Güncelleme Tarihi:
SİGORTA şirketlerine vefat tazminatı talebi yağıyor. Yargıtay’ın, geçen yıl, trafik kazasında ölenlerin kusurlu olsa da yakınlarına trafik sigortasından tazminat ödeneceği yönündeki kararı üzerine, sigorta şirketlerine başvurular arttı. Beklenmedik bu karar karşısında şaşkına dönen ve ciddi maliyetlerle karşılaşan sigorta şirketleri ise, bir taraftan tazminat talepleri ile uğraşırken, diğer taraftan da Yargıtay’ın kararını iptal ettirmenin yolunu arıyor.
Trafik sigortasında bedeni zararlarda zaman aşımı süresinin 10 yıl olması ise sigorta şirketlerini, 10 yıllık tazminat talebi ile karşı karşıya bıraktı. Karar üzerine geçmişte trafik kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları, alamadıkları vefat tazminatı için sigorta şirketlerine başvurmaya başladı. Yargıtay’ın kararı sonrası gelen bedeni tazminat taleplerinin sigorta sektörüne 300 milyon TL’ye yakın yük getireceği tahmin ediliyor. Şirketler ise gelen talepleri, trafik sigortası kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle reddederek, talepte bulunanların hukuk yoluna gitmelerini istiyor.
ÖDEMEYİ REDDEDİYORLAR
Yargıtay’ın kararının yanlış olduğunu ve sigortacılık kanunları ile örtüşmediğini belirten sigortacılar, “Bizler belli kurallar ve yasalar çerçevesinde; hesap kitap yaparak, fiyatları belirliyoruz. Yargıtay’ın aldığı karar bu yapıyı bozmakta ve hiç hesapta olmayan bir maliyeti 10 yıldır yazılan tüm trafik sigortalarının üzerine yüklemekte” diyor. Sigortacılar, kendi kusuru ile hayatını kaybeden kişilere ödeme yapılmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, şunları söylüyor: “Bu tür başvuruları ödemiyor, geri çeviriyoruz. Davalarda alınan kararlara uymak zorundayız. Biz de temyize başvuruyoruz.”
Yargıtay’ın aldığı karar hatalı
AKSİGORTA Genel Müdürü Uğur Gülen, sürücü yakınlarının üçüncü kişi olmadığını ve Yargıtay’ın aldığı kararın hatalı olduğunu, bu nedenle de gelen talepleri reddettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Yargıtay’ın kararı sonrası başvurular ciddi arttı. Bu konuyu fırsat bilen avukatların açtığı davalar nedeniyle tüm şirketlere talepler geliyor. Bu kararın yanlış olduğu hususunda da uzmanlardan aldığımız görüşler var.”
Sigorta Kanunu’na aykırı ödeyemeyiz
TÜRKİYE Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak, Yargıtay’ın aldığı kararın, kanunun yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını belirterek, şu açıklamaları yaptı: “Sigortacılar, yıllardır trafik sigortasında hiçbir hasarı ödemekten kaçınmadı. Ancak sigortanın kanuni şartlarında, kendi kusuru ile ölen kişilerin yakınlarına ödenecek tazminata yer verilmiyor. Sürücünün kusuru nedeniyle üçüncü kişilere verilen zararlar ise ödeniyor. Kendi kusuru ile hayatını kaybeden kişilere ödeme yapılması mümkün değildir.”
DİĞER SİGORTALI YAŞAM HABERLERİ
46 milyon TL kâr açıkladı
Allianz Türkiye CEO’su Alexander Ankel, 2012 sonu itibariyle mal ve kaza branşlarında 83.9 milyon TL, hayat ve emeklilik branşlarında 5.2 milyon TL teknik kar elde ettiklerini açıkladı. Ankel, Allianz Sigorta’nın pazar payını yüzde 24,4 oranında artırarak, oto sigortalarında sergiledikleri performans sayesinde sektörde üçüncü sıraya yükseldiklerini belirterek, “Teknik karlılığımızı artırırken, pazar payımızı da artırdık” dedi. Ankel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Allianz Türkiye’nin, hayat dışı branşlardaki prim büyüklüğü 2012’de, 1,445 milyon TL oldu. Hayat dışı branşlarda yüzde 28 oranında büyüme kaydetti. Hayat sigortasında primleri 90 milyon TL artırarak, yüzde 8,3 oranında büyüme kaydettik. Bu oran, sektörün büyüme hedefinin üzerinde. Teknik zararın 176 milyon TL olduğu bir sektörde Allianz, 44 milyon TL kar ediyor. 2012’yi pazar payımızı artırdığımız, mal ve kaza branşında Türkiye’nin en karlı sigorta şirketi olduğumuz bir yıl olarak özetleyebiliriz.”