Ramazanda oruç tutarken fiziksel aktivitemiz azalabiliyor. Sahurda ve iftarda zengin sofralar kuruyoruz. Yediğimiz yemekleri gün içinde belki eritiyoruz ama sağlığımızı koruyabilmek için hareket etmek de önemli. Oruçluyken egzersiz yapmak istiyorsak nelere dikkat etmemiz gerektiğini uzmanlara sorduk.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMHavalar soğudukça hastalanan insanların sayısı hızla artıyor. Peki, hastalığı hafif semptomlarla geçirebilmek ve süreci daha rahat atlatabilmek için neler yapabiliriz? Evde kolayca hazırlayabileceğimiz, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek tarifler imdadımıza yetişebilir.
#GoğukKadınların idrar yolu enfeksiyonu sıklıkla yaşarlar. İdrar yolu enfeksiyonunun sık görülmesinin sebebi kadınların idrar yolunun kısa olması ve gaita ile idrar yolunun birbirine yakın olmasıdır. Genital hijyen bu anlamda çok önem kazanmaktadır. Dışarıdan bakteriye çok açık olan genital bölgede en önemli hijyen iç çamaşırlarının mutlaka temiz tutulması ve eğer günlük ped kullanılıyorsa sıklıkla değiştirilmesi gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kadınlarda İdrar Yolu EnfeksiyonuSıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇayDr. Jennifer Gunter hepimizin hafızalarına kazınan 'günde en az 8 bardak su içme' kuralına meydan okuyor ve bunun sadece tıbbi bir şehir efsanesi olduğunu söylüyor. "Böbrekleriniz size ne kadar su içmeniz gerektiğini söyler, böyle bir bilimsel kural yok" diyerek ezberleri bozan Dr. Jennifer Gunter gerçekten haklı mı? Üç uzmanla konuştuk
#SağlıkBilindiği gibi ayaklar vücut yükünü taşıyan en önemli parçalardan biridir. İnsan vücudunda yer alan ayaklarda bazı dönemlerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ayak şişmesi de bu problemlerden biridir. Bacağın bilekten aşağıda bulunan ve yere basmaya yarayan kısmına ayak denmektedir. Bu tanımdan da anlayacağımız gibi ayakta meydana gelen sorunlar bazı etkinlikleri de engelleyebilmektedir. Ayaklarda neden şişme olur, yolculukta, yazın, hamilelikte ve doğumdan sonra ayakların şişme nedenleri nelerdir detayları ile derledik.
#SeohabeerTürkiye ve dünyada son yıllarda artış gösteren şeker hastalığı, ciddi hastalıkların başında gelebiliyor. Obezite, hareketsiz yaşam, katkı maddesi yüksek hazır gıdaların tüketimi gibi nedenlerle ortaya çıkabilen bu hastalık, sık acıkma ve su içme isteğinin artması gibi belirtilerle üç ayrı çeşitte görülüyor. Şeker hastalığına iyi gelen meyve, sebze, yiyecek ve besinler sayesinde doğal ve bitkisel yollarla evde çözüm üretmek mümkün. Peki şeker hastalığı nasıl geçer? Evde şeker hastalığına ne iyi gelir? Su içmenin şeker hastalığına faydası nedir? Limon, tarçın, tahin ve sarımsak şeker hastalığına iyi gelir mi? İşte şeker hastalığının nedenleri ve şeker hastalığına iyi gelen doğal ve bitkisel öneriler...
#Şeker Hastalığına Ne İyi GelirMenopoz, kadınlar için önemli bir dönemdir. Orta yaşlarda meydana gelen bu süreçte çeşitli şikayetlerde ortaya çıkabiliyor. Peki menopoz nedir, belirtileri nelerdir? İşte menopoz döneminde dikkat edilmesi gerekenler...
#MenopozYetişkin bir insanın vücudunun ortalama %60’ı, çocukların ise %70-80’i sudan oluşur. Bebeklerin yetişkinlere, erkeklerin de kadınlara göre vücudunda daha çok su bulunmaktadır. Vücudumuzdaki suyun üçte ikisi hücrelerimizde ve üçte biri hücrelerimizin dışında bulunur.
#ÇocukMenopoz, ergenlik dönemi ile başlayan adet kanamalarının son bulduğu doğal bir süreçtir. Bu dönem kadınlar için oldukça önemlidir. Peki, menopoz belirtileri nelerdir? Kaç yaşında başlar? Bu süreçte beslenmede nelere dikkat edilmeli? İşte menopoz ile ilgili merak edilenler...
#MenopozMevsimsel grip, soğuk algınlığı ve nezle... Koronavirüs salgınıyla mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlü tutmamız şart. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece’ye ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya’ya bunun yollarını sorduk: Uyumak, su içmek ve hareket etmek şart! Dua etmek ya da yoga yapmak, iyi bir uyku ve ekrandan uzak kalmak da stresi azaltıyor.
#SuTÜRKİYE'de, sıcak havalarla birlikte, serinlemek için yüksek rakımlara çıkıldığını ve bununla birlikte hipertansiyonun görülme oranında artış yaşandığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Olcay Özveren, hastalık riskine karşı uyardı. Yüksek tansiyonun en önemli belirtisinin enseden başlayan ağrı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Olcay Özveren, "Yaz aylarında bize başvurular artıyor. Tedavide, bol sıvı alımı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeyi öneriyoruz" dedi.
#Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Olcay ÖzverenYaz aylarında açık havadan daha çok yararlanıyoruz. Hamileler için açık havada vakit geçirmek kendilerini daha zinde hissetmelerine yardımcı olur. Peki, riskli gebelik söz konusu olduğunda yaz aylarında nelere dikkat etmeli? Kadın Hastalıkları ve Doğum & Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Riskli GebelikBeslenme ve diyetetik uzmanları Dr. Ülkü Demirci ile Arş. Gör. Kübra Şahin, sağlıklı kilo vermek isteyenler için önemli tüyolar verdi. “Aç kalmayın, öğüt atlamayın” önerisinde bulunan Dr. Demirci, sağlıklı kilo vermek isteyenlere, “tabak modeli’ni önerdi.
#Kilo VermeTatil anlayışımız da pek çok şey gibi pandemiyle birlikte değişti. Daha güvenli olduğunu düşündüğümüz için uzun mesafelerde bile artık kendi aracımızla yola çıkmayı tercih ediyoruz. Siz de böyle bir yolculuk düşünüyorsanız, yolda abur cubura teslim olmayın; üç saatten fazla aç kalmayın ve ana öğünleri atlamayın.
#SeyahatYaz tatilinin başlaması, çocukların kendilerini her alanda daha özgür hissedip normal rutinden uzaklaşmalarına neden olabiliyor. Uyku saatlerinden öğün saatlerine, yapılan atıştırmalıkların çeşidinden ekran karşısında geçen zamana kadar pek çok alışkanlık değişirken sağlıklı beslenme de kolayca ihmal edilebiliyor. Oysa çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek, sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamada beslenmenin rolü oldukça önemli.
#ÇocukYaz ayları çocukların değişen fiziksel aktiviteleri ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle besin öğesi ihtiyaçlarında da değişiklik ortaya çıkarıyor. Bu dönemde en çok değişen ihtiyaç şüphesiz sıvı ihtiyacıdır. Diyetisyen Dilan Dalgıç, yaz aylarından çocukların sıvı ihtiyacı ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#İçecekYaz ayları çocukların değişen fiziksel aktiviteleri ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle besin öğesi ihtiyaçlarında da değişiklik ortaya çıkarıyor. Bu dönemde en çok değişen ihtiyaç şüphesiz sıvı ihtiyacıdır. Ek gıda dönemi itibariyle (+ 6 ay) su içmek için susamayı beklemeden belirli aralıklarla içmesini öğretmek gerekiyor. Özellikle açık havada hareketli olduğu zamanlarda 15-20 dakikada bir, birkaç yudum bile olsa su içmeye teşvik etmek ve bunu alışkanlık edinmesini sağlamak oldukça önemli.
#ÇocukKoronavirüs, hayatın her alanında olduğu gibi anne-bebek ilişkilerini de zedeledi. Virüsün anneden bebeğe geçip geçmeyeceği, anne sütünde olup olmadığı, hatta annenin bebeğini nasıl emzirmesi gerektiği hâlâ bir tartışma konusuyken Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özlem Pata bu süreçteki gebeliğe karşı anne adaylarını uyarıyor. Pata ile koronavirüs günlerinde anne adaylarının sorunlarını konuştuk.
#Covid-19Vücutta insülin hormonunun bulunmaması ya da azlığı nedeniyle görülen Tip 1 diyabet özellikle çocuklarda sinsi bir şekilde kendini gösterebilir. Vücudun besinlerden yararlanmasını sağlayan normal süreçleri bozan ve kandaki glukoz düzeylerinin yükselmesine neden olan diyabet genetik nedenlerle görüldüğü gibi beta hücrelerinde bağışıklık yanıtının bozulmasına neden olan virüsler, toksinler ve bazı gıda maddeleri nedeniyle de meydana gelebiliyor.
#ÇocukKış aylarında soğuk ve yağışlı günler ile birlikte; gribal enfeksiyon, soğuk algınlığı, bronşit ve zatürre gibi rahatsızlıkların görülme sıklığı artıyor. İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Erhan Aslanhan, kış hastalıkları ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
#Grip AşısıKış aylarında gebelik geçirecek anne adaylarını yaz gebelerine göre daha biraz daha endişeli olabilir. Enfeksiyonlara daha kolay yakalanabilme riski ve ilaç kullanımındaki kısıtlamalar kış gebelerinin endişeli olmasının sebeplerinden bazıları… İşte zorlu kış şartlarına hazırlık için anne adaylarına birkaç öneri;
#Kış HamileleriBebeklerde ateş, ebeveynlerin en çok korktuğu durumlardan biridir. Yeni doğan dönemindeki bebeklerde enfeksiyonla savaşma yeteneği kısıtlı olduğundan ciddi enfeksiyonlar gelişebilir. Peki, bebeklerde ve çocuklarda ateş neden olur? Ateş hangi hastalıkların habercisidir? Bebeklerde ve çocuklarda ateş hakkında tüm merak edilen soruların yanıtlarını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahmi Tuna Tekin’dan aldık.
#Bebeklerde Ateş Sınırı