3 milyonu aşkın adayın yarışacağı üniversite sınavı için geri sayım sürerken uzman diyetisyen Melis Bengisu Demirci, dikkat çeken beslenme uyarılarında bulundu. Sınav öncesi beslenmenin önemini vurgulayan Demirci, açıkta satılan gıdalardan, yağlı kızartmalardan uzak durulması gerektiğini kaydederek, “Kalabalık yerlerde yemek yemek ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmek gıda zehirlenmesi riskini artırdığı için bu tür yerlerden uzak durulmalı” dedi.
#Uzman Diyetisyen Melis Bengisu DemirciÜlkemizde hemen hemen her aile, yetişkinliğe geçiş dönemi öncesinde, çocuklarına bilgi, beceri ve akademik başarıların geliştirilmesi konusunda iyi bir kılavuz olmaya gayret gösterir. Bu çerçevede merkezi sınavlar bütün eğitim sürecinde kritik bir eşikte yer almakla birlikte toplumun bu genç bireylerinin hedeflerine ulaşmalarına aracılık eder.
#Konuk YazarSüt veren kadın hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Aksi takdirde kendi vücut depolarından harcamaktadır. Bu da sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanmasına neden olmaktadır.
#EmzirmeEmzirmenin hem anne hem de bebeğe olan faydaları konusu tartışılmaz bir gerçek. Bilimsel çalışmalar her defasında anne sütünün bebeklerin büyüme ve gelişmesi için her dönemde değişen içeriği sayesinde ideal bir besin olduğunu kanıtlamıştır.
#Anne SütüGünümüzde tüketiciler, sağlık ve güzelliklerini korumak ve oluşan sorunlarına çözüm bulmak için ilaç yerine doğal ürünlere, fonksiyonel gıdalara ve güvenli gıda takviyelerine yöneliyor. Fonksiyonel gıdalar, besleyici etkilerinin yanı sıra bir ya da daha fazla etkili bileşene bağlı olarak sağlığı koruyucu, düzeltici veya hastalık riskini azaltıcı etkiye sahip olan gıdalar olarak tanımlanıyor. Günlük tükettiğimiz besin skalasına baktığımızda farkında olmadan birçok fonksiyonel gıda ile zaten buluştuğumuzu görmek mümkün.
#KolajenKocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde oruç tutmak isteyen kronik hastalığı olan yaşlıların mutlaka doktorlarına danışması gerektiğini bildirdi.
#Prof. Dr. Nuh Zafer CantürkKendinizi sürekli olarak yorgun mu hissediyorsunuz? Mevsim değişiklikleri sizi olumsuz yönde mi etkiliyor? Bu durum, yetersiz dinlenmekten kaynaklanabileceği gibi, beslenmenizdeki düzensizliklerden de ileri gelebilir. Niasin, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliği durumunda yorgunluk kendini gösterir. Peki, bazı besinlerin yorgunluğu önlediğini biliyor musunuz? İşte size yorgunluğu giderecek yiyecekler:
#Besinler'Sütüm az' diye kaygılanan annelerin en büyük yardımcısı doğa ana. Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç, bebekleri anne sütüne doyuracak bitkileri anlatıyor. Ayrıca doğumdan hemen sonra göğüslerin etrafına çepeçevre sürülecek ve sütün çabuk gelmesini sağlayacak bir yağ karışımı tarifi de veriyor.
#Anne SütüAnnelerin en büyük korkusu olan süt yetersizliğinde yapılan en büyük yanlışlardan biri kaygı ve panik yaşamak. Anne adayı kaygıyı ve paniği bir kenara bırakıp emzirmeye başladığında sütünün arttığını kendisi de gözlemlemeye başlayabilir.
#Süt Arttırmada Takviye“İlk 6 ay bebeğinize sadece anne sütü vermeniz yeterlidir. 6. aydan sonra ufak ufak ek gıdaya başlanmalı ve 2 yaşa kadar ek gıdanın yanında bebek mutlaka anne sütü almalıdır” diyen Diyetisyen Başak İnsel, anne sütünü artıran besinler ve içecekler konusunda bilgi verdi.
#Süt Artıran TatlılarBugünlerde 7’den 70’e pek çok kişi griple mücadele ederken, en büyük endişeyi emziren anneler yaşıyor. Zira onlar, bir yandan da ‘acaba emzirirken grip virüsü sütümden bebeğime geçer mi?’, ‘Emzirmeye ara mı vermeliyim yoksa devam mı etmeliyim?’ şeklindeki soru işaretleriyle ikilemde kalıyor. Bazıları ise doğrudan ‘Virüs sütten bebeğe de geçer’ hurafesine inanarak emzirmeyi kesiyor!
#EmzirmeHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetDenizlerimiz kirli. Özellikle Marmara ve Karadeniz’de kirlilik çanları yıllardır çalıyor. Balıklar işte bu kirli denizlerde yetişen ürünlerle beslenip gelişiyor, denizde ne varsa onların bünyelerinde de o var. Sorun sadece cıva ile de sınırlı değil. Kurşun ve diğer ağır metaller, klorlu bifeniller ve daha pek çok toksik madde bulunabiliyor balıkların bünyelerinde.
#Osman Müftüoğlu