Güncelleme Tarihi:
BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su Cemal Kişmir, Türkiye’de sigorta şirketlerinin 38 trilyon TL teminat verdiklerini, bunun da GSMH’nın 30 katı olduğunu söyledi.
Cemal Kişmir, sigortacılığın sadece teminat veren, hasar ödeyen bir yapı olmadığını, sigortacılığın önemli bir misyonu yerine getirdiğini belirterek, “Bizler hep topladığımız primle gündeme geliyoruz. Oysa verdiğimiz teminata bakarsanız, 38 trilyon TL’ye ulaştı, bu da GSMH’nın 30 katı bir rakam. Sektörün vermiş olduğu teminata bakarsak, çok önemli bir sosyal misyonumuz olduğunu söylemek isterim” dedi.
Cemal Kişmir, bireysel emeklilik sistemine ve sistemde yapılacak değişikliklere değinerek, Türkiye’de tasarrufların yüzde 12’lerde kaldığını, fakat yatırımların yüzde 22’lere çıktığını kaydetti. Böyle bir ortamda tasarrufların teşvik edilmesinin gündemde olduğunu ifade eden Kişmir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu teşvik sadece 2012 yılını değil bundan sonraki dönemleri de kapsayacak. Bu açıdan bakıldığında da bireysel emeklilik sistemi, çok önemli bir oyuncu. Sadece bugün için birikmiş 15,5 milyar TL’lik fon büyüklüğü değil, bunun uzun vadeli bir yatırım olması bireysel emekliliği önemli bir parametre haline getiriyor. Sigortacılığa baktığımızda Türkiye’de üç çatı görüyoruz. Hayat dışı sigortalar, hayat sigortaları ve bireysel emeklilik sistemi. Hayat dışı sigortalarda 14-15 milyar TL’ye çıkmış bir prim üretimi var. Hayat sigortalarında ise 2 milyar TL’lik bir büyüklükten bahsedebiliriz.
Bireysel emeklilik ise 15,5 milyar TL’lik fon büyüklüğüne ulaşmış durumda.”
Bireysel emeklilikten çıkıyorlar
Cemal Kişmir, bireysel emeklilik sisteminin 2003 yılında kurulduğunu ve sağlam temeller üzerinde hayata geçirildiğini de belirterek, sistemin bundan sonraki dönemde daha da ileri gitmesi gerektiğini kaydetti. Sisteme 2,5 milyon kişinin katıldığına dikkat çeken Kişmir, “Katılımcıların 1 milyonu geçen süre içinde sistemden çıkmış. Eğer çıkmamış olsalardı sistemde 3,5 milyon kişi olacaktı. Çıkış nedenlerine baktığımızda ise finansal zorluklar nedeniyle ayrıldıkları görülüyor. Çıkan kişilerin, hangi motivasyonla sisteme girdiklerine baktığımızda da esasında tasarruf amacıyla girdikleri dikkat çekiyor. Sistemin, daha çok emeklilik ve yatırım amacına hizmet etmesi gerekiyor. Bunu da iyi anlatmak lazım. O nedenle sisteme yönelik yapılacak düzenlemenin bu ihtiyaca cevap verecek biçimde olması gerekiyor” dedi.
BES’e giren altın fonuna yatırım yapabilmeli
CEMAL Kişmir, Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) birikimlerin daha verimli olması açısından emtia piyasalarına ve altın fonuna yatırım yapabilmek imkanının tanınması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Bugün baktığımızda kişilerin birikimlerinin ağırlıklı kamu kağıtlarında ve repoda değerlendirildiği görüyoruz. Çok yüksek getiri olmuyor. Hisse senedi piyasası ise riskli görülüyor. Açıkçası, hisse senetlerine daha çok ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hisse senetlerinin uzun vadede daha çok getirisi olur. Borsaya kote olan şirketler bizim şirketlerimiz. Büyüyen bir Türkiye’de bu şirketlerin büyümemesine imkan var mı?”
Diğer sigortalı yaşam haberleri:
Axa’ya müşteri memnuniyeti ödülü
KALİTE Derneği tarafından (KalDer) yapılan 2011 Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi Araştırması’na göre Axa Sigorta, sağlık sigortası ve kasko branşında 4. kez en çok memnun olunan şirket oldu. 81 ilde 11 bin 479 müşteri görüşmesi ile anket yapılarak hazırlanan çalışmada, mali kuruluşlar kategorisinde Axa Sigorta, müşterileri tarafından bir kez daha en yüksek puanlarla ödüllendirildi. Axa Holding Başkanı Cemal Ererdi, her yıl müşteri memnuniyeti araştırması yaptıklarını vurguladı.
İklim değişiklikleri finansı etkileyecek
ALLIANZ Grup tarafından hazırlanan “İklim Değişiklikleri” raporuna göre; küresel iklim değişikliği kontrol altına alınmazsa, birçok hassas ekosistem bozulacak, ekonomik ve sosyal anlamda yıkıcı değişimleri tetikleyecek. Ekolojik yıkımın sonucu yüzlerce milyar dolarlık ekonomik problem ortaya çıkacak. Rapor, son 40 yıl içerisinde iklim ve havaya bağlı sigorta hasar taleplerinin de arttığını ortaya koydu. Allianz Türkiye CEO’su Alexander Ankel, “İklim değişiklikleri 20 yıl içinde finansal endüstriyi de etkilemeye başlayacak. İklim değişikliğine karşı acil önlem almalı” dedi.