Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Turizm Fakültesi öğretim görevlisi Hamza Yalçın, Osmanlı mutfağının hem çeşit, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek, "Sadece patlıcandan 156 çeşit yemek yapılıyor" dedi.
#Patlıcan YemekleriArtık İstanbullular tarafından da kabul görmekten öte sevildiğini kimse inkâr edemez. Farklılıkların kesiştiği noktada bir günah keçisi olarak görülen kebabı simge olarak değil de bir kültür unsuru ve günümüzün yadsınamayacak bir gerçeği olarak anlamaya çalışmak ve kabullenmek bana çok daha anlamlı geliyor.
#AdanaKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaAsırlık restoranlar bir masada buluştu. İstanbul’un ikonik İtalyan lokantası Bodrum’a da geldi. Unutulan üzümlerimiz yeniden işleniyor, şişeleniyor. Şef Murat Deniz Temel’den Göcek’e özel menü... Migros’tan sürdürülebilirlik için önemli bir proje... Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#Patlıcan BöreğiBir günlüğüne Side’ye yemeğe gidilir mi? Ben gittim. Dünya çapında bir restoran olan Alma’da yemek öncesi Azumare’de günbatımını izledim. Alma’nın tadım menüsü unutulmazdı; ertesi gün ziyaret ettiğim, yerel yemekler yapan Tirmis’i ve Winemaker’s Dinner buluşmasını da Antalya ziyaretimin hediyeleri olarak yazdım.
#GastronomiGastronomi sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım ve gıda ürünlerinin çok büyük bir bölümü Antalya’dan Türkiye’ye dağıtılıyor. Üretimin bu kadar yoğun olduğu bir yerde 23-25 Eylül’de düzenlenecek FoodFest Antalya’nın sürdürülebilirliğe odaklanan programı umut vaat edici. Şehre gitmişken bölgeye özgü lezzetleri sıraladığım listeye göz atmayı ve her birini tatmayı ihmal etmeyin.
#GastronomiAntalya’nın batısında; Kumluca, Elmalı, Kaş ve Demre ilçelerinin çevrelediği Finike tarımla turizmin arasında kalmış. Antik şehirleri ve doğasıyla iki resmin ortasında duruyor gibi. Turkuvaz suları serin, portakalı meşhur ve Bektaşi babası Musa da orada, Noel Baba da...
#FinikeHer mevsim geçişinde şaşırtır Antalya. Özellikle şu dönemde aynı gün içinde hem kayak yapılabilen hem de denize girilebilen bu mucizevi şehir, her hava koşulunda canlı. Mesela bugünlerde Saklıkent’te kayak yaptıktan sonra Konyaaltı’nda denize girmek burada adeta bir gelenek.
#SeyahatHer güzel şeyin bir sonu olduğu gibi yazın da son demlerini yaşadığımız şu günlerde Antalya’nın Kaş ilçesindeki mekanlardan bahsederek sezonu kapatıyoruz. Daha sonra yavaş yavaş rotamızı kışlık mekanlara çevireceğiz. Kaş’ta yıllar geçse de her daim adından söz ettiren adreslerle birlikte, birkaç farklı mekanın listesini sizler için bir nevi rehber olması adına paylaşıyorum.
#Derya KorkmazTürk turizminin başkenti Antalya doğal güzellikleri, antik kentleri, dünya çapında şöhrete sahip sahilleri, kendine has lezzetleriyle bu unvanı sonuna kadar hak ediyor. Bu kadar çok seçenek arasında “Nereden başlamalı, nereye gitmeli, ne yapmalı” diyenler için uzmanlara kenti keşfetmenin, anlamanın ve tadına varmanın en güzel 10 yolunu sorduk.
#SeyahatYöresel lezzetleri ve 8 bin 500 yıllık tarihiyle zengin bir kültüre sahip İzmir’de, bölgeye özgü ürünlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla “tescil” sırasına girildi. Şimdiye kadar boyoz, şambali, lokma, kumru ve enginar gibi toplam 18 ürünün tescillendiği İzmir’de, tam 17 ürün için de Türkiye Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılarak beklenmeye başlandı.
#ZeytinyağıÜlkemizde yavaş yavaş normalleşme adımları atılmaya başlamışken tatil hayalleri de başladı. Ben de bugün biraz Akdeniz’e uzanalım ve Türkiye’de turizmin kalbinin attığı bölgelerin başında gelen Antalya yöremizin lezzetlerinden bahsedelim istiyorum.
#ANTALYABeş farklı ismin yemek konusunda mücadele ettiği Seda Sayan ile Yemekteyiz yarışmasının son bölümünde final heyecanı yaşandı. 22 Kasım akşamı ekranlara gelen son bölümde gerçekleşen haftanın finalinde, en fazla puanı alan bir isim para ödülünü almaya hak kazandı. Peki, Yemekteyiz'de bu hafta kim kazandı? İşte, 18 22 Kasım haftası Seda Sayan ile Yemekteyiz birincisi ve puan durumu.
#Yemekteyiz Birincisi Kim OlduTV8 ekranlarında yayınlanan MasterChef Türkiye'nin yeni bölümünde dokunulmazlık heyecanı yaşandı. Dokunulmazlık oyununda yarışmacılar bu hafta Tarihi Kırkpınar pehlivanlarını konuk etti. Yemekleri hazırlayan yarışmacılar gecenin sonunda eleme potasına girmemek için puanlama bölümünde karşı karşıya geldi. Peki, MasterChef'te eleme adayları kimler oldu? Yeni bölümde dokunulmazlığı hangi takım kazandı?
#Masterchef Türkiye ElemeMasterChef Türkiye’nin 5 Kasım tarihli bölümünde çifte heyecan yaşandı. Önce kaptanlık mücadelesi veren MasterChef yarışmacıları ardından ödül oyunu için karşı karşıya geldi. Takımlar bu kez Lübnan mutfağının yemekleriyle jüri üyelerinin karşısına çıktı. 'Ödül oyununu (MasterClass) kim kazandı?' sorusunun yanıt bulduğu son bölüm ardından MasterChef yeni bölüm fragmanı da yayınlandı. İşte, son bölümde yaşananlar ve yeni bölüme dair ipuçları...
#Masterchef