Paylaş
-Yeterli miktarda süt üretimi için tüketilen sıvı miktarına dikkat edilmelidir. Örneğin günde en az 8-12 bardak su içilmelidir.
-Bu dönemde suyun yanı sıra sıvı olarak süt ve meyve suyu tüketimi de artırılmalıdır. Süt ile kalsiyum alımı, meyve suyu ile de C vitamini alımı desteklenecektir.
-Emzirme döneminde kesinlikle ihtiyaç olandan daha az kalori alınmamalıdır. Süt üretimi için daha fazla kaloriye ihtiyaç olunacağı unutulmamalıdır.
-Emzirirken alkol ve sigara kesinlikle alınmamalıdır.
-Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu sebeple bu besinleri tüketirken dikkatli olunmalı; bebekte huzursuzluk yaratıyorsa bu besinler tüketilmemelidir.
-Annenin demir depolarının boşalmasını engellemek için hayvansal kaynaklı besin tercih edilmelidir.
-Çay, kahve ve kola mümkün olduğunca tüketilmemelidir. Siyah çay yerine nane limon, ıhlamur, papatya çayları veya komposto tercih edilebilir.
-Mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Normalde kullanılan tuz miktarından %50 daha fazla kullanılabilir.
-Meyve ve sebze tüketilirken iyice yıkandığından emin olunmalıdır ve mevsiminde tüketilmelidir.
-Folik asit gebelik kadar emziklilikte de önemli olduğu için yeşil yapraklı sebzeleri tüketmeyi ihmal etmeyin.
-Magnezyum ve çinko için ara öğünlerde 1 avuç kuruyemiş tüketimi önerilmektedir.
-Omega 3 yağ asidi ve diğer elzem yağ asitleri için haftalık 2 kere balık tüketimi önerilmektedir.
-Anne sütü artırıcı olarak kimyasal ilaçlar yerine çörek otu, zencefil veya çemen otu kullanımı önerilmektedir.
Paylaş