Güncelleme Tarihi:
Lahana: Kış ayları denilince akla gelen sebzelerden biri lahana. Yüksek lif içeriği sayesinde kış aylarında da formunuzu korumaya yardımcı olan lahana, aynı zamanda bağırsak sağlığının güçlenmesine de yardımcı oluyor. Lahananın yüksek antioksidan içeriğinin diyabet, kanser gibi hastalıklarının riskinin azaltılmasında da büyük rol oynadığı bir gerçek. C ve K vitaminlerinin iyi bir kaynağı olan lahanayı sıcak yemek olarak tüketmeyi sevmiyorsanız salata şeklinde hazırlayabilirsiniz.
Pancar: Kıpkırmızı rengiyle kış sebzelerinin en göz alıcılarından biri olan pancarı tüketmek için çok fazla sebebiniz var. 1 su bardağı haşlanmış pancar, ortalama günlük folat ihtiyacınızın 1/3’ünü, manganez ihtiyacınızın ise %28’ini karşılamaya yardımcı oluyor. Kalp ve damar sağlığınızı korumak istiyorsanız güçlü bir antioksidan ve antosiyaninin iyi bir kaynağı olan pancarı salatalarınıza, yemeklerinize eklemeyi ihmal etmeyin.
Karnabahar: İçerdiği folat, B6, C ve K vitaminleriyle kış aylarının vazgeçilmez sebzelerindendir. Yapılan araştırmalar karnabaharın içerisindeki fitokimyasal bir bileşik olan izotiyosiyanatın kanser hücreleriyle savaşmada oldukça başarılı olduğunu gösteriyor. Ancak onun bu muhteşem içeriğinden yararlanmanız için karnabaharı fazla pişirmekten kaçınmalısınız. Buharda veya fırında pişirmek gibi sağlıklı yöntemlerle karnabaharın bu güçlü etkisinden yararlanmanız çok daha kolay.
Mandalina: Turuncu rengiyle kış aylarına renk katan mandalina, C vitaminin harika kaynaklarından biridir. Aynı zamanda pratik bir atıştırmalık olan mandalinayı yanınızda çok kolay taşıyabilir ve ara öğünlerinizde tercih edebilirsiniz. Yüksek lif içeriğiyle bağırsaklarınızın sağlıklı çalışmasına da yardımcı olan 2 adet mandalina, günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur.
Greyfurt: Vücudunuzu toksinlerden arındıracak bir süper besin arıyorsanız greyfurtu evinizden eksik etmeyin. C vitamininin iyi bir kaynağı olan greyfurt, kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olmasının yanında yüksek lif içeriğiyle de kilo kontrolünde bağırsak sağlığını desteklemede en iyi arkadaşlarınızdan biri. Ancak greyfurtun bazı ilaçlarla etkileşime girdiğini unutmayın ve düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız tüketimi konusunda mutlaka doktorunuza ve diyetisyeninize danışın.
Nar: Bereket meyvesi nar, sadece lezzetiyle değil benzersiz faydalarıyla da sıfatının hakkını veriyor. Yüksek antioksidan ve anti-inflamatuar etkisiyle kansere karşı süper bir koruyucu olan nar; potasyum, C vitamini, demir, B1, B2 vitaminleri ve fosfor gibi vitamin ve mineralleri bünyesinde barındırıyor. Kalp sağlığını korumaya ve kan şekerini dengelemeye de oldukça yardımcı olan narı, ara öğünde tüketebileceğiniz gibi salatalarınızı renklendirmek için de kullanabilirsiniz.
Turp: “Turp gibi” terimi boşuna çıkmamış! C, B1 ve B2 vitaminlerinin iyi bir kaynağı olan turp sayesinde bu kışı hasta olmadan geçirmek mümkün. Karaciğer dostu turp, vücudunuzun toksinlerden arınmasına ve sağlıklı bir sindirim sistemine kavuşmanıza yardımcı oluyor. Toksinlerden arınmış bir vücut sayesinde cildin sağlığına kavuşmasına yardımcı olması da çok da şaşırtıcı olmasa gerek. Böbrek hastalıklarına da iyi gelen turpu salatalarınızda ve çorbalarınızda afiyetle tüketebilirsiniz.
Elbette bu yiyecekleri tükettiğiniz anda etkilerini görmeniz zor. Vücudunuzdaki bu etkileri en iyi şekilde hissedebilmek için düzenli olarak tüketmeye özen göstermelisiniz. Tüketemediğiniz zamanlarda ise bu vitamin-mineral eksikliklerinin önüne geçmek için ihtiyacınızın olduğu dozda destek kullanmanızda fayda var. Bu sebze ve meyvelerden ihtiyacınız olan vitamin-mineralleri bazı sindirim, emilim sorunları veya pişirme yöntemleri sebebiyle fark etmeden ihtiyacınızdan çok daha az düzeyde alıyor olabilirsiniz. Bu yüzden mutlaka düzenli olarak kan tahlili yaptırmalı, eksikliğin görüldüğü durumlarda doktorunuzla ve diyetisyeninizle doğru takviye kullanımını gözden geçirmelisiniz.
Benzer bilgiler ve daha fazlası için 365gun.com’a tıkla.
Sponsorlu İçerik