Güncelleme Tarihi:
GEÇTİĞİMİZ yıl uygulamaya giren hekim sorumluluk sigortası kapsamında 140 bin doktordan tamamına yakını sigortalanırken, uygulamanın üzerinden bir yıl bile geçmeden tazminat talebinde ciddi artış yaşanıyor. 2010 yılında ‘Tamgün Yasa Tasarısı’ ile birlikte uygulamaya giren zorunlu sigortaya doktorlar tepki göstermişti. Kimileri, sigorta sektörüne kaynak yaratılmaya çalışıldığını savunurken, kimileri ise uygulamanın sağlık hizmetlerini pahalılaştıracağını iddia etmişti. İtirazlara rağmen geçtiğimiz yılın Temmuz ayında hekim sorumluluk sigortasının uygulanmasına başlandı ve aradan geçen bir yıl içinde 140 bin doktor sigortalandı.
140 bin doktor sigorta yaptırdı
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nden (TSRŞB) yapılan açıklamaya göre, 140 bin doktor, tıbbi kötü uygulamaya ilişkin zorunlu sigorta yaptırdı. Aradan geçen bir yıl içinde ise sigorta şirketlerinin, doktorların neden olduğu tıbbi kötü uygulamalar nedeniyle toplam 46 bin TL hasar ödemesi yapıldığını açıklayan TSRŞB, 6 milyon TL’lik hasarın ise, kesinleştiğini ancak henüz ödenmediğini vurguladı.
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, şirket olarak, 43 bin doktoru sigortaladıklarını söyledi. Mustafa Su, hekimlerin sigortaya yaklaşımına değinerek, geçmişe kıyaysa daha az tepkili olduklarını kaydetti. Mustafa Su, “Bunda, primlerin gelişmiş ülkelere kıyasla son derece düşük olması, bu yıl teminat limitinin 300 bin TL’den 400 bine yükseltilmesine karşın primlerin artırılmaması etken oldu” dedi. Mustafa Su, hekim sorumluluk sigortasına sigorta şirketlerinin itirazları olduğunu da vurgulayarak, şunları söyledi:
“Uygulama ilk başladığında sigortacılar açısından; primlerin riske göre yetersiz olması, poliçe teminatının hem ileriye hem de geriye dönük işlemesi, hasar başına limitin yanında sigorta şirketinin ödeyeceği yıllık azami tutarı belirten toplam bir limitin bulunmaması gibi sorunlar vardı. Ayrıca dünya uygulamalarında AIDS, tüp bebek, plastik cerrahi, bilimsel deneyler gibi kapsam dışı bırakılan unsurların bizde teminat altına alınması gibi sakıncalar da şirketleri rahatsız ediyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde sigortanın içeriğinde bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre olay başı limit yükseltildi ama primler sabit kaldı. Yeni uygulamada 1 milyon 800 bin TL toplam limit konuldu. Bu limit bize göre çok yüksek. Yine, uygulamaya göre bilimsel deneyler sigortadan istisna tutulmasına rağmen diğer durumlar
kapsam içinde kaldı.”
Tazminat taleplerinin çoğu dava aşamasında
ANADOLU Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, hekim sorumluluk sigortasında ödenen tazminatlar hakkında şunları söyledi: “İlk bir yıllık uygulamada çok sayıda tazminat talebi yapıldı. Taleplerin çoğu dava aşamasında olduğundan sektör genelinde henüz büyük bir tazminat ödemesi gerçekleşmedi. Ancak, toplumsal bilincin artışıyla tazminat taleplerinin her yıl katlanarak büyüyeceğini tahmin ediyorum. Ayrıca davaların sonuçlanmasıyla da birkaç yıl içerisinde ciddi miktarlarda tazminat ödemeleri yapılacaktır. Şimdilik, poliçelerin büyük bir kısmı henüz ciddi hasarlar ödenmediğinden makul primlerle yenilendi.”
Doktorlar sigorta yaptırmak zorunda
Doktorlar, hekimlik mesleği sırasında yapacakları hatalar nedeniyle hastalarına verecekleri zararlara karşı sigorta yaptırmak zorundalar.
Hukuk ve etik kurallara aykırı düşmeyen tüm işlemler Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası’nın teminatı içine giriyor.
Sigorta şirketi, olay başına 400 bin TL, toplamda ise 1 milyon 800 bin TL sigorta teminatı sağlıyor.
Doktorların uzmanlık alanlarına göre ödeyecekleri prim ise yıllık 150 ile 750 TL arasında değişiyor.
AIDS, tüp bebek uygulamaları, kan bankacılığı, plastik cerrahi işlemler de sigorta kapsamı içinde yeralıyor.
Diğer sigortalı yaşam haberleri:
Emeklilik Gözetim Merkezi’nden yönetim değişikliği
EMEKLİLİK Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu değişti. Son bir yıldır EGM Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğini yürüten AEGON Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Uğur Tozşekerli, bir yıl boyunca EGM’nin Başkanlığı’nı yürütecek.
EGM’nin 19 Temmuz tarihli Genel Kurul toplantısında, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğine ise Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan seçildi.
EGM Yönetim Kurulu’nda 13 bireysel emeklilik şirketinin genel müdürü, Hazine Müsteşarlığı’nın temsilcisi ve EGM Genel Müdürü üye olarak yer alıyor. Teamüllere göre bir yıllık görev süresinin sonunda Başkan Vekili, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devralırken, yeni Başkan Vekilinin kim olacağına ise oylama ile karar veriliyor. EGM Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda şirketler arasındaki ortak platformun da başkanlığını yürütüyor.
Axa, ‘Riskler Dünyası’nın kapısını açtı
AXA Sigorta, bireysel risklere dair rehber niteliğindeki risk sitesini kullanıcıların hizmetine açtı. “Riskler Dünyası” sloganı ile kullanıma açılan sitede, bireylerin kendilerinin ve sevdiklerinin sağlığı, evi ve aracı ile ilgili karşılaşabileceği riskler, ihtiyaç duyabileceği faydalı bilgiler ve videolar yer alıyor. Axa Sigorta’dan konu ile ilgili yapılan açıklamada, internet sitesi ile bireylerin gündelik yaşamda sıkça karşılaştığı risklere ilişkin farkındalık yaratmak istendiği belirtilerek, “Bu riskler ve yol açtıkları sonuçlarla başa çıkabilme konusunda kişilere yol göstermek istiyoruz” dendi.