, uzun süre mutfak dolaplarında muhafaza ediliyor. Peki, evde tarhana nasıl yapılır? İşte, adım adım ev tarhanası tarifi.
#Ev Tarhanası Nasıl YapılırÇorbalar kış aylarının vazgeçilmezidir. Üzerinde dumanı tüten bir kase tarhana çorbası, hastalıkta sağlıkta çoğumuzun gözdesidir. Kışlık kiler hazırlığı yaparken tarhana gibi çorbaları muhafaza etmenin geleneksel yöntemi kurutmaktır. Peki, tarhana nasıl yapılır?
#Orbaları Muhafaza Etmenin Geleneksel Yöntemi HangisiHer toplumun beslenmesinde büyük önemi olan ve o topluma özgü damak tadını yansıtan bazı geleneksel yiyecekler olduğu gibi, Türkiye’de de geleneksel olarak tanımlanan, kültürümüze ve ülkemiz koşullarına özgü besinler bulunmaktadır. Tarhana da besleyici değeri ve lezzeti açısından bunların en başında gelir.
#TarhanaKış aylarının olmazsa olmazı haline gelen tarhana çorbası içinde bolca vitamin barındırır ve şifa kaynağıdır. Her yörede, her damak tadına göre farklı yapılsa da kurutma yöntemiyle çok uzun süre saklanabildiğinden özellikle annelerin vazgeçilmezidir. Tarhananın yapılışı biraz zor gibi gözükse de oldukça keyiflidir. Peki, evde tarhana nasıl yapılır?
#Evde Tarhana Nasıl Yapılır?İki hafta önceki yazdığım "Yenilikçi tarhana denemelerim" başlıklı yazımda tarhananın kökeni ile ilgili olarak ortaya ’kişisel’ bir görüş ortaya atmış, ardından da bu görüşü temel alarak geleneksel domates-biber tarhanasından çok daha farklı tarhanalar yapılabileceğini söylemiştim.
Chef Rüzgar SÜNBÜL ile yaz biterken kış hazırlıklarına tüm hızıyla devam edenleri hemen böyle alalım, birlikte domateslerimizi, patlıcanlarımızı kurutalım, salçalarımızı yapalım diyoruz? Yazın tezgahlarda görmeye alışık olduğumuz mevsim sebzelerinin kışa taşımanızı sağlayacak mis gibi salçalar, soslar, reçeller de var listemizde, bugüne dek belki de evde yapmayı hiç düşünmediğiniz farklı tatlar da. Turşular, pestiller, erişteler, tarhanalar derseniz, onların da en alasını evde, ellerinizle hazırlamanın detaylarını bir bir vereceğiz tabii ki. Hadi o zaman, sizi hiç bekletmeyelim, kış gelmeden tüm hazırlıklarımızı tamamlayıp kışı hem LEZİZZ hem de şifa dolu bir şekilde geçirelim. Buyursunlar...
#Domates SosuDar zamanların kurtarıcısı, mutfaklarımızın olmazsa olmazıdır tarhana. Türkiye’nin dört bir yanında, hatta komşumuz Yunanistan’da ve diğer Balkan ülkelerinde, farklı şekillerde yapılır ama nasıl yapılırsa yapılsın aynı zevkle tüketilir. Tarhana iyice kurutularak saklandığı için yaz ayları tarhana yapmak için uygun zamanlardır. Sizin için farklı tarhana türlerinin yapılışından tarhana yapımının püf noktalarına birçok önemli bilgiyi derledik. Bu yaz tarhana yapmaya başlamadan önce bunları mutlaka bilmelisiniz…
#Tarhana Nasıl YapılırDamla sakızı kaçakçılığına karşı Osmanlı döneminde para cezasından ölüme kadar değişik ölçüde yaptırımların varlığına dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ekliyor: “Bu, değerinin bir ölçütü ve bana hep pırlantayı hatırlatıyor. Pırlanta taşını sadece kesimine göre değil, rengine göre de ayırarak değer biçeriz. Damla sakızı da aslında öyle, rengine göre ayrılıyor. Elbette büyüklüğünü de atlamamak lazım. Pırlanta taşı gibi damla sakızının da büyüklüğü önemli.”
#1Şef Ömer Bozyap’la yaz başında Galata Port’ta düzenlenen bir etkinlik sırasında tanışmıştım. Sirkeci’de bir otelin içinde “Ocak” adlı bir restoranı olduğunu anlatmıştı. Yaz telaşı ve seyahatler bitince aynı ekip buluşma sözü vermiştik. Nihayet hafta başında buluşabildik.
#Müge AkgünFermantasyon, geleneksek mutfağımızda en güzel saklama yöntemlerinden biri. Farklı mutfaklarda unutulmaz lezzetlerin var olmasını sağlayan bu yöntemşer besinler daha uzun süre saklanıyor ve faydalı hale geliyor. Peki Fermente nedir? Fermantasyon nasıl olur? İşte fermente edilebilen yiyecekler hakkında bilgiler...
#Fermente NedirTaş, iltihap gibi nedenlerden dolayı safra kesesi ameliyatı olmak gerekebilir. Bu durumda safra kesesinin mevcut görevlerini karaciğer üstlenir. Safra salgısı depolaması artık yapılmadığı için, karaciğer sindirim sırasında safra salgılayarak bu açığı kapatmaya çalışır. Bu nedenle hastalar bazı sindirim sorunları yaşayabilir. Peki Safra kesesine iyi gelen çorbalar nelerdir? Safra kesesine iyi gelen çorba tarifleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Safra KesesiMide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır. Sindirimi daha kolay olan haşlama tavuk ve et yemekleri, brokoli ve patates püresi, közleme patlıcan mideye iyi gelen yemeklerden bazılarıdır. Mide dostu daha fazla yiyecek, çorba ve yemek çeşitlerini ayrıntıları ile derledik.
#MideBebeği için ürettiği ek gıda ürünlerini sosyal medyada paylaşan Çiğdem Ardıç yoğun ilgi gördü. Birçok çalışan anne ‘Bizim için yapar mısın?’ diye sorunca ‘Aşçı Anne’ markası doğdu. Kimyager Ardıç’ın özel formüllerle ürettiği katkısız bebek gıda ürünleri bugün e-ticaretle 81 ile yollanıyor. Yurtdışına satışa hazırlanan Ardıç, “Hedefimiz dünya markası olmak” dedi.
#KOBİTavuktan karnıyarık da yapıyorum, bademli köfte de... Hele tarhanalı şnitzel pişirdiğimde çocuklarım “Anneciğim nasıl bu kadar güzel yemek yapabiliyorsun” diyor. Tavuk, kırmızı ete oranla daha az yağlı, uzun süre de tok tutuyor. Gelin sizlerle tavuklu tariflerimi paylaşayım.
#TavukTürk mutfağına 18’inci yüzyıl sonrası giren fasulye, hem yetiştirdiğimiz İspir, Çandır ve Kelkit gibi çeşitleri hem de lezzetiyle hızla arayı kapatmış ve milli lezzetlerimiz arasına girmeyi başarmış. Atatürk’ün en sevdiği yemek olarak da bilinen kuru fasulyenin esnaf lokantalarındaki geleneksel halinin yeri ayrı ve onun da çoğu yemeğimizde olduğu gibi kendine has bir seremonisi var: Pilav, cacık, soğan, turşu... Tabii artık kuru fasulyenin de yeniden yorumlanmış lezzetli hallerini bulmak mümkün. Misal soğan turşusuyla sunulan, kebaplık kuzu kaburgadan pastırmayla pişeni gibi...
#KurufasulyeYıla gelecek ayların popüler trendlerini, en çok konuşulacak başlıklarını tahmin ederek, yeni umutlarla girmek âdetten. Artık sadece teknolojinin ya da moda olanın değil, pandeminin yarattığı koşulların da yüksek etkisini hissediyoruz. Koşullar yaratıcılığı teşvik ediyor, yeni kulvarlar ortaya çıktıkça kesin sonuçlar öngörmek de zorlaşabiliyor. Bunların dışında 2022’de neler yükselişe geçecek, neleri normalleştirmeye başlayacağız, en çok hangi lezzetleri tadacağız? Hepsini bir de alanında uzman isimlere sorduk...
#Türk MutfağıEmine Erdoğan ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ sadece baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel değeri olan iki tarif de var. Leblebi unu helvası ve tarifini Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından çok zengin nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Evimizde sabah kahvaltılarında çorba olmazsa olmazımızdır. Tayyip Bey de kahvaltıda çorbayı çok sever."
#Türk Mutfağı