Yaz sebzeleriyle sofralarımız renklensin

Sebzelerin tüm güzellikleriyle tezgâhları şenlendirdiği bir mevsimdeyiz. Kabak, taze fasulye, domates, biber, salatalık, patlıcan, bamya... Bu ürünlerle pizzadan soğuk çorbaya, suşiden smoothie’ye kadar birçok lezzet hazırlayabiliriz.

Haberin Devamı

Yaz aylarında sofralarımız taptaze sebzelerle dolup taşıyor, bedenimizi iyi beslemek için harika bir fırsat sunuyor bize. Bu sebzelerin faydaları saymakla bitmez. Yaz sebzeleri yüksek antioksidan içeriğiyle vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur, liften zengin içerikleri sayesinde bağırsaklardaki yararlı bakterileri besler, sindirim sağlığını destekler ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Kısacası sağlığımıza sağlık katar. Hadi gelin, yaz sebzelerinin sağlık dolu dünyasına birlikte göz atalım, nefis tariflerle sofraları renklendirelim.

Yazın en gözde sebzesi kabakla başlayalım. Genellikle çocukların bayıldığı bir tarif bu; kabak pizza. Alt zemini için 2 kabağı rendeleyip suyunu sıkın. 2 yumurta, 1 yemek kaşığı yulaf unu/tam buğday un, 1/2 paket kabartma tozu, 1 bardak rendelenmiş kaşar peyniri,
1 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotunu kabaklarla birlikte karıştırın. Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye döküp fırınlayın. Zemin piştikten sonra üzerine domates püresi, hindi füme, zeytin, mısır, mozzarella veya kaşar peyniri ekleyip tekrar 10 dakika fırınlayın.

Haberin Devamı

Bağırsak dostu bir tarifle devam edelim. 1 adet kabağı rendeleyin ve zeytinyağında soteleyin. 1 kase süzme yoğurt, 1 diş ezilmiş sarımsak ve ince kıyım dereotunu harmanlayın. Üzerine çiğ kabak çekirdeği içi ve keten tohumu serpiştirin. Yemeklerin yanına eşlikçi ve ferah bir yaz mezesi olarak sofralarınızda yer verebilirsiniz.

Bamyaya şans verin

Bamya konusunda önyargıları kırmaya geldim! Biliyorum herkesin sevdiği bir sebze değil fakat şifası bol olan bamyadan mahrum kalmanızı istemem. Dip soslu çıtır bamya tarifim bir şansı hak ediyor. Bamyaları mısır unu ve baharatlı karışıma bulayıp fırınlayın. Yoğurt, ceviz içi, sarımsak tozu, tuz ve karabiber ile bir dip sos hazırlayın. Çıtır bamyaları dip sosa batırarak keyifle yiyebilirsiniz. Minik minik kuru bamyalarla nohutlu, besleyici bir çorba yapabilir, kuşbaşı et ve kaşar rendesiyle güveçte pişirebilirsiniz.

Türk mutfağında patlıcanın yeri çok başka. Her yörenin kendine özgü patlıcanlı bir yemeği mutlaka var. Ege’nin zeytinyağlıları, Karadeniz’in patlıcan diblesi, Doğu’nun patlıcan kebabı... Ben de kendi mutfağımda patlıcanın birçok versiyonunu deniyorum. Közlenmiş patlıcanlarla, sütle hazırladığım kremayla çorba yapıyorum, nohutla birlikte güveçte pişiriyorum. Siyez bulguruyla domatesli, patlıcanlı pilavını hazırlıyorum.

Haberin Devamı

Yaz salatalarının olmazsa olmazı domatesten devam edelim. Birçoğumuz domatesin rende veya sos halini yemeklerde bolca kullanıyoruz. Yazın en serinleten tarifi gazpacho’yu denediniz mi peki? Kabukları soyulmuş domatesi, salatalık, biber ve sarımsakla birlikte blendırdan geçirin; tuz, karabiber ve fesleğenle lezzetlendirin. Buz küpleri ekleyip buzdolabında 1 saat dinlendirin, sadece keyifle içmesi kalsın.

Salatalıktan suşi yaptınız mı hiç? Salatalıkları soyacak yardımıyla şerit şerit kesin ve arasına labne, ince kıyım dereotu, ufalanmış cevizle hazırladığınız harcı sürün; minik dilimlenmiş havuç ve közlenmiş kapya biberleri de ekleyip sararak rulo haline getirin. Hafif bir yaz atıştırmalığı olacak. Salatalıktan serinletici ve ödem atıcı içecekler de yapabilirsiniz. Mesela salatalık dilimleri, taze nane yaprakları, 1 şişe sade maden suyu ve 2 misket limonu blend edip süzün ve buz küpleri dolu bardakta servis edin. Harika bir ‘mocktail’ (alkolsüz kokteyl) oluyor. Canlandırıcı smoothie tarifim de var. 1/2 bardak Hindistan cevizi sütü/suyu, 1 salatalık, 1 avuç maydanoz ve 2 dilim dondurulmuş çekirdeksiz kavunu blendırdan geçirin. Özellikle ödem ve şişkinlik yaşadığınız anlarda kurtarıcınız olacak.

Yazarın Tüm Yazıları