Sucuk Anadolu’da eti koruma aracı olarak doğdu

Eti korumanın çok eski bir yöntemi olan sucuk; etin baharatlarla karıştırılarak bağırsağa doldurulması ile elde edilir.

Haberin Devamı

Sucuk Anadolu’da eti koruma aracı olarak doğdu

Anadolu dışında ve özellikle Avrupa’da sucuğun karşılığı olarak sosis ve salamı koyabiliriz. Sucuktan farkı etin baharatla değil ısı ile pişirilerek bağırsağa doldurulmasıdır. Salam ve sosis Anadolu’ya çok daha geç dönemde gelmiş, mutfak alışkanlıklarımız arasına girmiştir. Ancak ve çabucak yenilecek kolay yiyecekler olarak girmiş olsa da sosis ve salam, sucuğun karşılığı olarak mutfak kültürümüzde yer edinememiştir.

Orta Asya’dan Anadolu’ya: Bağırsak

Türk mutfak kültüründe bir hayvanın sindirim sisteminde bulunan parçalar yemeklere çok eski zamanlardan beri dahil olmaktadır. Özellikle işkembe ve bağırsak kullanılarak yapıldığı kayıtlarda olan ‘’yörgemeç’’ yemeği bu konudaki en güçlü referansımızdır. Oğuz Türkçesi’nde ‘’etrafını saran, etrafı’’ anlamına gelen ‘’yöre’’ kelimesi, Uygur Türkçesi’nde kullanılan yörgemek fiili, Altay Türkleri’nin kayıtlı ‘’yörgöm yemeği’’ hep aynı anlamı çağrıştırır.
Kaynaklara göre yörgemeç yemeği bir çeşit şırdan dolmasıdır.
Kaşgarlı Mahmut’un bağırsakla yapıldığından bahsettiği 2 yemek vardır. Bu iki yemek de temelde birer sucuktur. Bunlardan ilki suguttur. Et, pirinç ve baharatlarla hazırlanan harcın bağırsağa doldurulması ile hazırlanır. İkinci yemeğin ismi ise suktudur. Suktu yemeğinde suguttan farklı olarak et ile birlikte karaciğer de kullanılır, pirinç kullanılmaz.
Bu günün mutfak alışkanlıklarını incelediğimizde; mumbar dolması, şırdan, kokoreç gibi bir çok yemekte hayvanın sindirim sisteminin kullanıldığını görürüz.

 

Sucuk Nedir?

Haberin Devamı

Sucuk Anadolu’da eti koruma aracı olarak doğdu

Günümüz mutfak sözlüğünde sucuğun iki anlamı var. İlk anlamı herkesin aklına gelen hali ile ‘’kıymanın baharatlanıp bağırsağa doldurulması’’ ile hazırlanan et sucuğudur. İkinci anlamı ise; ‘’ipliğe dizilen kuru yemişlerin nişasta ve üzüm şırası ile hazırlandığı’’ tatlı sucuk. Özellikle kahvaltı kültürümüzde çok önemli bir yeri olan sucuk, çeşitli pidelerde, poğaçalarda da kullanılmakta.

 

Sucuklu kolay pide

Haberin Devamı

Sucuk Anadolu’da eti koruma aracı olarak doğdu

Malzemeler:

3 adet milföy
Rendelenmiş kaşar peyniri
12 dilim sucuk
1 adet yumurta sarısı

Yapılışı:

Milföyleri üzerine un serperek merdane yardımı ile genişletin. Milföylerin ortasına gelecek şekilde (kenarlarını boş bırakın) rendelenmiş kaşarı eşit şekilde yerleştirin.
Milföyün uç kısımlarını içe doğru katlayın. Pide şekli verin. Kenarlara ve uç kısımlara sıkıca baskı uygulayın ki açılmasın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve üzerine pideleri koyun. Pidelerin kenar kısımlarına yumurta sarısını bir fırça yardımıyla sürün. 180 derece ısıtılmış fırına tepsiyi sürün. Kaşar peynirleri eriyinceye dek fırında tutun. Peynirler eridiğinde fırından çıkartın ve üzerine kaşarların kalan kısmını ilave edin, kaşarların da üzerine her birine 4’er dilim olacak şekilde sucukları yerleştirip tekrar fırınlayın. Hamurunuz kızarana ve sucuklar pişene kadar fırında tutun. Afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları