siyez unu haberleri sayfasında siyez unu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 59 siyez unu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye'nin yanı sıra Fransa, Fas ve Yugoslavya’da yetişen siyez, son yılların popüler buğday türlerinden biri oldu. Kötü iklim şartlarına karşı buğdaydan daha fazla dayanabilen siyez taş değirmenlerde öğütülerek bulgur ve una dönüşüyor. Siyez unundan yapılan ekmekler uzmanlar tarafından da öneriliyor. Peki, siyez unu faydaları neler, siyez nasıl tüketilir?
#Siyez NedirBuğdayın en eski çeşitlerinden biri olan Siyez, Hititler ve Frigler tarafından tarımı yapılmış kültürel miraslarımızdan biridir. Yüksek dağ köylerinde, zor şartlarda yetişen siyez buğdayı özellikle Kastamonu bölgesinde yetiştirilmektedir. Buğdayın taş değirmende öğütülmesiyle de siyez unu ve siyez bulguru elde edilmektedir. Anne ve çocuk beslenmesi için oldukça besleyici olan siyez ununun 5 önemli özelliği...
#Siyez UnuYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıYaklaşık 10 bin yıldır Anadolu’da ekildiği bilinen siyez buğdayının yıldızı özellikleri nedeniyle son yıllarda parlamaya başladı. Hastalıklara dayanıklı olması, zayıf topraklarda dahi ayakta kalması, karbonhidrat değeri düşükken, protein ve lif değerinin oldukça yüksek olmasının yanı sıra glüten miktarının düşük olması da bu şöhretin nedenleri...
#GazetehaberleriBugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#GazetehaberleriBESLENME Uzmanı Deniz Zünbülcan, koronavirüs sürecinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için bal kabağının çokça tüketilmesi gerektiğini söyledi. Zünbülcan, bal kabağıyla yapılabilecek yemek önerilerinde de bulundu.
#Beslenme UzmanıKoronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkmayan vatandaşlardan birçoğu hem vakit geçirmek hem de daha hijyenik olması nedeniyle evde ekmek yapmaya başladı. Karbonhidrat tüketiminin artması üzerine uzmanlar, kontrollü tüketilmesi gerektiği ve başta obezite olmak üzere birçok hastalığa yol açabileceği konusunda uyardı.
#KoronavirüsTürkiye'nin yanı sıra Fransa, Fas ve Yugoslavya’da yetişen siyez, son yılların popüler buğday türlerinden biri oldu. Kötü iklim şartlarına karşı buğdaydan daha fazla dayanabilen siyez taş değirmenlerde öğütülerek bulgur ve una dönüşüyor. Siyez unundan yapılan ekmekler uzmanlar tarafından da öneriliyor. Peki, siyez unu faydaları neler, siyez nasıl tüketilir?
#Siyez NedirBuğdayın en eski çeşitlerinden biri olan Siyez, Hititler ve Frigler tarafından tarımı yapılmış kültürel miraslarımızdan biridir. Yüksek dağ köylerinde, zor şartlarda yetişen siyez buğdayı özellikle Kastamonu bölgesinde yetiştirilmektedir. Buğdayın taş değirmende öğütülmesiyle de siyez unu ve siyez bulguru elde edilmektedir. Anne ve çocuk beslenmesi için oldukça besleyici olan siyez ununun 5 önemli özelliği...
#Siyez UnuSağlıklı ekmek herkesin hakkı. Kendi pişirdiğiniz, içinde ne olduğunu bildiğiniz ekşi maya ekmekler için bu yazıyı sabırla okuyun ve korkmadan uygulayın. Hazır mayalı ekmekler de yapabilirsiniz tabii; isteyene sandviç, isteyene de pirinç ekmeği tarifim var.
#Ekşi MayaHangi alanda olursa olsun, merdivenleri ağır ağır çıkmış, kimliği, kişiliği oturmuş ve ardından gelen şöhreti özümsemiş kişilere saygı duyuyorum. Benim için Şef Mehmet Yalçınkaya da bu isimlerden. Kendisiyle yıllar önce genel şefliğini üstlendiği otelin deniz ürünleri ve meze ağırlıklı restoranında tanışmıştık.
#Müge Akgün