Sağlıklı ekmek herkesin hakkı. Kendi pişirdiğiniz, içinde ne olduğunu bildiğiniz ekşi maya ekmekler için bu yazıyı sabırla okuyun ve korkmadan uygulayın. Hazır mayalı ekmekler de yapabilirsiniz tabii; isteyene sandviç, isteyene de pirinç ekmeği tarifim var.
#Ekşi MayaSonbahar bereketi dört bir yanımızı sardı bile. Yaz güneşinin tatlandırdığı sebze ve meyveleri soğuk günlerde de kullanabilmek için en klasik yöntem konserve yapmak. Domates sosunu halen denemeyen kaldıysa onlar için küçük bir hatırlatmam var. Kendini aşanlaraysa acı biber hatta şeftali kavanozlamak için tarifler hazırladım.
#SebzeYaz sıcaklarında sahillerde ve deniz kenarında iyi beslenmek için önerilerime dikkat ederek vücudunuzu serin ve enerji seviyenizi oldukça yüksek tutabilirsiniz. Unutmayalım; dengeli bir beslenme planı ve yeterli sıvı tüketimi sıcak havalarda sağlığımızı korumanın asıl anahtarı…
#YazBir hafta önce bütün bir tavuk alıp haşladınız. Kavanoza koyduğunuz haşlama suyunu sonradan çorba yaparım diye sakladınız. Bu tavuk suyunu dolapta kaç gün bekletebilirsiniz? Bir hafta sonra o tavuk suyu sizi zehirleyebilir mi? Dondurucudan çıkardığınız çiğ kıymadan köfte yapıp tekrar dondurabilir misiniz Çözdürdüğünüz et ya da tavuğunuzu pişirmeden ne kadar süre dolapta bekletebilirsiniz? Dondurucuda peynir, kaymak, peynir saklıyor musunuz? Son kullanma tarihi yaklaşan tavuk ya da eti dondurulduğunuzda hangi tarihe kadar saklıyorsunuz?
#Gıdaları DondurmaKısa sürede tüketemeyeceğimiz, pratik olsun diye önceden hazırladığımız bazı besinleribuzluk ya da derin dondurucuda saklarız. Et, ekmek, soğan, sarımsak, sebze, meyve ne bulursak buzluğa atıyoruz ama yaptığımız bazı hatalar bu gıdaların besin değerlerini yitirmelerine, lezzetlerini kaybetmelerine ve en önemlisi zararlı hale gelmemelerine neden oluyor. Biz de Prof. Dr. Nevzat Artık’tan bu konuda kafaları karıştıran soruların yanıtlarını aldık.
#Gıda Dondurmaİstanbul’da Kasım ve Aralık ayında etili olan yağışların ardından barajlardaki su oranı yükselmeye başladı. İSKİ verilerine göre Alibey Barajı'ndaki su oranı yüzde 51,31'e yükselirken, İstanbul genelinde barajların doluluk oranı yüzde 40.2'ye yükseldi.
#İstanbulZayıflama programı süresince tartıya çıkmak kimileri için bir gösterge olurken kimileri için de tam bir motivasyon düşmanı. Peki sağlığımız için kilo takibi yaparken ne zaman tartılmalıyız, tartılmak için en doğru zaman hangisi? Tartı sendromu yaşamamak için neler yapmalı? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda.
#Yelda BaşaranAşırı sıcaklar sonrası kurak aylar geçiren İstanbul'da, barajlardaki su oranı belli oldu. İSKİ verilerine göre bugün barajlardaki doluluk oranının yüzde 19.89 olduğu öğrenildi. Alibey Barajı'nda çekilen görüntülerde barajdaki suyun rengini değiştiği görüldü.
#Alibey BarajıAşırı sıcaklar sonrası kurak aylar geçiren İstanbul'da, barajlardaki su oranı belli oldu. İSKİ verilerine göre bugün barajlardaki doluluk oranının yüzde 19.89 olduğu öğrenildi. Alibey Barajı'nda çekilen görüntülerde barajdaki suyun rengini değiştiği görüldü.
#BarajBugün 1 Ekim Dünya Kahve Günü. Çoğumuz için gün onunla başlar, yemekler onunla sonlanır, sohbetler onunla derinleşir. Biz de bugünü vesile ettik, uzmanlara satın almadan saklamaya, demleme tekniklerinden çeşitlerine kahveye dair ne varsa sorduk.
#KahveHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin son gelişmeleri yorumladı. Bakan Şimşek "Bizim programımız var. Aslında programın 3 temel bileşeni var. Ülkemizin karşı karşıya olduğu makro ekonomik sorunlardan biri dezenflasyon. Enflasyonu tekrar tek haneye getirecek bir program. Bu programla ortaya koyduk. Geçiş döneminden sonra daha güçlü şekilde sonuçlarını göreceğiz" dedi.
#Mehmet ŞimşekTurşu Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Ancak, turşunun kıtır kıtır olması ve lezzetinin tam olarak ortaya çıkması için doğru tekniklerin uygulanması gerekmektedir. Bu noktada, turşucusu Şef Rüzgar Sünbül' ün püf noktaları oldukça işinize yarayabilir. Peki, evde turşu nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte ev yapımı turşu tarifi ve püf noktaları...
#TurşuAcıktığımızda çoğumuzun aklına düşen çıtır çıtır kızarmış, altın renkli patatesler, yazın buz gibi içeceklerin de en iyi eşlikçisi. 13 Temmuz’da kutlanan Dünya Patates Kızartması Günü’nü fırsat bildik, Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’yla evde en iyisini yapmanın püf noktalarını konuştuk.
#PatatesSon zamanlardaki yağışların ardından barajlardaki doluluk oranında artış meydana geldi. 115 adet içme suyu barajında aktif doluluk oranı yüzde 49’a yükseldi. Doluluk oranında geçtiğimiz yıla göre yüzde 2.5 oranında artış oldu.
#Baraj Doluluk Oranlarıİstanbul'da kuraklıkla birlikte barajlardaki su oranı gözle görünür şekilde düştü. Büyükçekmece Baraj Gölü'nde su metrelerce çekildi, doluluk oranı yüzde 30.94'e düştü. Büyükçekmece Gölü'nde geçen yıl bu aylarda doluluk oranı yüzde 94.45 olarak ölçülmüştü. Gölde doluluk oranı düşmesiyle su altında kalan yapılar ve atıklar ortaya çıktı. Göle her hafta balık tutmaya geldiğini söyleyen Polat Saldık, "Biz her hafta suyun aşağı doğru çekildiğini görebiliyoruz. Gittikçe su seviyesi düşüyor" dedi.
#Büyükçekmece Gölüİstanbul'da kuraklıkla birlikte barajlardaki su oranı gözle görünür şekilde düştü. Büyükçekmece Baraj Gölü'nde su metrelerce çekildi, doluluk oranı yüzde 30.94'e düştü. Büyükçekmece Gölü'nde geçen yıl bu aylarda doluluk oranı yüzde 94.45 olarak ölçülmüştü. Gölde doluluk oranı düşmesiyle su altında kalan yapılar ve atıklar ortaya çıktı. Göle her hafta balık tutmaya geldiğini söyleyen Polat Saldık, "Biz her hafta suyun aşağı doğru çekildiğini görebiliyoruz. Gittikçe su seviyesi düşüyor" dedi.
#Kuraklık