Paylaş
Buğdayın atası Siyez değişen kötü iklim şartlarına karşı buğdaydan daha dirençlidir.
Taş değirmenlerde öğütülerek siyez bulguru ve siyez unu elde edilmektedir. Taş değirmenlerde çok fazla işlem görmeden, kabukları fazla ayıklanmadan elde edildiği için A , B ve E vitamininden zengindir. Mideden bağırsaklara geçişi hızlı olmadığı için de, düşük glisemik indekslidir ve kan şekerini yavaş yükseltir.
Günümüzde Türkiye’nin insülin direnci ve diyabetteki artışta birinci sırada yer aldığını düşünürsek, Siyez sahip olduğu düşük glisemik indeksi ile sağlıklı beslenme programlarının baş tacı olabilir.
100 gr Siyez’in besin değerleri
340 kcal Protein 9,90 gr Karbonhidrat 64,92gr Diyet lif 9,72gr Yağ 1,78gr E Vitamini 0,09 mg B1 Vitamini (tiamin) 0,25 mg B2 Vitamini (Riboflavin) 0,026 mg Niasin 4,21 mg B6 Vitamini 0,41 mg B12 Vitamini 0,091 IU Folik Asit 26 IU Çinko 5,32 mg Demir 4,21 mg Fosfor 159,7 mg Kalsiyum 32,26 mg Magnezyum 93,51 mg Potasyum 403,5 mg Sodyum 3,41 mg Selenyum 11,5 IU |
Siyez bulguru ve siyez unu ile sağlıklı pilavlar, hamur işleri hazırlayabilirsiniz.
Ataların atası Siyez, yüksek besin içeriği ile sofralarımızda kaliteli bir alternatif olarak yerini alabilir.
Paylaş