Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB), sektörün 2023 vizyonu için Türkiye ve dünyada yaptırdığı geniş kapsamlı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Buna göre hedef, dünyada sayılı sigorta ve bireysel emeklilik piyasalarından biri haline gelmek.
TSRŞB Genel Sekreteri Erhan Tunçay, araştırma hakkında bilgi vererek, sigorta ve bireysel emeklilik şirketleri, sivil toplum kuruluşları, hükümet paydaşları ile görüşüldüğünü, 30’dan fazla ülkede sigorta piyasasının gelişiminin karşılaştırmalı değerlendirildiğini ve çalışmaya, dünya çapında 25’ten fazla sigorta uzmanının dahil edildiğini söyledi. Tunçay, “Başbakanımız, 2023’te Türkiye’nin ilk 10 ekonomi içinde olacağı hedefini koydu. Biz de bu hedefler doğrultusunda sigorta ve bireysel emeklilik sektörü nerede olmalı diye bir araştırma yaptırdık. Böylece Türkiye’de ilk defa bir sektör, 10 yıllık bir rapor hazırlamış oldu” dedi.
Sigortacılığın, diğer sektörlere kıyasla daha fazla GSYİH’nın büyümesine destek verdiğini, sektörün Türkiye’nin yüzde 1,3’lük katma değerini sağladığını ifade eden Tunçay, sigorta ve bireysel emeklilik sektörünün doğrudan ve dolaylı olarak 215 binden fazla kişiye istihdam yarattığını kaydetti.
Devletin açığını kapatabiliriz
Tunçay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Araştırmada Brezilya ve Fransa’yı örnek aldık. Brezilya’da sigorta ve bireysel emeklilik sektörlerinin katma değeri 30 milyar, Fransa’da ise 20 milyar Euro. Bizde ise bu rakam 6 milyar Euro. Her iki ülkede de kamu ve özel sektör iyi bir işbirliği ile emeklilik ve sağlık sorunlarını çözmüşler. Bizde ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 25 milyardan fazla açık veriyor. Mesela, Brezilya seviyesine çıkabilirsek, SGK’nın emeklilik sistemi maliyetini 11 milyar TL aşağı çekeriz. Aynı şekilde sağlık harcamalarında Fransa seviyesine gelebilirsek, sağlık maliyetlerini 5 milyar TL aşağı indiririz.”
Erhan Tunçay, araştırma sonuçlarına göre 2023 hedeflerine de değinerek, şunları söyledi: “Hayat dışı sigortalarda şimdiki büyüklüğün 4 katına çıkılarak 63 milyar TL’ye ulaşılması bekleniyor. Böylece hayat dışı sigortalarda dünyanın en büyük 16’ıncı piyasası olmayı hedefliyoruz ki, bugün 28’inci konumdayız. Hayat ve bireysel emeklilik sektöründe ise hedef, 408 milyar TL’ye ulaşmak. Bu büyümeyle de 49’uncu sıradan, dünyanın en büyük 30’uncu ülkesi haline gelebiliriz.”
Bulunduğumuz coğrafyada öncü konuma gelebiliriz
ERHAN Tunçay, sigorta ve bireysel emeklilik sektörünün 2023 vizyonu hakkında şunları söyledi: “Hedef, bulunduğumuz bölgede en büyük, dünyada ise sayılı sigorta ve bireysel emeklilik piyasalarından biri haline gelebilmek. Kazakistan’dan Arnavutluğa, Doğu Avrupa’dan Kuzey Afrika’ya kadar bu alanda öncülük edebiliriz. Böylece ekonominin büyümesine de ciddi katkıda bulunuruz. Bu hedeflere ulaşmak için de yapılacakları dört başlık altında topladık. Tüketicilerin sigorta endüstrisine güvenini artırmak için müşteri odaklı yaklaşım oluşturmak. Tasarrufları artırmak, bireylere ve şirketlere kaza, hastalık ya da yaşlılık gibi sebeplerden doğacak mali yükleri yönetme konusunda devletle işbirliği yapmak. Kaliteli hizmet sunmak ve daha sağlıklı bir piyasa oluşturmak.”
Diğer sigortalı yaşam haberleri:
Ergo’dan acentelere yeni hizmet modeli
ERGO Sigorta, acentelerine yönelik ‘Ergo’nun Yıldızları’ programını hayata geçirdi. Ergo Türkiye İcra Kurulu Üyesi Sedef Korkmaz, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sigorta sektöründe ana dağıtım kanalının acentelerden oluştuğunu belirterek, sigorta bilincinin yaygınlaşması ve bu hizmetin kamuoyuna taşınmasının acente kanalıyla gerçekleştiğinin söyledi. Korkmaz, acentelerin memnuniyeti konusunda fark yaratmak için şirket olarak acentelere özel yeni hizmet modeli geliştirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
“Ergo’nun Yıldızları ile temel hedeflerimizi acentelerimizi ödüllendirmek, onlara ayrıcalıklı olduklarını hissettirmek, profesyonel hayattaki gelişimlerine destek olmak ve motive etmek olarak belirledik. Hedeflerimiz doğrultusunda da iki yılı aşkın zamandır kesintisiz hizmet veren acentelerimizin, son üç yıla ait ortalama prim üretimi ve teknik kârlılık performanslarını esas alarak üç farklı yıldız takımı oluşturduk: Kutup Yıldızı, Parlayan Yıldız, Yükselen Yıldız. Sadece üretim değil, kârlılık değerlerinin de dikkate alınması acentelerimiz tarafından beğeniyle karşılanıyor. Acentelerimiz belirledikleri somut hedeflere ulaştıklarında kazançlarını bilmelerinin, kendilerinin olumlu yönde motive ettiğini belirtiyorlar.”
Hayat sigortaları 10 yılda 8 kat büyüyecek
AVIVASA CEO’su Meral Eredenk, hayat sigortaları prim üretiminin 2012 yıl sonu itibarıyla 3 milyar TL’yi aşacağını, Cumhuriyet’in 100. yılında yıllık ortalama yüzde 20 artışla 25 milyar TL’ye ulaşacağını söyledi. Meral Eredenk, Avrupa Sigorta Birliği’nin 2010 yılı rakamlarına göre hayat primlerinin toplam sigortacılık primlerine oranının Avrupa ortalamasının yüzde 60 olduğunu belirterek, “Türkiye’de ise birikimli hayat ve yıllık gelir sigortası sektörlerinin gelişmemiş olması nedeni ile yüzde 15. Türkiye 30 ülke arasında sondan 4’üncü sırada. Kişi başına düşen hayat primi tutarında ve hayat primlerinin GSYİH’ye oranında ise Türkiye sondan 2’nci sırada bulunuyor” dedi. Eredenk, Türkiye’de hayat sigortalarının toplam prim üretiminin 2023 yılında 25 milyar TL’yi aşacağını ifade ederek, “Bu büyümede vatandaşlar arasında hayat sigortalarına ilişkin farkındalığın yükselmesi, konut kredilerine artan talep, tehlikeli hastalıklar, işsizlik gibi yenilikçi ürünler ve ekonomik istikrar etkili olacak” dedi.