Alzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerSıcak hava, sağlık sorunu olmayanları bile olumsuz etkileyebiliyor. Bu dönemde güneş çarpması, sıcak krampları gibi sağlık sorunlarına karşı önlem alınması çok önemli. Yani “Gencim, bana bir şey olmaz” demiyoruz ve herkesin tedbirli olmasını istiyoruz. Susuz kalmamak ne kadar önemliyse tuz ve baharat dengesi de o kadar önemli!
#Dr. Ayça KayaYaz tatilinde otellerin vazgeçilmezi, açık büfe ve sınırsız yemek. Ancak, bu yiyecekler ölümcül et yiyen bakteriden tutun listeria bakterisine kadar birçok bakteriyi içerebilir ve ölüme kadar götürebilir. Uzmanlar özellikle de iyi pişmemiş etler, süt ürünleri ile çiğ kabuklu deniz ürünlerine dikkat çekiyor.
#Yaz Tatili2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazDaha sevgili Fedon denize bile düşmeden sıcaklar öyle bir bastırdı ki... Çoğumuz ondan önce ya Boğaz’ın ya Ege, Akdeniz’in ya da henüz üstü bile açılmayan kapalı bir havuzun serin sularına çoktan bıraktık kendimizi. Türkiye genelinde sıcak hava dalgası etkisini sürdürüyor. Gerçi bugün itibari ile hava bir tık serinleyecek hatta İç Anadolu Bölgesi bir miktar yağmur da alacak ama sonrası yine tufan... Bu yaz sıcaklık rekorları kırılacak. Geçtiğimiz yıl İstanbul, 41.3 derece ile son 85 yılın rekorunu kırmıştı. Bu yıl termometre 42-43’ü görecek. Peki ne oldu da sıcak daha haziranın başında birdenbire bastırdı? Bu yılın farkı ne? Ve dahası beynimiz kavrulmasın, kalbimiz teklemesin diye ne gibi önlemler alınmalı?
#Hava SıcaklıklarıTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, okyanusların çok ısınması anlamına gelen El Nino'nun halen devam ettiğini ancak yavaş yavaş etkisini kaybettiği belirtip, "Bunun arkasından 'La Nina' gelecektir ve soğumaya dönüş olacaktır" dedi.
#Prof. Dr. Doğan YaşarTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, okyanusların çok ısınması anlamına gelen El Nino'nun halen devam ettiğini ancak yavaş yavaş etkisini kaybettiği belirtip, "Bunun arkasından 'La Nina' gelecektir ve soğumaya dönüş olacaktır" dedi.
#Hava DurumuSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkYıllardır yanmış tost yemenin ve akıllı telefonlarımızı cebimizde tutmanın, plastik şişelerden su içmenin kansere yol açtığına dair iddialarını duyuyoruz. Peki bu duyduklarımızın hangisi gerçek hangisi efsane? Daily Mail, gerçekle mitleri birbirinden ayırmamıza yardımcı olmak için kansere neden olduğuna dair ortaya atılan en büyük beş efsaneyi çürütüyor.
#KanserYanmış ekmekten akıllı telefonlara, tatlandırıcılardan plastik şişelere kadar pek çok şeyin kansere neden olduğunu mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur ama şimdi okuyacağınız haber bugüne kadar kanserle ilgili duyduğunuz bu bilgileri çürütüyor.
#KanserMutfaklarımızın vazgeçilmezi, besin değeri oldukça yüksek ve sağlığımız için birçok faydası bulunuyor. Satın alırken markasına, rengine, kokusuna hatta tadına bakıyoruz. Peki zeytinyağı satın alırken bunlara bakmak yeterli mi? Rengi, kalite konusunda belirleyici mi? Zeytinyağı seçerken laboratuvar analizi yaptıramayız ama bu ipuçları ile doğru zeytinyağını seçebiliriz. İşte satın aldığınız zeytinyağının gerçekten sizin için iyi olup olmadığını anlamanın yolları...
#SağlıkBU yıl Süper Lig’de müthiş bir mücadele yaşanıyor. Fenerbahçe de, Galatasaray da iyi takım kurdular ve sezon başından bu yana sahaya hepimizi heyecanlandıran bir oyun yansıtıyorlar. Biri şampiyon olacak ama ikinci olan da şampiyon kadar saygı görecek. Böyle dönemlerde hakem ve kararları doğal olarak çok eleştiriliyor. Normaldir...
#1İngiltere’de soğuk su terapisi nedeniyle bir kişinin kalp krizi geçirip hayatını kaybettiği iddiası son yıllarda oldukça popüler olan bu uygulamanın risklerini tekrar gündeme getirdi. Soğuk su terapisinin sağlık üzerinde kanıtlanmış bir faydası var mı? Ani soğuk vücudumuzda nasıl bir etki yaratıyor? Kalbi nasıl etkiliyor? İddia edildiği gibi ani ölümlere neden olabilir mi? İşte 11 soruda soğuk su terapisi dosyası…
#SağlıkBÜTÜN dünya ile birlikte ülkemiz de aşırı sıcakların etkisi altına girdi. İklim değişikliği sadece sıcaklık artışı değil. Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisindeki artış yanında, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, buzulların erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan toplulukları da ciddi risk altına girmektedir. Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, aşırı sıcaklardan korunma önlemlerini anlattı:
#1Biliminsanlarına göre şu anda dünyanın neredeyse var oluşundan beri en sıcak yaz ayını yaşıyoruz. Dayanılmaz sıcaklar sağlımız için büyük tehdit. Peki bu havaları zarar görmeden nasıl atlatmalı, sıcağa karşı ne önlemler almalı? Uzmanlar Hürriyet için yanıtladı... Öte yandan Sağlık Bakanlığı da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla vatandaşları sıcak havanın olumsuzluklarına karşı uyardı. Yapılan uyarıda "Aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın. Mecburen dışarı çıktığınız durumlarda gölge yerleri tercih edin ve dışarıda uzun süre kalmamaya dikkat edin." denildi.
#Hava SıcaklıklarıHafta başından itibaren artan sıcaklık bugünden itibaren rekora koşacak. Hava sıcaklığının yarın 43 dereceye ulaşması beklenen Antalya, Aydın ve Manisa’nın Türkiye’nin en sıcak 3 noktası olması bekleniyor. Önümüzdeki hafta ise daha da kavuracak yeni bir sıcak hava dalgası gelecek...
#Hava SıcaklıklarıTürkiye genelinde bu hafta aşırı sıcaklıkların etkili olması bekleniyor. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında yaptığı açıklamada "Bugünden itibaren aşırı sıcaklıklar kendini gösterecek. Önümüzdeki hafta çarşambadan itibaren yeni bir sıcak hava dalgası daha gelecek. Bundan daha çok sıcak olacak" dedi. Prof. Dr. Şen vatandaşları 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dikkatli olmaları konusunda uyardı.
#MeteorolojiProf. Dr. Orhan Şen, “İstanbul’da bugün 30 olan hava sıcaklığı cuma günü 35 derece olacak. Fransa’da 45.9 derece ölçüldü. Bu, rekorun da rekorudur. Sıcak hava, artık deprem, sel baskını gibi bir doğal afet” dedi.
#Orhan ŞenSıcaklık şimdiden mevsim normallerinin üzerinde hissediliyor. Havaların ısınması nem artışına bağlı olarak vücut ısımızı arttırıyor ve metabolizmamız bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenleri uzmanlara sorduk: “Belirti olmasa bile kan basıncınızı ölçün, yaşlılarda düşük tansiyon da sorun yaratır. Güneş koruyucu kreminizde ve güneş gözlüklerinizde hem UVB hem de UVA koruması olmalı...”
#Güneş IşınlarıDünya için alarm zilleri çalıyor! Uzmanlar sıcaklık artışının 4,1 santigrat dereceye ulaşması durumunda 2100 yılına kadar 83 milyon kişinin küresel ısınma nedeniyle hayatını kaybedebileceğini bildirdi. Isınmaya yol açan etkenlerin başında da insan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan karbon emisyonları geliyor. Peki bir kişinin yarattığı karbon salınımının miktarı nedir, nasıl hesaplanır? Doç. Dr. İsmail Dabanlı hurriyet.com.tr’ye anlattı...
#İklim KriziGittikçe artan sıcaklıklar, azalan yağışlar ve yanlış uygulamalarla birkaç yıl içinde Ortadoğu'nun birçok yeri yaşanamaz hale gelecek. Sınırımızın sadece 50 kilometre uzağındaki bir gölün son 20 yıldaki değişimi bu sorunun en net göstergelerinden biri. Tüm detaylar haberimizde...
#İran