Güncelleme Tarihi:
BİREYSEL emeklilik sisteminde, işverenlerin çalışanları adına yatırdıkları katkı paylarında vergi avantajı yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkartılıyor. Meclis’te bekleyen yeni Bireysel Emeklilik Yasa Tasarısı, bireyler kadar işverenlere de ciddi avantajlar getiriyor.
Bugünkü uygulamada işverenler, çalışanları için ödedikleri bireysel emeklilik katkı payı tutarını, aylık brüt ücretin yüzde 10’unu ve brüt asgari ücretin yıllık tutarını geçmeyecek şekilde doğrudan gider yazarak, Kurumlar Vergisi matrahından indirebiliyorlar. Yeni yasa ile yüzde 10’luk vergi avantajı oranı yüzde 15’e çıkıyor. Ayrıca mevcut durumda, işveren tarafından yatırılan katkı payı tutarı çalışanlar tarafından 5 yıldan önce çekilemiyorken, yeni yasada ise bu süre 7 yıla çıkartılıyor.
Vergi avantajından yararlanılıyor
Yeni yasanın hem işverenlere hem de çalışanlara getirdiği en büyük avantaj ise, her iki kesimin de vergi avantajından yararlanabilmesi. Halen devam eden uygulamada, işveren ve çalışanın ayrı ayrı yatırdıkları katkı paylarının toplamına yüzde 10 vergi teşviki uygulanırken; yeni yasa ile işverenler, çalışanları için aylık yatırdıkları katkı paylarını yüzde 15 oranında Kurumlar Vergisi’nden indirebilecek, çalışanlar ise kendi yatırdıkları katkı paylarına yüzde 25 devlet katkısı alacak.
Maliyeti maaş zammından düşük
Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, yeni yasanın işverenlere de ciddi avantajlar sağladığını belirterek, “Sağladığı sosyal güvenlik primi avantajıyla şirketler açısından maaş zammına göre de çok düşük maliyetli. Örneğin, 2 bin TL aylık brüt maaş alan bir çalışan için 200 TL’lik bir maaş artışının işverene aylık maliyeti, 277,50 TL iken; bu tutarda bir emeklilik katkısının maliyeti ise sadece 160 TL. Yani bireysel emeklilik katkısı işverene yüzde 42’lik bir maliyet avantajı yaratıyor. Ayrıca da aylık bazda asgari brüt ücretin yüzde 30’unu geçmemek kaydıyla sosyal güvenlik primine esas kazanca tabi tutulmuyor” dedi.
Talep gelmeye başladı
AVIVASA CEO’su Meral Eredenk, yeni yasanın çıkması ile birlikte bireysel emekliliğe kurumsal katılımın artacağını belirterek, şunları söyledi: “Şu anda işveren katkısı yapan şirketlerin toplam büyüklük içindeki payı, yüzde 20’nin altında. Yeni yasadaki desteklerle 2023’de bu oranın yüzde 50’ye çıkacağını bekliyoruz. Son günlerde kurumlar bizimle görüşmeye başladı. Eskiden biz, ‘bireysel emeklilik var, çalışanlarınızı bundan faydalandırın’ derdik. Artık onlar ‘yeni uygulamayı anlatın, sisteme girmek istiyoruz’ diye arıyorlar.
Diğer sigortalı yaşam haberleri:
Halk Emeklilik faaliyete geçti
HALKBANK iştiraki Halk Hayat ve Emeklilik, bireysel emeklilik sistemine girdi. Halk Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanı ve Halkbank’ın Genel Müdürü Süleyman Aslan, ‘Halk’ markası altında müşterilere tüm finansal ürün ve hizmetleri sunarak, kurumsal bir finansal süpermarket olmayı amaçladıklarını söyledi. Aslan, Halk Emeklilik’in bireysel emeklilik sektöründe faaliyet gösteren şirketler arasında yapılan sıralamada ilk 5’te olmayı hedeflediğini belirterek, 2023’te 1 milyon yeni katılımcıyla 3 milyar TL fon büyüklüğü beklediklerini söyledi. Halkbank’ın 785 şubelik dağıtım kanalı gücünü arkasına alan Halk Emeklilik’in 2012 yılsonuna kadar 25 bin bireysel emeklilik sözleşmesine ulaşacağını kaydeden Aslan, bireysel emeklilik sisteminde 5 farklı yatırım fonu seçeneğiyle hizmet vereceklerini vurguladı. Süleyman Aslan, Halk Hayat ve Emeklilik’in 2011 sonunda prim üretiminin 184 milyon TL’ye, pazar payının yüzde 6,8’e ulaştığına değinerek, “Sektör aynı dönemde yüzde 102, Halk Emeklilik ise yüzde 294 büyüdü. Bu performansımızla hayat sigortası şirketleri arasındaki sıralamada dördüncülüğe yükseldik. Prim üretimini ağırlıklı olarak Halkbank dağıtım kanalları üzerinden yaptık” dedi.