Güncelleme Tarihi:
KARŞILIKSIZ çek sayısında ciddi artış yaşanınca ekonomi yönetimi ile birlikte reel sektör temsilcileri, sorunu sigorta sistemi aracılığı çözmek için kolları sıvadı. Geçtiğimiz haftalarda Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Sigorta Birliği (TSB), Bankalar Birliği (TBB) ve Kredi Kayıt Bürosu (KKB); KOBİ’lerin alacaklarının sigortalanabilmesi için bir araya geldi. Dünyada yaygın olan alacak sigortası Türkiye’de de üç şirket tarafından uygulanıyor. Aynı zamanda büyük sigorta şirketlerinin de bu alanda ruhsatı bulunuyor.
KOBİ’LER İLGİ GÖSTERMİYOR
Ancak, KOBİ’lerin sigortaya ilgi göstermemesinden dolayı poliçe satışı ve prim üretimi çok düşük seviyelerde. 2012’nin 9 aylık döneminde alacak sigortası adı altında 529 poliçe satılırken, prim üretimi de 60 milyon TL oldu. Toplam üretimin 53 milyonu da üç şirket tarafından gerçekleştirildi. Reel sektör temsilcileri ise bu üç şirketin pazarı genişletemediğinden yakınarak, sektörün büyük şirketlerinin de alacak sigortasına girmelerini; rekabetin artıp, primlerin düşmesini, böylece KOBİ’lerin sigorta güvencesi altında ticaret yapmalarını istiyor.
KREDİ GEÇMİŞİNİ BİLMELİYİZ
Sigorta şirketleri ise konuya temkinli yaklaşıyor. Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak, alacak sigortasının yeni olmadığını, bugün de uygulandığını söyledi. En önemli hususun, teminat altına alınacak kişinin kredi geçmişine ulaşılabilmek olduğunu belirten Koçak, “Geçmişte bu bilgiye ulaşamadığımızdan, kısıtlı imkanlarla teminat verildi. Geçtiğimiz haftalarda yapılan toplantıda ise KKB üzerinden, sigorta yaptıracaklarla ilgili, kredi ve çek kullanımına ilişkin sorgulamanın yapılabileceği belirtildi. Bu sayede sigortalanamayan önemli bir kesime de teminat sağlanabilecek” dedi.
TİCARETİ CANLANDIRIR
Recep Koçak, sözlerini şöyle sürdürdü: “KKB üzerinden ulaşılacak bilgilerle hem prim üretimi hem de bu alana girecek sigorta şirketi sayısı artacak. Diğer taraftan, bu sigorta sayesinde ticaret canlanacak, kredili satışlarda artış meydana gelecek; bu da diğer sigorta branşlarına yansıyacak. Alacak sigortası, sigortalı tarafı da olumlu etkileyerek, alacak riskine bağlı şirket batmalarını ve mali darboğaza düşmeleri asgari seviyelere indirecek.” Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, sigorta sektörünün üzerine aldığı riski değerlendirip, ona göre fiyat belirlediğini belirterek, alacak sigortalarındaki sorunun da bu noktada ortaya çıktığını söyledi. Sektörün, alacak riskini değerlendirmesi için gerekli altyapının olmadığını belirten Gülen, “Buradaki temel kaynak finansal tablolar. Bence alacak sigortasının önündeki en büyük engel, kayıt dışı ekonomi ve finansal tablolara ulaşılmakta yaşanacak zorluklardır. Bu nedenle piyasada faaliyet gösteren şirketlerin risk skorlarının belirleneceği bir platforma ihtiyaç var. Sigorta sektörü bu sonuçlara göre risk primi belirlerse, sigorta da yaygınlaşabilir.”
Sektörün talebi yanıtsız kalmaz
TÜRKİYE Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak, bugün kısıtlı imkanlarla alacak risklerine teminat verildiğini belirterek, şunları söyledi: “KKB nezdinde kurulan sistem sonrası bu riske tüm şirketlerin teminat sağlaması talep edilirse, bu ne derecede gerçekleşir, hep beraber göreceğiz. Dünya uygulamalarına baktığımızda alacağa ilişkin toplam teminatın yüzde 80’inin üç şirket tarafından sağlandığını görüyoruz ve bu üç şirket, Türkiye’de de faaliyet gösteriyor. Reel sektörün isteği, arz tarafındaki sayının artması ile prim seviyesinin daha aşağılara çekilmesi yönünde. Şunu söyleyebilirim, KKB üzerinde kurulacak olan sistem ile sigortalanan kişi sayısında önemli bir artış olacak ve prim seviyeleri aşağılara gerileyerek, reel sektörün bu isteğini yanıtsız bırakmayacaktır.”
Diğer Sigortalı Yaşam haberleri:
‘Sigorta karşılıksız çeki öder’ anlayışı yanlış
Aksİgorta Genel Müdürü Uğur Gülen, alacak sigortalarının ekonominin global olarak yavaşlamaya yüz tuttuğu bir dönemde kurtarıcı olarak konumlandırılmasının düşündürücü olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Alacak sigortalarını sadece karşılıksız çekleri geri ödeme sistemi olarak konumlandırmak hata olacaktır. Şu soruyu gündeme getirmek lazım: KOBİ’ler alacakları dışındaki riskleri için sigorta sektörünü ne kadar kullanıyor? Bu işletmelerin; yangın, makine kırılması, hırsızlık gibi sigorta ürünlerine olan gereksinimleri için sektörün desteği sorgulanmadan, basamakları üçer beşer atlayıp sadece alacak sigortasına -ki, o da karşılıksız çek sigortası- ulaşılmasını biraz manidar buluyorum. Ama yapılan bu toplantıyı ilk adım olarak değerlendiriyorum.”
Finans Emeklilik’ten yeni emeklilik planı geliyor
Fİnans Emeklilik Genel Müdürü Ajlan Sözütek, bireysel emeklilik sisteminin katılımcıların geleceğini finansal anlamda güvence altına aldığını söyledi. Sözütek, sistem sayesinde katılımcıların çalışma yaşamı boyunca sahip oldukları yaşam standartlarını, emeklilik dönemlerinde de sürdürebileceklerini belirterek, “Yeni getirilen yasal düzenlemeler kapsamında özellikle devlet katkısı uygulamasının da etkisiyle gün geçtikçe daha da güçlenen ve avantajlı hale gelen bireysel emeklilik, her geçen gün artan katılımcı sayısıyla giderek daha fazla büyümektedir” dedi.
Ajlan Sözütek, sisteme gireceklere farklı ürün seçenekleri sunabilmenin gerek emeklilik şirketleri için gerekse sistemin gelişimi için önemli olduğunu ifade ederek, bu kapsamda Finans Emeklilik olarak ‘FinansMaaş’ isimli yeni bir bireysel emeklilik planı hazırladıklarını açıkladı. Sözütek, FinansMaaş’ın, maaş ödemelerini Finansbank’tan alan kişilere özel olarak sunulan bir plan olduğunu belirterek, bu plandan katılımcının eşi ve çocuklarının da yararlanabileceğini sözlerine ekledi.