Güncelleme Tarihi:
Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Erbaş, “Açık büfede uygun koşullarda saklanmayan gıdalardan bulaşabilen salmonella, campylobacter, escherichia coli ve listeria gibi bakteriler ve hepatit A, hepatit E, norovirüs ve rota virüsü gibi virüsler gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Gıda zehirlenmeleri önemli bir halk sağlığı sorunudur. İşgücü kaybı, yaşam kalitesinde bozulma ve direnci zayıf olan kişilerde ölüm gibi ciddi sonuçlara neden olabilir. Karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal, tansiyon düşüklüğü, kırgınlık ve yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösteren gıda zehirlenmesi, bazen yüksek ateş gibi ek belirtilerle de ortaya çıkabiliyor. Besin zehirlenmelerine neden olan kontamine gıda sorunları asla hafife alınmamalıdır” dedi.
Medipol Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Bengisu Ay "Gıda kaynaklı enfeksiyon etkenlerinin başında bakteriler daha sonra virüsler gelir. Campylobacter ve salmonella vakaların büyük çoğunluğunu oluşturan bakterilerdir. Bunları shiga toksin üreten escherichia coli, shigella , cyclospora , yersinia , vibrio ve listeria gibi bakteriler takip eder. Ayrıca bazı gıdalar çok daha fazla hastalık oluşturur. Özellikle çiğ veya az pişmiş kırmızı et ve kanatlı eti, çiğ veya az pişmiş yumurta, pastörize edilmemiş (çiğ) süt ile çiğ kabuklu deniz ürünleri en riskli gıdaları oluşturmaktadır. Meyve ve sebzeler de kontamine olabilmekte ve salgınlara neden olabilmektedir" ifadelerini kullandı.
GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNERİLER
- Alışveriş yaparken ürün etiketlerini mutlaka okuyun.
- Gıda zehirlenmesi ilk 30 dakika ila 48 saat arasında kendini gösterir.
- Bazı toksinler öldürücü olabilir.
- Özellikle yaz aylarında artan sıcaklık, mikroorganizmaların üremesini kolaylaştırır.
- Listeria bakterisi, işlenmiş et, pastörize olmayan peynir ve donmuş füme deniz ürünlerinde görülebilir.