Güncelleme Tarihi:
Ankara’nın hem üreten hem de yöresel değerlerini yaşatan kadın kooperatiflerinin üyeleri aynı zamanda meslek ediniyor ve kendi kazançlarını sağlıyor. Bu hafta Balâ ilçesindeki ‘Afşar Bala’m Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin konuğu olduk. Kooperatifte bulunan kadınlar, karbon ve su ayak izini düşürerek ürettiği ürünlerle ekonomiye çevreci bir katkı sağlıyor. Kadınlar önemli projelerinden biri de Balâ’nın mor sarımsağı. İlçenin meşhur sarımsağı için coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Afşar Bala’m Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin Başkanı Betül Küçük ile çalışmalarını ve projelerini konuştuk.
Â
ATIKLAR DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
KOOPERATİFİNİZİN ÇIKIŞ HİKÂYESİ NASIL OLDU? SİZİ DİĞER KOOPERATİFLERDEN AYIRAN EN TEMEL ŞEY NEDİR?
Afşar Bala’m Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, 2019 yılında 7 kadınla beraber kuruldu. Üç yıldır da üretmeye devam ediyoruz. Yaşadığımız zorluklardan bir şeyler öğrendik. Ankara Kalkınma Ajansı destekledi, üretim binamızı da Balâ Belediyesi tahsis etti. Bizi diğer kooperatiflerden ayıran en temel özellik, sıfır atık ve minimum karbon ayak iziyle ilerlememiz. Elektriğimizi güneş enerjisinden sağladığımız tesisimizde, atıklarımızdan solucan gübresi yapıyoruz. Atıklarımızı hiçbir zaman çöpe atmıyoruz. Üzüm posasından, vişne çekirdeğinden sirke; sebzelerin atıklarından solucan gübresi elde ediyoruz. Elimizden geldiğince karbon ayak izimizi düşürmeye çalışıyoruz. 2019 yılında ‘6. Karbon Zirvesi’nde ‘Düşük Karbon Kahramanı’ ödülünü almıştık.
BÄ°R YILDA 10 TON BULGUR
KOOPERATÄ°FTE HANGÄ° ÃœRÃœNLER YER ALIYOR? SATIÅž NOKTALARINIZ NERESÄ°?
Kadınlarımız genellikle gıdaya yönelik ürünler hazırlıyor. Vişne, kayısı ve kozalak reçeli, ezme, erişte çeşitleri, tarhana, bulgur, yarma, sirke, kozalak şurubu ilk akla gelenler. Ne ararsanız var. Bulgurumuz da oldukça meşhur. Zaten en çok tercih edilen ürünlerimizin başında bulgur ve tarhana geliyor. Bir yılda 10 tona yakın bulgur kaynatıp satıyoruz. Ürünlerimiz Başkent Market ve yine bir zincir marketten temin edilebiliyor. Aynı zamanda internet sitemizden de sipariş alıyoruz.
MOR SARIMSAÄžIMIZI DÃœNYAYA TANITACAÄžIZ
Afşar Bala’m Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin Başkanı Betül Küçük, ilçenin marka potansiyeli olan mor sarımsak için şunları söyledi: “Mor sarımsak üzerine bir projemiz var. Balâ’nın mor sarımsağı oldukça meşhur. Bu anlamda coğrafi işaret almak için başvurularımızı da yaptık. Kışı toprak altında geçirdiği için mor rengini alıyor. Ankara Kalkınma Ajansı, mor sarımsağı yaygınlaştırmamız için bize taneleme, söküm ve dikim makinesi verdi. Tüm bu destekler kırsalda yaşayanları teşvik amaçlı. Nasıl ki Kastamonu Taşköprü sarımsağı Türkiye genelinde biliniyorsa bizim de mor sarımsağımız var. Mor sarımsağımızı dünyaya tanıtacağız. Umarım seneye çokça mor sarımsak hasadı gerçekleştiririz. Ekimini kasım ayı gibi yapacağız.
MORAL VE GÜÇ OLDU
*Kamile Küçük(53): Kooperatifin kuruluşundan bu yana üretim aşamasındayım. Eşimi kaybettikten sonra zor günler geçirdim, kooperatif bana moral ve güç oldu.
BÜTÇEYE DESTEK
*Seval Özcan(48): Üç yıldır kooperatifte aktif olarak görev almaktayım. Kooperatif bize en basiti çevre ve dünya görüşü kazandırdı. Aile bütçesine de destek oluyor.