Alzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerProf. Dr. Derya Uludüz’ün yeni kitabı ‘Gençliğin Sırrı Beyinde’ çıktı. Dünya Başağrısı Derneği Komite Direktörü, BEYİNDER Kurucu Başkanı Prof. Dr. Uludüz “Mutlu insanların kalp, felç, akciğer hastalıkları, kanser ve enfeksiyondan erken ölüm riski azalıyor” diyor. Kitabında beyin ve beden sağlığı için formüller veren Uludüz’den stresle baş etmeyi kolaylaştıracak ipuçları da aldık.
#Prof. Dr. Derya UludüzSon yılların en çok konuşulan kavramlarından biri ‘Tükenmişlik Sendromu.’ Yorgunluk gibi fiziksel belirtiler, karamsarlık ve ümitsizlik gibi duygusal belirtilerle kendini gösteren tükenmişlik sendromu çoğunlukla rekabetin yoğun olduğu çalışma ortamlarında ortaya çıkıyor. Bu sendrom en çok sürekli aciliyet isteyen iş kollarında ve hizmet sektöründe çalışan sorumluluk duygusu yüksek kişileri etkiliyor. Takdir, övgü, onay sözlerinin yoğun şekilde kullanıldığı işyerlerinde tükenmişlik sendromu daha az görülüyor.
#Tükenmişlik SendromuCovid-19 pandemisiyle birlikte büyük bir ivme kazanan e-spor, geleneksel spor branşlarının yerini almaya başlıyor. Çevrimiçi video oyun dünyasının içine atlayan gençler, artık saatler süren mahalle maçlarında top koşturmuyor veya LeBron James gibi oynamayı hedeflemiyorlar. Z kuşağının tek bir derdi var: E-spor ile eğlenmek ve para kazanmak. Bunun yarattığı sosyal, psikolojik ve fiziksel etkileri uzmanlarla konuştuk...
#SporSınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıBu konu bana biraz ilginç geldi çünkü o kadar çok şey öğrendim ki... Kişi neden kilo alır? Bağımlıklarından bir cihaz ile kurtulabilir mi? Bağımlısı olduğu yiyeceklerin dahi ardında bir psikolojik sebebin olması gibi bir dolu şey konuştuk Yasemin Kutlu Varan ile…
#Rezonans Ve Tomatis Müzik TerapileriOkullar, sadece eğitim için değil, öğrencilerin sosyalleşmesi için de gerekli. Özellikle de lise ve üniversite döneminde dahil olunan etkinlikler, edinilen arkadaşlıklar gençlerin kendilerini tanımalarına büyük katkı sağlıyor. Uzmanlar, bu noktada yardım organizasyonlarında gönüllü çalışmanın, kulüplere üye olmanın, projelerde yer almanın, seyahat etmenin sosyalleşirken kişiliği de geliştiren etkili yöntemler olduğunu söylüyor. Gençlere çevrelerini genişleterek, değerli arkadaşlar biriktirmelerini öneriyorlar. İşte lise ve üniversite öğrencilerine yardımcı olabilecek ipuçları ve bu konuda dikkat çeken örnekler.
#GönüllüKadir Has Üniversitesi Girişimci İnovatif Liderler Takımı (GİLT), bu yıl üçüncüsünü düzenlediği ‘C-Level Only 3’ etkinliğinde çeşitli sektörlerden C seviyesinde yöneticilerle biraraya geldi. C-Level yöneticiler, eğitim ve iş yaşamlarında edindikleri tecrübeleri ve karşılaştıkları sorunları öğrencilerle paylaştı.
#YöneticiÜlkemizde bir üniversite kazanmak ve üniversiteli olmak gençlerin en önemli hayali arasında yer alıyor. Bu süreci aileleri ile planlayan ergenler ciddi sorunlarla da karşılaşıyor ve üniversiteye başlamadan bazı psikolojik belirtiler ortaya çıkabiliyor.
#Liseİş stresi, mükemmeliyetçi kişilik yapısı, aşırı rekabet, performans baskısı, uzun saatler çalışmak zorunda kalmak iş dünyasında alkol, uyuşturucu ve antidepresan bağımlılıklarını arttıyor. İş stresi ile başa çıkamayanlar alkol, üst düzey yöneticiler ve CEO’lar uzun saatler çalışmak için kokain, finansçılar ve satışçılar antidepresan, akademisyenler ise performans arttırıcı ilaçlar kullanıyor.
Strese verdikleri tepkiler dikkate alındığında bana göre iki farklı insan tipi var: Teflonlar ve süngerler! Teflonların stresle ilişkileri tıpkı teflon tavalar gibidir. Stres onlara yapışıp kalmıyor, nüfuz edemiyor. Süngerler ise tam tersi, stresi adeta içlerine çekip emiyor, iliklerine kadar hissediyor.