Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni kitabı ‘Barbar, Modern, Medeni’de Batı’nın medeniyet anlayışını masaya yatırıyor. Kalın’a göre, Batı bu kavramı bir sömürgeleşme aracı olarak kullandı. Peki İslam medeniyeti nasıl Avrupa’nın gerisine düştü, nerede hata yapıldı? AB bizi ‘medeni’ olmadığımız için mi istemiyor? Kalın ile kitabının ışığında gündemi de konuştuk.
#GazetehaberleriÇok sevdiği karısı doğum yaparken öldükten sonra onun son isteğini yerine getirmek üzere Tac Mahal’i yaptıran Şah Cihan’ın ömrünün son yıllarını Agra Kalesi’nde hapis yatarak geçiriyor. İşin daha da ilginci Şah Cihan’ı hapse attıran kişi doğarken annesinin ölümüne neden olan oğlu!
#HINDISTANÇok sevdiği karısı doğum yaparken öldükten sonra onun son isteğini yerine getirmek üzere Tac Mahal’i yaptıran Şah Cihan’ın ömrünün son yıllarını Agra Kalesi’nde hapis yatarak geçiriyor. İşin daha da ilginci Şah Cihan’ı hapse attıran kişi doğarken annesinin ölümüne neden olan oğlu!
#Hindistan Gezi YazısıHindistan'ın başkenti Yeni Delhi, bir yandan geniş caddeleri, yeşil parkları, lüks otelleri, mağazaları, kafeleri, diğer yandan üç şeritli yolda altı arabanın ve tuktukların geçtiği trafiği, sokakta yaşayan insanları, caddelerde dolaşan maymunları ile rengârenk bir şehir. Yeni Delhi’de öyle şeyler yaşadım ki… İşte size Yeni Delhi gezi rehberi…
#Yeni Delhi Gezi RehberiNeslihan ve Orkun Özkaya çifti hayatlarının tüm planlarını seyahatlerine göre yapıyor. Bir seyahatten döndükleri zaman akıllarına gelen ilk soru şu: “Şimdi nereye gidiyoruz?” Balayı seyahatiyle başlayan bu tutku, zamanla 3 kıtada 30 ülke ve 276 şehre gitmelerine neden oldu. Kurdukları blog’larında ‘balayı seyahati’ konseptiyle tatil önerilerinde bulunuyorlar ve ciddi bir okuyucu kitlesi edindiler.
#Dünya Turu Nasıl YapılırÇağlar Erözgen (47) pratisyen hekim. Antalya'da yaşıyor. Seyahat etmek ve fotoğraf çekmek onun için bir bağımlılık. Yılda en az iki seyahat gerçekleştirmezse mutlu olamıyor. Ya okuduğu bir kitabın peşinden gidiyor ya da izlediği bir film karesinde etkilendiği yeri görmek için yola koyuluyor. Seyahatleri boyunca en iyi arkadaşı ise fotoğraf makinesi...
#Gezgin HikayeleriZehra Arslan Ceylan arkeolog, eşi Hakkı Ceylan ise gemi inşaatı mühendisi. İkisinin de hayatı fotoğraf üzerine kurulu. İşlerini bıraktılar ve fotoğraf çekmek için dünyayı gezmeye karar verdiler. 60 ülke gezdiler. Kurdukları blog’u binlerce kişi ziyaret ediyor.
#AzgezmisGülten Dayıoğlu, son 40 yılda 11’i gezi türünde toplam 79 kitap yazdı, iki evlat yetiştirdi, bu arada beş kıtada 107 ülke gezdi. Türkiye Gezginler Derneği’nin kurucuları arasında. Son yılların en unutulmaz gezisini sorduğumda “Antarktika turu” diyor. Dayıoğlu, ocak ayında Güney Kutbu’nda geçirdiği 5 günü anlattı.
Türkiye’de sosyal psikolojinin duayen isimlerinden Profesör Çiğdem Kağıtçıbaşı, araştırmaları için Amerika’dan Uzakdoğu’ya sayısız ülke gezdi. 1995 sonrası kültür turlarına katılıp gezilerini sürdürdü. 1970’lerin sonundan bu yana ders vermek, gezmek amacıyla Hindistan’a defalarca gitti. "Hinduların egemen olduğu bir kültür kentini, sosyal ilişkilerini merak ediyorsanız, Baroda’ya gidebilirsiniz" diyen Kağıtçıbaşı beş hafta kaldığı kenti anlattı.
Serdar Gülgün, Osmanlı sanatı deyince akla gelen ilk isimlerden. Bu uzmanlığının yanı sıra, Vakko ile yaptığı kumaş tasarımları, dünyaca meşhur Macar Herend porselenleri için çizdiği desenler, antika alım satımındaki ve dekorasyondaki danışmanlıklarıyla da tanınıyor.
Serpil Hamdi Tüzün Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün efsanevi altyapı hocası. Her ne kadar ‘‘altyapı’’ kelimesini, insandan çok elektrik-su tesisatını ya da kanalizasyonu çağrıştırdığı için sevmese de ‘‘altyapının mimarı’’ olarak anılıyor.