Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı'nın (TEPAV) raporuna göre, Aralık 2016'da sigortalı ücretli kadın çalışan sayısı Aralık 2015'e göre 40 bin kişi azalırken, bu dönemde sigortalı ücretli çalışan sayısı yüzde 1.6 azalarak 13.76 milyon oldu.
#Sigortalı YaşamSAĞLIK sigortalarında, özellikle tüketici şikayetlerine neden olan hususlarda, yeni düzenlemeye gidildi ve uygulama da 23 Nisan’da başladı. Özel sağlık sigortasındaki değişiklikler, Hürriyet’in 21 Nisan tarihli Sigortalı Yaşam sayfasında detaylı anlatıldı.
Trafik kazalarında zarar gören araç sahiplerinin, karşı tarafın sigorta şirketine başvurmak yerine hasarı, kendi şirketinden almasına imkân tanıyacak uygulamayla ilgili çalışmanın sonuna gelindi. Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak, doğrudan tazmin bu sistemle hasarın daha hızlı ödene-ceğini ve sigortalının işlemlerle uğraşmaya-cağını söyledi.
KASKO sigortasında yeni uygulama 1 Nisan’da başlayacak. Şirketler, farklı teminat ve primlerle dar kasko, kasko, genişletişmiş kasko, tam kasko adı altında poliçe satabilecek. Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak, “Fiyatlar, seçilecek kaskoya göre farklı olacak, prim azalabileceği gibi artabilir de” dedi.
Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği Başkanı Recep Koçak, dünya sigorta piyasasının bazı bölgelere ilişkin sınırlı teminat verdiğini belirterek, “Biz de terör teminatı vermekte problem yaşıyoruz. Ancak kimse endişe etmesin çünkü terör zararlarını devlet karşılıyor” dedi.
NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği’nin yüzde 40 hissesini alarak Türk sigorta pazarına giren Alman VHV Grubu’nun CEO’su Uwe Reuter, “Almanya’nın devlet kağıtları bile yüzde 1.5 faiz getiriyor. Avrupa’da kâr edemiyoruz. Gelirlerimizi artırmak için Türkiye’ye yatırım kararı aldık” dedi.
Sigorta Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, 2023 vizyonuna yönelik çalışmayı tamamladıklarını belirterek, “Hedefimiz, 471 milyar TL’lik pazar büyüklüğüne ulaşarak, hayat dışı sigortalarda dünyanın en büyük 16’ncı piyasası, hayat ve bireysel emeklilikte ise en büyük 30’uncu ülkesi haline gelmek” dedi.
BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su Cemal Kişmir, sigorta sektörünün önemli bir misyonu yerine getirdiğini belirterek, “Bizler topladığımız primle gündeme geliyoruz, oysa verdiğimiz sigorta teminatı 38 trilyon TL’ye ulaştı ki, bu da GSMH’nın 30 katı” dedi.
DASK’ın zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırmak için başlattığı, ‘Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor’ yarışmasını Bolu ve Hakkari kazandı. En yüksek sigortalılık oranı Bolu’da, en yüksek poliçe artışı ise Hakkari’de gerçekleşti.
Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, sahte kaza tespit tutanağı düzenleyerek, sigortadan haksız kazanç elde etmek isteyenlere karşı giriştikleri hukuk mücadelesinin sonuç vermeye başladığını belirterek, birçok kişinin dolandırıcılık suçundan hüküm giydiğini söyledi.
Sigortacılar geçtiğimiz yılın başında ‘otokontrol’ adı ile başlattıkları, cep telefonu üzerinden araç hasar geçmişi sorgulama uygulaması ikinci el oto pazarını hareketlendirirdi. Bugüne kadar toplam 4,5 milyon kişiye, SMS üzerinde araç hasar bilgisi verildi.
Hastalara verecekleri zararlara karşı geçen yıl başlatılan zorunlu sigorta kapsamında 140 bin doktor sigorta yaptırdı. Sigorta şirketleri hekim hataları yüzünden 46 bin TL tazminat ödedi. 6 milyon TL’lik ödeme için de davaların sonuçlanması bekleniyor. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, tazminat taleplerinin artacağını söyledi.
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, tüketicilerin en uygun fiyatlı ürünü satın almak istediklerini, bu talebe karşılık vermek için şirketlerin kimi zaman hesapsız kitapsız hareket edebileceklerini belirterek, “Kısa vadede tüketici kârlı alışveriş yaptığını düşünse de uzun vadede zarar görebilir” dedi.
2025-2027 döneminde istihdam yıllık ortalama 758 bin kişi artacak. Bu da üç yılda 2.2 milyondan fazla kişiye yeni istihdam yaratılacağı anlamına geliyor. Hedefin gerçekleşebilmesi için kamu, düzenleyeceği bazı programlarla özel sektörün eleman bulmasına destek olacak. Üstelik programlara katılanlara da asgari ücret kadar maaş ödenecek. Bugüne kadar düzenlenen istihdam programlarına 2025’te yenileri de eklenecek. Peki, programlara kimler katılacak, istihdama etkisi ne olacak?
#İşgücüİŞKUR’un İşgücü Uyum Programı (İUP), iş arayan bireylerin işgücü piyasasına daha hızlı adapte olmasını hedefleyen bir destek programıdır. Program, mesleki eğitimlerle birlikte kişisel gelişim ve iş sağlığı gibi konularda da eğitim sunuyor. Kadınlar, gençler, engelliler ve dezavantajlı gruplara yönelik olan bu programda katılımcılara günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Katılımcılar 140 gün boyunca eğitim alabilir ve program en fazla 10 ay sürebilecek. Öte yandan Bakan Işıkhan'dan İUP başvuruları hakkında açıklama geldi. Peki, İUP nedir? İşte, şartlar ve detaylar.
#İşgücü Uyum ProgramıİUP başvuruları, Bakan Işıkhan'ın açıklamasıyla gündeme geldi. Işıkhan yaptığı açıklamada, "Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde hayata geçirdiğimiz İşgücü Uyum Programı (İUP) için başvurular başladı" dedi. İŞKUR İşgücü Uyum Programı (İUP), işsiz bireylerin işgücü piyasasına entegrasyonunu hızlandırmak amacıyla düzenlenen bir eğitim programıdır. Katılımcılara iş sağlığı ve güvenliği, finansal okuryazarlık, motivasyon gibi konularda eğitimler verilecek. Program ile kamu kurumları iş birliğiyle uygulanacak ve katılımcılara günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Hedef kitlesi arasında kadınlar, engelliler ve eski hükümlüler yer alacak. Program, en fazla 10 ay sürer ve katılımcılar 140 gün boyunca yararlanabilecek. Peki, İUP nedir? İŞKUR İşgücü Uyum Programı ile günlük 566 TL ödeme yapacak!
#İşgücü Uyum ProgramıKamuda işsizlere yönelik olarak yeni bir işgücü uyum programı başlatılıyor. Buna göre, eğitimini tamamlayan kişiler haftanın 3 günü, toplam 22 buçuk saat kamu kurumlarında çalışacak. İşgücü Uyum Programı katılımcılarına verilecek günlük cep harçlığı tutarı 566 TL olacak. Son bir aydır sigortalı olmayanlar başvuru yapabilecek.
#Cevdet Yılmaz