Havaların soğuduğu, mevsim geçişinin etkileriyle yorgunluk ve halsizliğin iyiden iyiye hissedildiği bugünlerde vücut direncini yüksek tutmak büyük önem taşıyor. Hastalıklara kolayca davetiye çıkaran sonbaharda bağışıklığı güçlendirmek için sofranızdan eksik etmemeniz gereken bazı besinler bulunuyor.
#Sonbaharda Neler YemeliSonbahar bereketi dört bir yanımızı sardı bile. Yaz güneşinin tatlandırdığı sebze ve meyveleri soğuk günlerde de kullanabilmek için en klasik yöntem konserve yapmak. Domates sosunu halen denemeyen kaldıysa onlar için küçük bir hatırlatmam var. Kendini aşanlaraysa acı biber hatta şeftali kavanozlamak için tarifler hazırladım.
#SebzeArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#YeşillikSoğuk algınlığı, üst solunum yollarında ortaya çıkan viral bir enfeksiyon. Genellikle kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, halsizlik, öksürük gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. Bazı kişilerde hafif C, E vitamini içeren meyveler ve kalsiyum destekli bazı takviye besinler hastalığı olumlu yönde etkiliyor. Bu nedenle soğuk algınlığına iyi gelen bitkisel çaylar ve yiyecekler sayesinde doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki soğuk algınlığı nasıl geçer? Evde soğuk algınlığına ne iyi gelir? İşte evde soğuk algınlığını doğal ve bitkisel yollar...
#Soğuk Algınlığı Nasıl GeçerKış aylarında çocuğunuzu çeşitli hastalıklardan korumak için bağışıklık sitemini güçlü tutmanız gerekmektedir. Bunun yolu da alınması gereken vitaminleri en doğal haliyle alabileceği mevsim meyvelerini tüketmekten geçmektedir. Hem lezzet hem de sağlık açısından meyveleri ve sebzeleri mevsiminde tüketmek önemlidir.
#VivaldiTüm dünya Covid-19 virüsü ile mücadele ediyor. Ağır hastaların hastanede tedavisi sürdürülürken, Covid-19 testi pozitif çıkan, hafif semptomlu hastaların tedavisi ise evde planlanıyor. Peki, Covid-19 pozitif hastalar karantinada nasıl beslenmeli? Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, koronavirüs hastalarına tıbbi tedavilerini desteklemek için tavsiyeler verdi.
#COVID-19Sağlığımızı korumak ve büyüyüp gelişebilmek için pek çok değişik besin kaynağını tüketiriz. Besinlerin çeşitliliği kadar aynı zamanda tazeliği de çok önemlidir. Şimdi besinlerin doğal ve tazeliğini ele alacağız ve inceleyeceğiz. İşte 4. sınıf fen bilimleri taze ve doğal besinler konu anlatımı.
#4. Sınıf Fen Bilimleri Taze Ve Doğal Besinler Konu AnlatımıDengeli beslenmek vücut sağlığımız için çok önemlidir. Vücudumuzun ihtiyacı olan besin kaynaklarını belli miktarlarda ve eşit oranda almalıyız. Şimdi dengeli beslenmenin önemine bakacağız ve nasıl yapacağımızı inceleyeceğiz. İşte 4. sınıf fen bilimleri dengeli beslenme konu anlatımı.
#4. Sınıf Fen Bilimleri Dengeli Beslenme Konu Anlatımıİç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu “Nezle veya soğuk algınlığı; hapşırık, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, yüz ve alın bölgesinde dolgunluk hissi gibi belirtilerle ortaya çıkar, genelde ateş görülmez. Grip ise daha ağır şikayet ve bulgularla seyreder, Ateş, şiddetli halsizlik, kas ağrıları, baş ağrısı, öksürük gibi şikayetler vardır” diyor. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu nezle ve gripten korunma yollarını anlattı.
#Nezle Mi Grip MiSağlıklı bir yaşam için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamız çok önemli. Özellikle de soğuk algınlığından gribe, bronşitten faranjite kadar pek çok üst solunum yolu enfeksiyonlarının kapımızı çaldığı sonbahar ile kış aylarında. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan bağışıklık sistemini güçlendirmenin 9 yolunu anlattı, uyarılarda bulundu.
#Bağışıklık SistemiSonbahar geldi, kış mevsimi için evlerde hazırlıklar başladı. Pazardan onlarca kilo sebze ve meyve alınıyor, konserveler yapılıyor. Bu gıdaların sağlık için herhangi bir risk oluşturmaması için hazırlarken ve saklarken bazı kurallara uymak gerekiyor. Çünkü hijyenik ve doğru bir şekilde hazırlanmayan konserve ürünler tehlike saçıyor. Dyt. Rümeysa Çelik, konserve yapımında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Ev Yapımı KonserveHer mevsimde olduğu gibi sonbahar mevsiminde de vitamin eksikliği sorunu oldukça sık yaşanıyor. Özellikle hassas olunması gereken sonbahar mevsiminde vitamin eksikliğini giderecek meyve ve sebzeler tüketmek çözüm olacaktır. İşte bazı yöntemler...
#Dengeli BeslenmeSoğuk havalar artık kendini hissettirmeye başladı. Zorlu bir kış mevsiminin üstesinden gelebilmek için beslenmenize her zamankinden fazla dikkat etmenizde fayda var. Sonbahar-kış aylarının son derece lezzetli ve bir o kadar da besleyici sebze ve meyveleriyle hem bağışıklığınızı güçlü tutabilir hem de soğuk günlerde vücudunuzun zindeliğini koruyabilirsiniz. Diyetisyen Oya Neva Demirkol, sonbahar-kış aylarında lezzetleriyle sofralarınızın baş tacı olacak süper sebze ve meyveleri sıraladı, faydalarından bahsetti.
#BAYERSon yıllarda tam bir “çörek otu fırtınası” var. Peki çörek otu gerçekten mucizevi bazı bileşenlere sahip mi? Sağlığımıza beklendiği ölçüde faydalar verebilir mi? Bence verebilir. Yeter ki bilinçli ve akılcı kullanılsın. Nedenini merak ediyorsanız buyurun...
#Osman Müftüoğluİyi beslenme, sağlıklı bir yaşamın ilk adımı. Özellikle de gelişme çağında olan öğrenciler için kritik önem taşıyor. Akademik başarıyı bile etkiliyor. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fisunoğlu, beslenme hakkında tüyolar verdi. Fisunoğlu, “Önerim, öğrencilerin mümkün olduğunca öğün atlamadan, düzenli beslenmeleri” diyor.
#BeslenmeÜniversite; lise öğreniminin sonunda, yıllar süren çalışma ve emek karşılığında öğrencilerin yeni bir öğrenim hayatına başladığı, yeni arkadaşlıklar ve kazanımlar edineceği, mesleki ve akademik bilgi öğreneceği, liseden çok farklı bir öğretim kurumu.
#Üniversite