Stresin hayatımız üzerindeki etkileri oldukça çeşitli. Genel sağlığımızı etkileyebilen stres, erkeklerde sperm kalitesini de azaltabiliyor. Bununla birlikte spermlerin morfolojisinin, konsantrasyonunun ve yumurta hücresini dölleme yeteneğinin stres arttıkça düşüşe geçtiği biliniyor. Tabii stresin spermler üzerinde yol açtığı etkiler kişiden kişiye değişebilir. Örneğin bir erkek ileri yaştaysa, kronik hastalıkları varsa, sağlıksız beslenip tütün ve tütün ürünleri kullanıyorsa stresin etkileri artış gösterecektir. Bu haftaki köşe yazımda stres ve kaygı ile sperm kalitesi ilişkisi hakkında bilgi bulabilirsiniz.
#Sperm KalitesiDepremin vurduğu şehirlerde halk hem afetin yarattığı travmayla başa çıkmaya çalışıyor hem de yakınlarını, evlerini, işlerini, kültürlerini ve geleceklerini kaybetmenin yasını tutuyor. Bölgede çalışan ruh sağlığı uzmanlarıyla konuştuk. İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ayten Zara halkın barınma, korunma, beslenme ihtiyaçlarının tümünün hızlı bir şekilde karşılanması gerektiğine dikkat çekti: “Ayakları üşüyen, karnı aç olan birine ‘Nasıl hissediyorsun’ diye sorsanız ‘Açım, üşüyorum!’ der.”
#DepremBugüne kadar yapılan birçok araştırma ruh halimizin ve stres düzeyimizin aşıların etkinliği üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu kanıtlıyor. Bu durumda Covid 19 aşılarının etkinliği de psikolojik durumumuz, stres ve kaygı seviyemiz hatta uyku düzenimize göre değişiyor.
#Covid 19Dünya genelinde birçok ülkede koronavirüs kısıtlamaları devam ederken, yeni yıl kutlamaları bu yıl her zamankinden biraz farklı olacak. Ancak değişmeyen tek bir şey var: Siber suçlular yine iş başında. Siber güvenlik uzmanları, mutlu bir yılbaşı dönemi için dikkat edilmesi gereken unsurları sıraladı, hediye seçimi sırasındaki stresin etkileri konusunda uyardı.
#EsetSon dönemde tüm dünyada tedirginlik yaratan yeni tip koronavirüsle ilgili (COVID-19) artan stres hayatı olumsuz etkiliyor. İnsanlar hastalık korkusu ile farklı birçok psikolojik tepki gösterirken, stres cinsel hayatı da vurdu. Üro-Androloji uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat bu durumun erkeklerde cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olduğunu belirterek etkilerini anlattı.
#Koronavirüsİş yerinde yetiştirilmesi gereken projeler, evde bekleyen işler, trafikte geçen uzun saatler gibi hayatın endişe ve gerilim yaratan birçok detayı ile ilgilenirken bir an durun ve “stres”in vücudunuzda bulunan her sistem ve organı direkt veya dolaylı olarak nasıl etkilediğini düşünün.
Bağışıklık sisteminin düzenli çalışmasını engelleyerek vücudun zayıf noktalarını etkileyen stresin, pek çok hastalığı beraberinde getirdiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı'nın yayın organı Sağlık 2000'de stresin etkilerine yer verilerek, stresin; migren ağrıları, sık sık tuvalete gitme ihtiyacı, karın ağrıları, ishal ya da kabızlık gibi sorunlara neden olduğu kaydedildi.
#BeslenmeTatil dönemi sona erdi, çalışanlar işbaşı yaptı. Ancak birçok kişi bu dönemde çalışma hayatına uyum sağlamakta zorluk yaşayabiliyor. Uzmanlar, “tatil dönüşü sendromunun” pandemi sonrası iş-yaşam dengesinin değişmesiyle daha da arttığını belirtiyor. Çalışanların yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini alanında uzman isimlerle konuştuk...
#Özge ESENKanser araştırmaları, tedavi yöntemlerini geliştirmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla sürekli olarak yenilikler ortaya koyuyor. Yeni yapılan bir araştırma ise baş ve boyun kanserleriyle ilgili şaşırtıcı ve umut verici bulgular sundu. Özellikle ağızda bulunan ve diş eti hastalıklarıyla ilişkilendirilen bir bakterinin, kanser hücrelerini yüzde 99 oranında yok ettiği bulundu. Peki bu bakteri bunu nasıl yapıyor? Diğer kanser türlerinde de aynı etkiyi yapabilir mi? Prof. Dr. Meral Günaldı ile mercek altına aldık.
#Sağlık3 milyonu aşkın adayın yarışacağı üniversite sınavı için geri sayım sürerken uzman diyetisyen Melis Bengisu Demirci, dikkat çeken beslenme uyarılarında bulundu. Sınav öncesi beslenmenin önemini vurgulayan Demirci, açıkta satılan gıdalardan, yağlı kızartmalardan uzak durulması gerektiğini kaydederek, “Kalabalık yerlerde yemek yemek ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmek gıda zehirlenmesi riskini artırdığı için bu tür yerlerden uzak durulmalı” dedi.
#Uzman Diyetisyen Melis Bengisu DemirciYüz binlerce öğrenci 2 Haziran Pazar günü Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda hayallerindeki lise eğitimi için ter dökecek. Hürriyet’e konuşan uzmanlar adaylara hem sınav kaygısını azaltacak hem de süreci doğru yönetecek altın niteliğinde tavsiyelerde bulundu.
#LGSABD'de yapılan yeni bir araştırmada bilim insanları, sağlıklı kişilerde kısa süreli öfkenin kan damarlarının işlevini bozduğunu ve kan akışını ciddi bir tıbbi olaya yol açabilecek şekilde kısıtladığını ortaya koydu. Ayrıca çalışmada yer alan katılımcılarının kan damarları üzerinde yapılan incelemede öfkelendikten sonra 40 dakika boyunca kalp krizi risklerinin arttığı da keşfedildi. Peki öfke nasıl oluyor da kan damarında bozulmaya neden oluyor? En çok kimleri etkiliyor? Doç. Dr. Hale Ünal Aksu ise mercek altına aldık.
#SağlıkDaha sağlıklı bir yaşam söz konusu olduğunda hepimiz doğru beslenmenin, ideal oranda egzersiz yapmanın, önerilen sürelerde uyumanın ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın önemli olduğunu biliyoruz. Peki kaçımız bu önerilerin detaylarını biliyor ve/veya bu önerileri tam anlamıyla hayatımıza geçiriyoruz? Sağlıklı beslenme hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımız, en azından sağlıklı beslenme ile ilgili detayları derinlemesine bilmediğimiz, yüzleşmemiş gereken gerçeklerden biri. Bu yazımda erkeklerin beslenmelerine eklemeleri ya da hekim önerileri ile takviye formunda kullanmaları tavsiye edilen vitaminler hakkında bilgi aktaracağım.
#Vitamin