Sscb haberleri sayfasında Sscb hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2330 Sscb haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Perceptions dergisinde yayınlanan bir makale, Soğuk Savaş dönemindeki Türk-Sovyet ilişkileriyle ilgili çarpıcı detayları gözler önüne serdi. 18 sayfalık çalışmada Üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve dönemin SSCB Büyükelçisi Nikita Ryzhov arasındaki iki gizli görüşmeye de yer verildi.
#Celal BayarTarihe karışan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) eski lideri Mihail Gorbaçov’un ‘Perestrokya’ (yeniden yapılanma) ve ‘Glasnost’ (saydamlık-açıklık) politikası sayesinde, yıllarca Almanya’yı Almanya’dan, Almanları Almanlardan ayıran ve batılıların “Utanç Duvarı”, doğuluların “Faşizme geçit yok duvarı” dedikleri ‘Berlin Duvarı’ 9 Kasım 1989 tarihinde çöktü.
#AVRUPADAN HABERSoğuk Savaş’ı bitiren, Berlin Duvarı’nın ve eski Doğu Almanya olarak bilinen Alman Demokratik Cumhuriyeti’nin (DDR) tarihe karışması ve iki Almanya’nın birleşmesi yolunu açan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, 30 Ağustos’ta 91 yaşında Moskova’da yaşamını yitirdi.
#Mihail GorbaçovRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamaları ardından 1917 Ekim Devrimi ile iktidara gelen Vladimir Lenin önderliğindeki Bolşevikler tarafından 1922 yılında kurulan SSCB, Soğuk Savaş sürecinde Amerika Birleşik Devletleri'nin karşısında önemli bir güç konumunda idi. SSCB, Petrograd'daki geçici hükûmetin Vladimir Lenin önderliğindeki Bolşeviklerce 1917 Ekim Devrimi’yle devrilmesinden sonra 1922 yılında kurulan ve 1991 yılına dek varlığını korudu. Peki, SSCB ne demek, açılımı nedir? SSCB ne zaman dağıldı? İşte SSCB haritası ve tarihi
#SSCBDoğu ve Batı Almanya’nın resmi olarak 3 Ekim 1990’da birleşmesinin üzerinden 31 yıl geçmesine rağmen Almanlar arasında tam bir bütünleşme sağlanamadı. Hâlâ bir şeylerin eksik olduğunu düşünen Almanlar, özellikle ücretler ve emeklilik maaşları konusunda şikâyetçi.
#SSCBUkrayna doğumlu Aleksandra Dravetskaya, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) dağıldığında Türkiye’de kaçak olarak çalışıyordu. Birkaç yıl sonra ülkesine dönmek istediğinde konsolosluk, arşiv kayıtlarında adının olmadığını söyledi. Halen SSCB pasaportu taşıyan Aleksandra Dravetskaya ‘ne yaşar ne yaşamaz’ durumuna düştü.
#GazetehaberleriDönemi itibarıyla Batı'nın en büyük endişe kaynağı olan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB), 24 Aralık 1979'da Afganistan'ı işgal etmesinin ardından 10 yıl süren direniş sonucunda büyük bir hezimetle ülkeden çekilmesinin üzerinden 30 yıl geçti.
#AfganistanUzay çalışmaları, ilk kez Sovyetler Birliği tarafından başlatılmıştır. Uzaya gönderilen ilk insan yapımı uydu olan Sputnik ile başlayan uzay çağı, yine aynı yıl, içerisine dişi bir köpek koyularak gönderilen Sputnik 2 ile devam etmiştir. Bu süreç ABD'nin Explorer 1 isimli uzay aracını fırlatmasının ardından ülkeler arası güç ifadesi taşımaya başlamıştır. İşte, ilk uzay çalışmaları ve kronolojik gidişatı
#AbdRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her sene düzenli olarak yaptığı ve televizyonda yayınlanan yılsonu basın toplantısında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İşte Suriye'deki son durumdan, ABD ile ilişkilerden ve Moskova'daki patlamadan bahseden Putin'in konuşmasından öne çıkan başlıklar...
#Putin- Turnuvada Türkiye'yi Eczacıbaşı Dynavit, Fenerbahçe Medicana ve VakıfBank temsil edecek.- Türk temsilcileri, ilk maçlarını 6 Kasım Çarşamba günü İstanbul'da yapacak.- Organizasyonun son 13 sezonunda VakıfBank 6, Fenerbahçe ile Eczacıbaşı Dynavit ise 1'er defa şampiyonluk yaşadı.- CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi'nde 2018'den sonra yeniden Dörtlü Final organizasyonu düzenlenecek.
#Fenerbahçe MedicanaAmerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 46’ncı Başkanı Joe Biden, Florida eyaletini vuran Milton Kasırgası nedeniyle iptal ettiği 10-12 Ekim’deki 3 günlük Almanya resmi ziyaretini bu hafta gerçekleştirdi. Ama bu, geçen hafta planlanandan daha kısa bir ziyaret oldu. Biden’ın bu ziyareti 24 saat bile sürmedi.
#Joe BidenAlmanya’yı Almanya’dan, Almanları Almanlardan, Berlin’i Berlin’den, Berlinlileri Berlinlilerden ayıran, Batıların ‘Utanç Duvarı’, Doğuluların ‘Faşizme geçit yok duvarı’ olarak niteledikleri ‘Berlin Duvarı’nın çökmesinin ve Batı Almanya olarak bilinen Almanya Federal Cumhuriyeti (BRD) ile Doğu Almanya olarak tanınan Alman Demokratik Cumhuriyeti’nin (DDR) 3 Ekim 1990’da Almanya Federal Cumhuriyeti çatısı altında birleşmesinin yolunu açan ‘Kansız Devrim’in başlangıcı niteliğindeki 9 Ekim 1989’da Leipzig’de düzenlenen dev protesto gösterisinin 35’inci yıldönümü ülkenin çeşitli kesimlerinde coşkuyla kutlandı. Tabii Leipzig’de de...
#ALMANYARusya'nın Ukrayna'ya yönelik yoğun bombardımanlarında başkent Kiev'deki ünlü Kiev barajı da isabet aldı. Ukrayna'nın en büyük baraj göllerinden birine sahip olan Kiev Barajı'nın rezervuarındaki milyonlarca metreküp suyun serbest kalması ile Kiev'e ve Dinyeper nehri üzerinde yaşayan milyonlarca kişiyi etkileyebilir. Dinyeper Nehri üzerinde 3 milyonluk Kiev, 1 milyonluk Dnipro'nun yanı sıra Zaporijya, Çerkassi, Kremençuk gibi büyük şehirler ve Zaporijya Nükleer Santrali de bulunuyor. Bunun yanında Ukrayna işgali altında bulunan Kursk'taki nükleer santralin yakınında patlamamış misket bombası bulunması başka bir nükleer tehlikeyi de gündeme getirdi.
#RusyaPerceptions dergisinde yayınlanan bir makale, Soğuk Savaş dönemindeki Türk-Sovyet ilişkileriyle ilgili çarpıcı detayları gözler önüne serdi. 18 sayfalık çalışmada Üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve dönemin SSCB Büyükelçisi Nikita Ryzhov arasındaki iki gizli görüşmeye de yer verildi.
#Celal BayarABD’de Rusya adına casusluk yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan 10 kişi ile farklı istihbarat teşkilatları adına casusluk yaptığı belirlenen 4 Rus vatandaşının Batılı ülkeler ile değişimi Rusya'da bugüne kadar yapılan en büyük takas oldu.
#RUSYA1970’li yılların sonlarına doğruydu. Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) 14 Mayıs 1955’te oluşturduğu ‘Doğu Blok’ (Varşova Paktı ülkeleri) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Belçika, Birleşik Krallık (İngiltere), Danimarka, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Lüksemburg, Norveç, Portekiz’in 4 Nisan 1949 tarihinde imzaladığı Kuzey Atlantik Anlaşması’yla kurdukları ve 1952’de Türkiye ile Yunanistan’ın 1955’te de Almanya Federal Cumhuriyeti olarak bilinen Batı Almanya’nın katıldığı NATO ülkeleri arasında ciddi bir silahlanma tedirginliği yaşanmaya başlamıştı.
#AlmanyaABD eski Başkanı Trump, 21 Haziran 2024 günü internetten yayın yapan “All-in Podcast” programında, 1963 yılında öldürülen ABD Başkanı John F. Kennedy suikastının arkasında CIA’nın (Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı) olduğunu, bir kısmını açıkladığı belgelerin geri kalan kısmını da seçildikten sonra kamuoyuyla paylaşacağını söyledi.
#Trump1896 yılından bu yana gerçekleştirilen olimpiyat oyunları, üçüncü kez Fransa'nın başkentinde düzenlenecek. Bugüne kadar 19 ülkede gerçekleştirilen olimpiyatlara, ABD 4, İngiltere 3, Yunanistan, Fransa, Avustralya ve Almanya ikişer kez ev sahipliği yaptı.
#2024 Parisİnşaatçı, sanayici, turizmci… Ancak hepsinden öte kendisini, “Öğretmen kökenliyim” diye tanımlıyor. İş dünyasının renkli isimlerinden İstanbul Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ile bir araya geldik. Eski albümleri karıştırdık; bir ‘ağa çocuğu’ olarak büyümekten solcu öğrencilik dönemlerine, Özallı yıllardan Vladimir Putin’le anılarına yolculuk yaptık.
#Bekir OkanRusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC) parlamentosunun, Sovyetler Birliği'nden ayrılarak egemenliğini ilan ettiği 'Rusya Günü' dün İstanbul'da düzenlenen resepsiyonla kutlandı. Resepsiyonda konuşan Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov, "Türkiye'nin, kolektif Batı'nın benzeri görülmemiş baskıları karşısında ikili ilişkilerimizin tüm potansiyelini gerçekleştirmeyi amaçlayan dengeli ve ulusal odaklı politikasını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.
#RusyaAdolf Hitler liderliğindeki Naziler olarak bilinen ‘Nasyonal Sosyalistler’in 1 Eylül 1939 tarihinde komşu ülke Polonya’yı istila etmesiyle başlattıkları İkinci Dünya Savaşı’nda 6 milyonu Yahudi kökenli, 27 milyona yakını Sovyet vatandaşı olmak üzere birçok ülkede 65-70 milyon kişi yaşamını kaybetti. ‘Kızıl Ordu’ olarak bilinen Sovyet Ordusu’nun Berlin’e girmesiyle 30 Nisan 1945’te Nazilerin lideri Adolf Hitler ile bir gün önce evlendikleri eşi Eva Braun, sonlarının geldiğini anlayınca, Berlin’de gizlendikleri sığınakta intihar etti.
#AVRUPADAN HABERTakvimler 2021 yılını gösteriyordu. Aylardan ekimdi. Sonbaharın artık kendini iyice hissettirdiği ülkede çok gösterişli bir düğün düzenlendi. Bir zamanlar trajik ve tabii ki tarihe geçen bir sonla hayata veda eden ünlü ailenin yeni kuşak temsilcilerinden biri, hayatının kadınını bulmuş ve onunla ömür boyu birlikte kalma kararı vermişti.
#Kraliyet DüğünüTarihe karışan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) sınırları içinde kalan Ukrayna’nın Çernobil kentindeki nükleer santralda 26 Nisan 1986 tarihinde bir patlama oldu. Somut veriler açıklanmasa da ‘Çernobil Felaketi’ sırasında ve ışın etkilenmesi nedeniyle sonradan yaşamını yitirenlerin sayısının 4 binin üzerinde olduğundan hareket edilmektedir.
#ALMANYAİran’ın İsrail’e İHA ve füze saldırısı üzerine gözler Almanya’da yeniden eski Başbakan Angela Merkel ile yıllarca Federal Dışişleri Bakanı olarak görev yapan şu andaki Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e çevrildi. “Almanya’nın bal mumu gibi yumuşak İran politikasının iflas ettiği ortaya çıktı” denildi.
#AlmanyaYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk Yazarİstihbarat kurumları, çok uzun yıllardır hayvanları 'casus' olarak kullanmayı deniyor. Bu girişimlerin bazıları fiyaskoya dönüşürken bazıları tarihi değiştiren sonuçları beraberinde getiriyor.
#CIAErmenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile sınır belirleme çalışmalarında fiili safhaya geçileceğini duyurdu ve stratejik öneme sahip 4 Azeri köyünün uzlaşı ile geri verilmemesi durumunda komşu Azerbaycan'la yeniden savaşın patlak verebileceğini öne sürdü.
#Azerbaycan