Türk mutfağının en sevilen malzemelerinden biri olan tarhana, son yıllarda sadece çorba olarak değil, cips gibi atıştırmalıklarla da karşımıza çıkıyor. Özellikle koronavirüs pandemisi esnasında besleyici değeri ve bağışıklık artırıcı özelliği nedeniyle oldukça popüler olan tarhana evde katkısız bir biçimde yapıldığında çok daha kıymetli ve sağlıklı bir hale geliyor. Uzun ömürlü olması için iyice kurutulması gereken, bu nedenle yaz aylarının sonlarında kış hazırlığı olarak yapılan tarhanada telaş şimdiden başladı bile. Peki tarhana nasıl yapılır? Tarhana hamuru nasıl hazırlanır, tarhana nasıl kurutulur? Bütün bu soruların cevapları ve farklı yörelerden tarhana tariflerimiz aşağıda. Bereketi şifası bol olsun…
#TarhanaSlow Food Foundation, yöresel değerleri korumak ve üretimlerini sürdürebillir kılmak adına küresel bir proje başlattı. Nuh’un Ambarı projesi için Türkiye’den seçilen ürünler arasında tarhana çeşitleri, boyoz ve hardaliye de var. İşte, bu lezzetlerden yola çıkarak hazırladığım vegan tarifler...
#Slow Food FoundationKökenleri Antik Yunan medeniyetine kadar dayanan tarhana, dünyanın en eski ve en sağlıklı yemeklerinden biri olarak biliniyor. Kurutulabildiği için çok da dayanıklı olan tarhanayı evde yapmak isteyenler için tarifini ve püf noktalarını sizin için derledik. İçeriğimizde ayrıca farklı tarhana çeşitleri hakkında da bilgi bulabilirsiniz. İşte evde tarhana yapılışı…
#Tarhana Nasıl YapılırHer toplumun beslenmesinde büyük önemi olan ve o topluma özgü damak tadını yansıtan bazı geleneksel yiyecekler olduğu gibi, Türkiye’de de geleneksel olarak tanımlanan, kültürümüze ve ülkemiz koşullarına özgü besinler bulunmaktadır. Tarhana da besleyici değeri ve lezzeti açısından bunların en başında gelir.
#TarhanaŞimdiye kadar gittiğim hiçbir Yunan adası beni hayal kırıklığına uğratmadı. Öte yandan özellikle bir-iki tanesi benim için öne çıktı. Bunlardan biri kesinlikle Tinos Adası. Bu adada çok sevdiğim restoranlar var. Mikro Karavi’de tattığım tarhana ve San To Alati’de iki farklı şekilde pişirilen bol yağlı sardalya favorilerim arasında.
#Tinos AdasıTarım Kredi Tarım Kredi Kooperatif Marketleri kataloğu ile indirimli ürünler raflarda müşterilerin beğenisine sunuldu. 30 Kasım'da sona erecek Tarım Kredi indirimli ürünler listesinde labne, tulum, süzme peynir çeşitleri, tarhana, salça, sıvı yağ, bakliyat ürünleri, sucuk, zeytin, süt raflarda satışta. Tarım Kredi marketlerinde çok amaçlı 5 kg un 58,50 TL, makarna çeşitleri 11,90 TL, geleneksel tarhana 38,90 TL, 1 litre sıvı yağ 39,90 TL, klasik peynir 109,90 TL, 900 gram süzme peynir 104,90 TL, tulum peyniri 89,90 TL, 2 kilogram tam yağlı yoğurt 54,90 TL, reçel çeşitleri 26,50 TL, 500 gram siyah çay 54,90 TL, kangal sucuk 399,90 TL, 400 gram dana eti kıyma 96,90 TL'den müşterilere ulaştırılıyor. Peki 30 Kasım Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde hangi ürünler indirimli? İşte, 30 Kasım Tarım Kredi Kooperatif market indirimli ürünler listesi ve fiyatları...
#Tarım Kredi KooperatifYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakGallada iyi değil, çok iyi bir lokanta... Fatih Tutak uluslararası çapta bir şef. Meraklı. Araştırmacı. Çok az şefte olan bir özelliği de damak tadının çok iyi olması. İşini ciddiye alıyor; kestirmeden değil, gerekli yoldan gidiyor. Burada lezzet şöleni patatesli pide ve dana ilikli-çıtır sarımsaklı tereyağıyla başlıyor, saf umami. Tarhananın çeşni olarak kullanıldığı enginar bir başyapıt. Dört dumpling var; kuzugöbeği püresi ve yengeçliler favorim oldu ama karidesli ve Adana kebaplı olanlar da başarılı. Pekin ördeğiyse yıllar önce Girardet lokantasında yediğim düzeyde, yani çok iyi Çin lokantalarından bile daha iyi...
#Vedat MİLORDenizli kültürel yemekleri bakımından çok zengin bir ildir. Ege kültürünün tam olarak yansıtıldığı bir ildir. Bu bakımdan kültürel çeşitlilik bakımından çok zengindir. Üstelik sadece yiyecek değil içecekleri de çok meşhur ve güzeldir. Bu bakımdan Denizli'ye gidildiğinde yenecek çok şey vardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Denizli YemekleriKüresel ısınma, su azlığı, kuraklık... Üstüne bir de ekonomik sıkıntıları ekleyin... Biliminsanları önümüzdeki yıllarda ciddi bir gıda krizi bekliyor. Hazırlıklı olmamız şart. Bunun bir ayağında da israfı önlemek var. Ama gelin görün ki anneannelerimizin pilavı son tanesine kadar yedirttiği, tabaktaki yemeğin suyunu ekmek ile sıyırdığımız o eski günler çoktan geride kaldı. Her yıl yaklaşık 1 milyar liralık gıda israf ediyoruz. Her 10 tabaktan 4’ü çöpe gidiyor. Buna dur demek için de Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneğine bağlı bazı restoranlar Başkan Ramazan Bingöl öncülüğünde harekete geçti. “Serpme” değil “seçme” kahvaltı, “açık” değil “kapalı” büfe hareketi başlattılar.
#Serpme KahvaltıKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşGeçen sene 17. sıradaydık... Herkesler ‘Ah, vah’ etti, ‘ABD nasıl ilk 10’a girdi de biz giremedik?’ diye sordu. Bu yıl başardık. Dünya yemek trendlerini takip eden Taste Atlas, binlerce kullanıcıyla yaptığı araştırma sonucunda ‘Dünyanın en iyi mutfakları’ listesini yeniledi. Türkiye 7. sırada. İşte sonunda ilk 10’dayız. Elbette ‘büyük gurur’. Ancak bu kez de sosyal medyada ‘Nasıl olur da Yunanistan ikinci olur, biz yedinci...’ kavgası var. Herkesler sitem içinde. Varsın olsun! Gelin biz, ‘Daha iyisi nasıl oluruz?’ onu konuşalım.
#Türk MutfağıAnkara’nın kadın kooperatiflerini tanıttığımız serinin 9’uncu durağı Balâ oldu. ‘Afşar Bala’m Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’, yöresel ürünlerini minimum karbon ayak izi ve sıfır atık prensibiyle üreterek çevreci bir duruş sergiliyor. Kadınlar ayrıca ilçenin önemli değerlerinden ‘mor sarımsak’ için de çalışma yapıyor.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVERBİM aktüel ürünler kataloğu 30 Ağustos 2022 Salı yayımlandı. BİM'de bu hafta; makaron 29,50 TL, basmati pirinç 32,50 TL, tahıllı meyveli içecek 9,75 TL, şeker ilavesiz reçel çeşitleri 18,50 TL, organik yulaf ezmesi 12,50 TL, tarhana cipsi 34,50 TL, süzme çiçek balı 64,50 TL'den satışa sunulacak. İşte, BİM kataloğu 30 Ağustos 2022 tamamı...
#BİM KataloğuSoğuk algınlığı ve grip hastalığında çorba besleyici özelliği ile tercih edilir. Bu dönemde sağlıklı beslenmek ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek gerekir. Çorba sindirim sistemi de başta olmak üzere kana çok daha çabuk bir şekilde karışan minerallerle birlikte vücut direncini önemli ölçüde artırmaya yardımcı olur. Gribe iyi gelen çorbalar nelerdir sizler için derledik.
#GripTürk mutfağına 18’inci yüzyıl sonrası giren fasulye, hem yetiştirdiğimiz İspir, Çandır ve Kelkit gibi çeşitleri hem de lezzetiyle hızla arayı kapatmış ve milli lezzetlerimiz arasına girmeyi başarmış. Atatürk’ün en sevdiği yemek olarak da bilinen kuru fasulyenin esnaf lokantalarındaki geleneksel halinin yeri ayrı ve onun da çoğu yemeğimizde olduğu gibi kendine has bir seremonisi var: Pilav, cacık, soğan, turşu... Tabii artık kuru fasulyenin de yeniden yorumlanmış lezzetli hallerini bulmak mümkün. Misal soğan turşusuyla sunulan, kebaplık kuzu kaburgadan pastırmayla pişeni gibi...
#KurufasulyeAdını duyunca kafamızda hemen mikroplar canlanıyor. Eminim, ‘İyi de bir mikropla nasıl dost olunur’ diye düşünenleriniz olacaktır. Oysa bazı bakteriler sağlığımızı bozarken bazıları da sayısız katkı sağlıyor. Üstelik bağışıklığımızı güçlendiren, kötü bakterilerle savaşıp bizi hastalıklardan koruyan ‘iyi bakteriler’i vücudumuzda arttırmanın yolları oldukça kolay...
#SağlıkYıla gelecek ayların popüler trendlerini, en çok konuşulacak başlıklarını tahmin ederek, yeni umutlarla girmek âdetten. Artık sadece teknolojinin ya da moda olanın değil, pandeminin yarattığı koşulların da yüksek etkisini hissediyoruz. Koşullar yaratıcılığı teşvik ediyor, yeni kulvarlar ortaya çıktıkça kesin sonuçlar öngörmek de zorlaşabiliyor. Bunların dışında 2022’de neler yükselişe geçecek, neleri normalleştirmeye başlayacağız, en çok hangi lezzetleri tadacağız? Hepsini bir de alanında uzman isimlere sorduk...
#Türk Mutfağı