Şırdan haberleri sayfasında Şırdan hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 215 Şırdan haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Adana’nın milli yemeği şırdan kebaptan sonra en çok tercih edilen bir lezzet. Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. O kadar çok sevilir ki, bir çok yerde hemen hemen her sokak başında bir şırdancıya rastlamak mümkün. Bu lezzetin popülaritesi artık İstanbul’da da günden güne artıyor. Bir çok yerde şırdancı dükkanları açılmaya başladı. Bu mekanlarda şırdanla beraber, adana yöresine özel sakatatlar, çorbalar, kokoreç ve midyeler satışa sunuluyor. “Peki, şırdan nedir?” diye soracak olursanız, şöyle açıklayayım...
#ŞIRDANAdana mutfağının sadece kebaptan ibaret olmadığını söylüyorlar. Elbette kebaptan ibaret değil ama kentin en öne çıkarılması gereken, dünyada bu kadar bilindiği için standardının özellikle korunması şart olan ürünü bence Adana kebabı. Kentte en iyi kebapçının hangisi olduğu da çok konuşuluyor. Közde içliköftesi ve şimdiye kadar yediğim en iyi teretürle Apranti, Adana’nın en iyi kebapçılarından...
#AdanaSokak aralarında ve pazarlarda satılırdı, bayılarak yerdim. Lampredotto, ülkemin ikonik sokak lezzetlerinden... Şırdanlar sebze suyunda pişiyor, iki ayrı acı sosla birlikte yine sebze suyuyla ıslatılmış kabuklu ekmeğin arasında yerleştiriliyor. Bu tadı ne kadar anlatsam az!
#LampredottoAdana’da koronavirüs tedbirleri kapsamında 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının ardından vatandaşlar, dışarıya çıktı. Caddelerde yoğun araç trafiği oluşurken, bazı vatandaşlar yürüyüp, hava almayı tercih etti, bazı vatandaşlar ise şırdancılara koşup, sahuru şırdan dolmasıyla yaptı.
#AdanaAdana'da kebaptan sonra en çok tüketilen lezzetlerden biri olan şırdan dolmasının fiyatları, canlı hayvan kesiminin az olması ve talebin artması nedeniyle bazı yerlerde 12 TL’ye kadar yükseldi. Lokantalar, talebe yetişmek için Türkiye’nin dört bir yanından şırdan tedarik etmeye çalışıyor.
#Yemek KültürüAdana’nın yöresel yiyecekleri arasında yer alan şırdan dolmasına talep her geçen gün artıyor. Adanalılar, akşam saatlerinden sabahın ilk ışıklarına kadar 50 ile 60 bin arasında şırdan tüketiyor. Şırdancı Emin Kertiş, talebi karşılamakta güçlük çektiklerini söyledi.
#ŞırdanAdanalılar, akşam saatlerinden sabahın ilk ışıklarına kadar 50 ile 60 bin arasında şırdan tüketiyor. Şırdancı Emin Kertiş "Talep arttı, kesim az, fiyatlar yüzde 50 arttı" dedi. ATO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Alıravcı "Şırdanı tescillendirmek istiyoruz" açıklamasında bulundu.
#AdanaAdana’da ilk kez düzenlenen Sağlık Festivali başladı. Festivale katılan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Karatay, kentin yöresel lezzetlerinden ’şırdan dolması’nın çok önemli olduğunu ancak içerdiği pirinç nedeniyle az tüketilmesi gerektiğini söyledi.
#ŞırdanAdana'da ilk kez düzenlenen Sağlık Festivali başladı. Festivale katılan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Karatay, kentin yöresel lezzetlerinden 'şırdan dolmasının' çok önemli olduğunu ancak içerdiği pirinç nedeniyle az tüketilmesi gerektiğini söyledi.
#Canan Karatayİzmir'in Torbalı ilçesinde şırdancı olarak işletilen bir restoranda 5 kişinin hayatını kaybettiği, 63 kişinin yaralandığı patlamada ev ve iş yerleri zarar görenler, temizlik ve onarım çalışması yapıyor. Patlamanın gerçekleştiği sokağın giriş ve çıkışları jandarma ekipleri tarafından güvenlik ve herhangi bir hırsızlık olayına karşı yabancı kişilerin girişine kapalı tutuluyor. Öte yandan patlamanın yaşandığı şırdan satışı yapılan dükkanının, işletmecisi G.K. tarafından 5 Haziran'da verilen ilanla devren satışa çıkarıldığı ortaya çıktı.
#İzmirİzmir'in Torbalı ilçesinde bir restoranda meydana gelen patlamada 5 kişi hayatını kaybetti, 63 kişi ise yaralandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya olayla ilgili detayları paylaşırken incelemelerin sürdüğünü belirtti. Öte yandan patlama anına ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri de ortaya çıktı.
#İzmirAdana’nın milli yemeği şırdan kebaptan sonra en çok tercih edilen bir lezzet. Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. O kadar çok sevilir ki, bir çok yerde hemen hemen her sokak başında bir şırdancıya rastlamak mümkün. Bu lezzetin popülaritesi artık İstanbul’da da günden güne artıyor. Bir çok yerde şırdancı dükkanları açılmaya başladı. Bu mekanlarda şırdanla beraber, adana yöresine özel sakatatlar, çorbalar, kokoreç ve midyeler satışa sunuluyor. “Peki, şırdan nedir?” diye soracak olursanız, şöyle açıklayayım...
#ŞIRDANKahvaltı sofralarının vazgeçilmezi Ezine Peyniri AB’den tescil alan ilk Türk peynir çeşidi oldu. Bunun yanı sıra Ayaş Domatesi de AB tarafından coğrafi işaret aldı. Uzmanlar gıdadaki iki tescili de üretim ve ihracat için fırsat olarak değerlendirirken, “Şimdi ürünlerimizi tanıtmaya odaklanalım” dediler.
#Ezine PeyniriGazze'deki insanlık dramına 4 günlüğüne ara verecek anlaşmaya iki taraf da onay verdi. Dünyanın gündemine birinci sırdan giriş yapan ateşkes anlaşması ile ilgili İsrail basınında dikkat çeken bir yorum geldi. Jerusalem Post gazetesi Hamas'ın masadan istediğini alarak kalktığını yazdı. Haaretz ise 'Felaketin sorumlusu o' diyerek İsrail Başbakanı Netanyahu'yu hedef aldı.
#İsrailSiirt Türkiye'nin en güzel şehirlerinden bir tanesidir. Güney Doğu turnesi yapanlar Siirt şehrine de mutlaka uğramaktadırlar. Siirt şehri yemekleri ile meşhur olan bir şehirdir. Özellikle Siirt mutfağında ki yemekler yoğun olarak et yemeklerinden oluşmaktadır. Siirt'te yemekleri denemek isteyenler ise internet üzerinden bu yemekleri araştırmaktadırlar. Peki Siirt yemekleri nelerdir? Siirt şehrinde ne yenir? Siirt mutfağına ait olan yemekler hangileridir? İşte Siirt ile ilgili tüm bilgiler.
#Siirt YemekleriDolmaları çok çeşitli, lahana sarmaları tahinli... En çok kuzu eti yeniyor, patlıcanlı yemeklerin sayısız çeşidi pişiriliyor. Un helvası pekmezli; halka tatlısı çok seviliyor. Çukurova Aşçılar Derneği İkinci Başkanı Fatma Çıkla, Adana mutfağını anlatıyor, birbirinden leziz tarifler veriyor...
#KebabAdana mutfağının sadece kebaptan ibaret olmadığını söylüyorlar. Elbette kebaptan ibaret değil ama kentin en öne çıkarılması gereken, dünyada bu kadar bilindiği için standardının özellikle korunması şart olan ürünü bence Adana kebabı. Kentte en iyi kebapçının hangisi olduğu da çok konuşuluyor. Közde içliköftesi ve şimdiye kadar yediğim en iyi teretürle Apranti, Adana’nın en iyi kebapçılarından...
#Adana“Çağın en büyük hastalığı, başarı üzerine kurulmuş bir hayat isteği. Hayatın anlamı başarıda değil özgürlükte. Özgürlük ise başarma ve çuvallama riskini göze alıp yaşayabilme cesareti. Sadece başarı için yaşayan insanlar, köle ruhludurlar, özgür olamazlar.”(Jean-Jacques Rousseau)
#Aziz Devrimci“Bir süredir yoktum, demişler ‘Öldü’ şimdi yazsınlar bakalım ‘efsane’ geri döndü!” İlk kim tarafından kullanıldı bu tabir çok araştırdım ama bulamadım ancak kim demişse ispatlayamam ama Adana Portakal Çiçeği Festivali için söylediğine yemin edebilirim. Pandemi sebebi ile 2 yıldır sokakta yapılamayan karnaval 10. yılında yeniden ait olduğu yerde, sokaktaydı ve öylesine coşkuluydu ki dünyaca ünlü sokak karnavalı Rio sönük kaldı. Sadece Türkiye değil dünyanın dört yanından gelen turistler dahil iki milyon kişi sokaklardaydı. 3 günde 40 ton et tüketilen kent gastronomi ve eğlencenin başkenti olarak uluslararası arenaya çıkmak istiyor. Nasıl mı? Yerinde inceledim.
#Adana Portakal Çiçeği FestivaliVücut direncimizi daha çok önemsediğimiz bu dönem sıcacık bir çorbaya kim hayır diyebilir! Hele de bağışıklık güçlendirici ve kolajen bombası sakatatlı bir çorbaysa... Paçadan işkembeye, kuzu kelleden damar tuzlamaya soğuk kış günlerinde imdadımıza yetişen sakatat çorbalarının en iyilerini nerede bulabileceğimizi sorduk, jürimiz favorilerini sıraladı.
#ÇorbaYıla gelecek ayların popüler trendlerini, en çok konuşulacak başlıklarını tahmin ederek, yeni umutlarla girmek âdetten. Artık sadece teknolojinin ya da moda olanın değil, pandeminin yarattığı koşulların da yüksek etkisini hissediyoruz. Koşullar yaratıcılığı teşvik ediyor, yeni kulvarlar ortaya çıktıkça kesin sonuçlar öngörmek de zorlaşabiliyor. Bunların dışında 2022’de neler yükselişe geçecek, neleri normalleştirmeye başlayacağız, en çok hangi lezzetleri tadacağız? Hepsini bir de alanında uzman isimlere sorduk...
#Türk MutfağıEskiden bozacılar ellerinde iki güğüm boza, bellerinde bir bardaklık, bir tarçın kutusu ve fenerle mahalleleri maniler söyleyerek gezermiş... Şimdilerde akşam karanlığı düşünce “Booozaaa” diye seslenerek dolaşan seyyar satıcılar, geçmişte olduğu gibi bize kış mevsiminin geldiğini hatırlatıyor.
#Boza