Paylaş
Söz gelimi üç beyazdan uzak durun uyarısına her zaman riayet etmem mümkün değil.
Çünkü, herhangi bir semtte bir dükkânın camekânında unlu mamuller yazısını görünce, önünde durur, içeri girer alışveriş yaparım.
Aydan Üstkanat’ın “Un-Tarihi/Tarifi-”* kitabını görünce, iştahım açıldı.
Hemen kurabiyelerime koştum.
Kitabın başındaki yazının başlığı: “Ben buğday imparatorluğunun çocuğuyum”.
Yazısından bir cümle: “Elinizde tuttuğunuz kitapta, en önemli reçetelerimi ve kendi mutfağıma ait sır tarifleri paylaşarak insanlığın kadim dostu una saygı duruşunda bulunuyorum.”
Unun tarihini okuyun, bilginizi geliştirin, unun çeşitleri de işinize yarayabilir.
Maya nedir? Mayanın çeşitleri nelerdir? Bu soruların cevabını da bulacaksınız kitapta.
Burada merakla okuduğum, ‘ekşi maya’ oldu. Onun ne olduğunu öğrendiğinizde bin derde deva olduğunu öğreneceksiniz.
Birkaç küçük sırrı, hamur yoğuracaklara bırakıyorum.
Ekmek çeşitleri bize un çeşitlerini de tanıttı.
Neler var: Beyaz un, tam buğday unu, çavdar unu, siyez unu, kinoa unu, yulaf unu, kepekli un, badem unu, ceviz unu, antepfıstığı unu, fındık unu.
Son iki un hariç hepsini denedim. Sanırım bunu söylediğimde, beni pisboğazlıkla itham etmezsiniz.
*
UNLARI öğrendikten sonra sıra ekmek yapmaya geliyor.
Birçok dostum ekmeğini artık kendi yapıyor, ben çeşit düşkünü olduğumdan hepsini deniyorum.
Ekmek, baget ekmekle başlıyor.
Bunu üzümlü tepsi ekmeği, karabiberli fokaça, çedar peynirli ekmek, cabata, nohut unlu ekmek, bazlama, baharatlı ekmek, briyoş, naan, otlu mini ekmek, zeytinli ekmek, mısır ekmeği, tahıllı sandviç ekmeği, sütlü ekmek.
Yıllar önce gazeteler ve yayınevleri Bâbıâli’deyken Konyalı’dan sütlü ekmek alırdım. Birgün gazetedeki odamda beni bekleyen bir arkadaşım, ekmeklerin yarısını yemişti. Dedi ki, çok acıktım, sütlü ekmeğe çavdarlı ekmeği katık ettim.
Başka neler var? Pita, kırkambar unlu ekmek, siyez unlu ekmek, keten tohumlu ekmek, tahıllı ekmek, köy ekemeği, sebzeli ekmek, lifli ekmek, kavılca unlu ekmek.
Gelelim çörek faslına: Tarçınlı çörek, parmesanlı grisini, kestane unlu çörek.
Çörek bahsinde çok sevdiğim paskalya çöreğini daha bir dikkatle okudum. Mayalı poğaçayı da çok severim, açmayı da. Ne yazık ki çoğu zaman birçok ürün birbirine benzer şekilde yapılıyor, bu yüzden de fark kalmıyor.
Makarna ve mantı sayfaları işinize yarayacak, hangi mutfakta bunlar eksik olur ki?
Gül böreğinin de, tepsi böreğinin de tariflerini okuyabilirsiniz.
Kurabiyeleri de uygulayabilirsiniz.
Undan yapılacak yiyeceklere bu kitaplar aracılığıyla yeni tatlar katabilirsiniz.
*
MUTFAĞINIZA yakışan
bir kitap.
(*) Altın Kitaplar Yayınevi
Paylaş