Güncelleme Tarihi:
İdrar yolu enfeksiyonları ciddi anlamda rahatsızlık veren ve belirtileri görülmeye başlamasından itibaren mutlaka bir uzman hekime başvurulması gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmemesi halinde sistik adı verilen idrar yolu hastalıklarına neden olabilir ve vücut enfeksiyon bakteri çoğalmasına neden olacak, bağışıklık sistemine hasara yol açacaktır.
Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir ve Neden Olur?
Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonların fazla görülmesinin sebebi gaita yolu ile idrar yolunun birbirine olan yakınlığı şeklinde ifade edilmektedir. Genital temizlik bu aşamada çok önemli bir yere sahiptir. Taharet olarak adlandırılan genital bölge temizliği yapılırken idrar yolundan gaita yoluna temizliğin yapılması yani içten dışa hareket ile temizlenmesi oldukça önemlidir. dıştan içe temizlenmesi durumunda gaita bölgesinde yer alan bakterilerin idrar yolu geçmesi kolaylaşır ve bakteri oluşturur.
Dış etkenlerin dışında bazen vücudun bağışıklık sisteminin hasar görmesi sebebiyle bakteri üretim sürecine girebilir bu bağlamda önlemek amacıyla günlük su tüketiminin yetişkin kadınlarda ortalama 2-2,5 litre su tüketmesi oldukça önemlidir. böbreklerde biriken bakteriler vücudun sıvı ihtiyacı yeteri kadar giderilmesi halinde böbreklerin işlevsel yardımı ile kötü yapı olarak adlandırılan ve enfeksiyona sebep olan bakterilerin idrar yoluyla dışarı atılmasına ve temizlenmesine yardımcı olacaktır.
Enfeksiyon belirtilerine detaylarıyla bakılacak olursa;
- İdrara gün içerisinde sıklıkla çıkılması
-İdrar yaparken hissedilen ağrı veya acı
- İdrar renginin çok koyu hatta kan renginde olması
- Kemiklerde hissedilen ağrı
- Kasık bölgesinde hissedilen yoğun ağrı
Koruyucu hekimlik gereği 6 ayda bir genel bir check up yapılması yerinde olacaktır. Bu durumda olası bir idrar enfeksiyon başlangıç seviyesinde tespit edilerek kolaylıkla hatta antibiyotik tedavisine gerek kalmadan iyileşme süreci tamamlanacaktır.
Bu belirtilerin görülmesi halinde mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin Hangi Bölüme Gidilir?
İdrar yolu enfeksiyonu mutlaka tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklar arasında bulunur. İdrar yollarında yer alan bakteri uzman tarafından alınacak idrar ve kan tahlilleri sonucunda enfeksiyonun durumu ortaya çıkmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu olan kadınların öncelikle yapması gereken gün içerisinde bol su içmek olmalıdır. Su, idrar kesesinde yer alan bakterilerin boşaltım yolu ile temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte enfeksiyon durumuna göre doktor reçetesi ile antibiyotik tedavisi başlanabilmektedir.
İleri safha idrar enfeksiyonlarında bağışıklık sistemini baskılaması sebebiyle ateş, kusma gibi belirtiler izleyebilir bu durum hastanede yatarak tedaviye başlanmasına neden olabilmektedir. İdrar yolu enfeksiyon ile ilgilenen bölüm Üroloji bölümüdür. Detaylı olarak gereken tetkikler üroloji bölümü uzman hekimleri tarafından gerçekleşmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu ilk belirtileri görülmesi halinde aile hekimlerine başvurulabilir. Genel tahliller sonucunda aile hekiminin sorumluluğu aşan durumlarda doktor hastanelerin üroloji bölümlerine sevkini gerçekleştirecektir. Sağlık ocaklarında yapılan kan ve idrar tahlilleri ortalama 1 gün sonra sonuçlanmaktadır.
Üroloji birimi tarafından yapılan çok daha detaylı tahlil ve testlerin sonucunda enfeksiyonun ne durumda olduğu ve ne kadar yayıldığı tespit edilmektedir. Vücuda yayılan enfeksiyon farklı hastalıklara da sebep olması nedeniyle acil olarak ilaçla ve serumla tedaviye başlanacak ve hastanede yatarak tedavi kısmına geçilmesi söz konusu olabilecektir. Bu yüzden erken teşhis oldukça önemlidir.