Siyez nedir? Siyez unu faydaları neler?

Güncelleme Tarihi:

Siyez nedir Siyez unu faydaları neler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2018 10:55

Türkiye'nin yanı sıra Fransa, Fas ve Yugoslavya’da yetişen siyez, son yılların popüler buğday türlerinden biri oldu. Kötü iklim şartlarına karşı buğdaydan daha fazla dayanabilen siyez taş değirmenlerde öğütülerek bulgur ve una dönüşüyor. Siyez unundan yapılan ekmekler uzmanlar tarafından da öneriliyor. Peki, siyez unu faydaları neler, siyez nasıl tüketilir?

Haberin Devamı

Tek başakçıklı olması ve sıkı kavuz yapısı itibarı ile hastalık ve zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir tür olarak bilinen Siyez, yapılan çalışmalarda yüksek yağ içeriğine ve ekmeklik buğdaya göre daha fazla sarı lutein oranına sahip olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca tam tahıl tüketimiyle ilişkili sağlık yararları ve düşük glisemik indekse sahip olmasının yanında, fonksiyonel gıda olarak da protein, fenolikler, tokoferoller ve karotenoidler açısından diğer buğday türlerine göre daha zengin bir yapıda olduğu tespit edilmiştir.

SİYEZ UNU NASIL TÜKETİLİR?

Siyez bulguru ve siyez unu ile sağlıklı pilavlar, hamur işleri hazırlayabilirsiniz. Ataların atası Siyez, yüksek besin içeriği ile sofralarımızda kaliteli bir alternatif olarak yerini alabilir.

Haberin Devamı

SİYEZİN FAYDALARI

Yüksek protein içeriği ile metabolizmayı hızlandırır,
Düşük glisemik indeksi ile kan şekerini daha stabil tutar ,
Pirinç yerine daha sağlıklı bir seçim olabilir Kabızlık şikayeti olanlar siyezi yüksek lif ve posa içermesi nedeni ile tercih edebilirler
Kolon kanserine karşı koruyucudur,
Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır,
B vitaminlerinden zengin olması nedeni ile sinir ve sindirim sistemini desteklemeye yardımcıdır,
Yüksek folik asit içeriği ile özellikle gebe kalmak isteyenler ve gebeler için önemli bir yere sahiptir,
Anne sütünü arttırır,
Kolesterol içermez,
Radyasyona karşı dayanıklı olarak bilinmesi en büyük avantajı olabilir,
,

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!